HOME / Novosti /
Uvodni sastanak za korisnike Erasmus+ projekata mobilnosti u području visokog obrazovanja

Uvodni sastanak za korisnike Erasmus+ projekata mobilnosti u području visokog obrazovanja

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je 28. i 29. svibnja 2019. na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Uvodni sastanak za predstavnike korisnika projekata mobilnosti između programskih zemalja (KA103) te programskih i partnerskih zemalja (KA107) u okviru programa Erasmus+ u području visokog obrazovanja. Korisnici su na sastanku dobili podršku u provedbi, informacije o novostima programa Erasmus+ te mogućnost umrežavanja i rasprave o čestim pitanjima i dvojbama u provedbi projekata.

 

Predstavnica Europskog udruženja za međunarodno obrazovanje (European Association for International Education - EAIE) gospođa Anna-Malin Sandström predstavila je drugo izdanje studije „EAIE barometar: internacionalizacija u Europi“. Tijekom 2017. godine EAIE je proveo anketu među visokim učilištima u svim zemljama Europskog prostora visokog obrazovanja (EHEA) te je u istraživanju sudjelovao i veći broj ispitanika iz Hrvatske koji su izrazili vrlo pozitivno mišljenje o utjecaju programa Erasmus+ i budućnosti internacionalizacije.

 

Gospođa Marina Cvitanušić Brečić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje predstavila je nalaze i preporuke iz prvog ciklusa reakreditacije visokih učilišta u području mobilnosti i međunarodne suradnje.

 

Kao primjer dobre prakse profesor Zoran Sušanj sa Sveučilišta u Rijeci predstavio je rezultate Erasmus+ KA2 projekta Modernisation of Higher Education Institutions Through Enhancement Of Human Resources Management Function“ (HRMinHEI). Rezultati tog projekta su Smjernice za upravljanje ljudskim potencijalima (ULJP) na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj te online alat za samovrednovanje i analizu funkcije upravljanja ljudskim potencijalima.

 

Dio programa bio je rezerviran za neformalni sastanak koordinatora projekata KA107 između programskih i partnerskih zemalja na temu privlačenja dolaznih studenata i motiviranja studenata za odlazak na mobilnost. Prednosti suradnje s hrvatskim visokim učilištima u aktivnosti KA107 predstavio je gospodin Mirza Kulenović s visoke škole CEPS iz Kiseljaka (BIH).

 

Svoju djelatnost i međusobnu suradnju predstavili su i Ured za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci (gospođa Maša Šašinka) i ESN Rijeka (gospođa Rea Škuflić).

 

Sudionici sastanka su također dobili važne informacije o procesu digitalizacije Erasmusa (Erasmus bez papira), čija će puna primjena omogućiti administrativno rasterećenje provedbe projekata mobilnosti, te o inicijativi Study in Croatia.

datum objave: 17.06.2019.