HOME / Novosti /
Erasmus+ 2016. još jedna rekordna godina

Erasmus+ 2016. još jedna rekordna godina

Uz završnu proslavu 30. obljetnice Erasmusa Europska komisija objavila izvješće o rezultatima programa Erasmus+ u 2016. godini

 

Zagreb, 4. prosinca 2017.Izvješće o Erasmusu+ za 2016. godinu, koje je Europska komisija objavila 30. studenoga 2017. uz završnu proslavu 30. obljetnice Erasmusa, pokazuje da se u odnosu na prethodnu godinu proračun za Erasmus+ povećao 7,5 posto. Europska unija uložila je rekordnih 2,27 milijardi eura bespovratnih sredstava za mobilnost 725 000 Europljana kako bi mogli studirati, osposobljavati se, poučavati, raditi ili volontirati u inozemstvu. U aktualnom programu, koji je pokrenut 2014., ukupno je sudjelovalo više od 2 milijuna osoba, a samo je prošle godine u okviru programa financirano 21 000 projekata na kojima je sudjelovalo 79 000 organizacija mladih te organizacija za obrazovanje i osposobljavanje. Riječ je o povećanju od 15 posto u odnosu na 2015. godinu.

 

 

U Hrvatskoj je 2016. godine u programu Erasmus+ sudjelovalo 6912 pojedinaca kroz 226 projekata u područjima visokog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, predškolskog i općeg obrazovanja i odgoja te mladih. U njih je uloženo 11,48 milijuna eura. Na projektima suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse sudjelovalo je 136 organizacija kroz 22 projekta financiranih sa 3,47 milijuna eura.

 

 

 

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: Erasmus+ nalazi se na sredini svojeg sedmogodišnjeg puta. Ponosan sam što je program imao pozitivan utjecaj na europsko jedinstvo te na jačanje otpornosti pojedinaca i našeg društva.Mobilnost u okviru Erasmusa+ pomaže u razvoju vještina i kompetencija te osnaživanju europskog identiteta, kojim se dopunjuju i obogaćuju nacionalni i regionalni identiteti. Čelnike EU-a, koji su se 17. studenoga sastali u Göteborgu, zato smo poticali da rade na ostvarenju europskog područja obrazovanja te da do 2025. mobilnost bude dostupna svima zbog udvostručavanja broja sudionika u Erasmusu+ i uključivanja osoba u nepovoljnom položaju.

 

Rezultati pokazuju da je Erasmus+ na dobrom putu da postigne cilj da se od 2014. do 2020. osigura potpora za 3,7 posto mladih osoba u EU-u. Također pokazuju da program može doprinijeti otvorenoj Europi u kojoj je obrazovna mobilnost pravilo, kako je utvrđeno i Komunikacijom Komisije „Obrazovanjem i kulturom jačati europski integritet”.

 

U akademskoj godini 2015./2016. Erasmus+ je omogućio da ustanove visokog obrazovanja pošalju i ugoste 330 000 studenata i zaposlenika, što obuhvaća i 26 000 osoba koje su sudjelovale u razmjeni s partnerskim zemljama. Najviše sudionika došlo je iz Francuske, Njemačke i Španjolske, a najpoželjnije destinacije bile su Španjolska, Njemačka i Ujedinjena Kraljevina.

 

U izvješću je istaknut doprinos Erasmusa+ rješavanju općih društvenih problema 2016. godine. Među ostalim, u okviru programa promicala se socijalna uključenost te osiguralo da mladi steknu socijalne, građanske i međukulturalne kompetencije, ali i da nauče razmišljati kritički. Tijekom 2016. godine iz programa Erasmus+ izdvojeno je 200 milijuna eura potpore za 1200 projekata suradnje čiji je cilj promicanje tolerancije, nediskriminacije i socijalne uključenosti. U tom se području posebno ističe sektor mladih i njihovi projekti koji su se bavili pitanjem izbjeglica, tražitelja azila i migranata. Objavljen je poziv na podnošenje prijedloga u vrijednosti 13 milijuna eura za razvoj politika i strategija kojima bi se spriječila nasilna radikalizacija te potaknulo uključivanje učenika u nepovoljnom položaju, među ostalim, i osoba migrantskog podrijetla. U okviru poziva financirano je 35 projekata u kojima je sudjelovalo 245 organizacija. 

 

Predsjednik Juncker u Göteborgu je pozvao čelnike EU-a da do 2025. udvostruče broj mladih u EU-u koji sudjeluju u Erasmusu+ (s 3,7 posto na 7,5 posto), pa će proračun programa u razdoblju od 2021. do 2027. iznositi 29,4 milijarde eura. Čelnici EU-a tijekom sastanka su odlučili povećati mobilnost i broj razmjena, među ostalim, u okviru znatno snažnijeg, uključivijeg i proširenijeg programa Erasmus+ za sve kategorije učenika.

 

Komisija je pozvala generaciju Erasmus+ da se uključi u raspravu te za nju stvorila internetsko okupljalište. Rezultat rasprave je 30 preporuka o tome kako da Erasmus+ naraste kao program i ima veći utjecaj na budućnost Europe. Deklaracija, koju je izradila generacija Erasmus+, službeno je predstavljena tijekom zatvaranja kampanje povodom 30. obljetnice programa.

datum početka: 30.11.2017.
datum objave: 04.12.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade