HOME / Novosti /
Proslava 10. obljetnice Europskog istraživačkog vijeća u Zagrebu

Proslava 10. obljetnice Europskog istraživačkog vijeća u Zagrebu

Svečana konferencija u povodu 10. godišnjice Europskog istraživačkog vijeća (ERC) održat će se u ponedjeljak 27. ožujka u Hotelu Westin u Zagrebu s početkom u 10 sati u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe EU.

 

Konferenciju će otvoriti ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić. U nastavku će biti predstavljeni uspješni znanstveni projekti realizirani uz potporu Europskog istraživačkog vijeća te će se raspravljati o mogućnostima primjene u financiranju hrvatskih nacionalnih znanstvenih programa. Na konferenciji će sudjelovati i hrvatski znanstvenici stipendisti ERC-a. U proteklih 10 godina sredstvima ERC-a financirana su 3 projekta hrvatskih znanstvenika koji se provode ili su provedeni u Hrvatskoj i 18 projekata hrvatskih znanstvenika u inozemstvu.

 

ERC je dio programa Europske unije za potporu istraživanju i inovacijama Obzor 2020. te se putem njega potpora dodjeljuje najboljima od najboljih uz koje se vežu neka od najvećih znanstvenih otkrića. Primjerice, otkriće egzoplaneta u sustavu Trappist-1, koje je nedavno predstavila NASA, rezultat je istraživanja koje se nadovezuje na projekt „SPECULOOS“ kojega je 2013. godine uz potporu ERC-a proveo belgijski znanstvenik Michael Gillon. Također, među ukupno 7.000 projekata u posljednjih deset godina su i istraživanja šestero nobelovaca.

 

Detaljnije o sadržaju konferencije potražite u programu događanja.

 

datum početka: 27.03.2017.
datum objave: 23.03.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade