HOME / Novosti /
Svečano obilježeno 20 godina provedbe programa Marie Skłodowska-Curie akcije u Hrvatskoj

Svečano obilježeno 20 godina provedbe programa Marie Skłodowska-Curie akcije u Hrvatskoj

U Zagrebu je 19. i 20. lipnja u Matici hrvatskoj održana svečana konferencija u povodu proslave 20 godina provedbe aktivnosti programa Marie Skłodowska-Curie akcije u Republici Hrvatskoj. Konferenciju su organizirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a njome je ujedno obilježen i završetak provedbe projekta Novi međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače – NEWFELPRO.

 

Uzvanike su pozdravili državni tajnik doc. dr. sc. Matko Glunčić Ministarstva znanosti i obrazovanja, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović te g. Bodo Richter iz Uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Europske komisije.

 

Europska konkurentnost i europski istraživački prostor ovise o našoj sposobnosti da podržimo inovativne projekte i potičemo istraživače na zajednički rad. Od 1996. godine Marie Skłodowska-Curie akcije omogućile su potporu izvrsnim istraživačima u svim fazama njihove karijere. Tijekom ovih dvadesetak godina program je postao jedan od najprestižnijih programa istraživanja u svijetu i financirao je više od 100.000 istraživača, među kojima je njih osam dobilo Nobelovu nagradu – naglasila je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović.

 

Marie Skłodowska-Curie akcije najvažniji su program Europske unije koji, financirajući izvrsnu znanost, ne potiče samo međunarodnu mobilnost, nego i mobilnost između različitih sektora. Time program pridonosi poticanju inovacija, razvoju novih proizvoda i stvaranju dodatne vrijednosti u društvu.

 

Sandra Vidović iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije, naša nacionalna osoba za kontakt za Marie Skłodowska-Curie akcije, ovaj je mjesec odabrana za nacionalnu kontakt osobu mjeseca za program Marie Sklodowska Curie akcija u okviru mrežnog projekta Net4Mobility. O rezultatima provedbe Marie Skłodowska-Curie akcija na području Republike Hrvatske Sandra Vidović rekla je kako s ponosom možemo danas reći kako je Republika Hrvatska uspješna u Marie Skłodowska-Curie akcijama, što potvrđuje činjenica da imamo uspješne priče i projekte svih modela Mreža za inovativno osposobljavanje, Razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija te Individualnih stipendija. Također, jedan od indikatora uspješnosti je sudjelovanje predstavnika privatnog sektora kao partnera u MSCA konzorcijskim projektima.

 

Hrvatski korisnici iz privatnog sektora prepoznali su prednosti MSCA programa tako da je čak 50 posto proračuna koji je dodijeljen hrvatskim korisnicima dodijeljen upravo korisnicima iz tog sektora. Najuspješniji hrvatski korisnik u MSCA programu je poduzeće Genos d.o.o. iz Zagreba, a više podataka o projektima hrvatskih korisnika Marie Skłodowska-Curie akcija u razdoblju od 2014. do 2017. godine možete pronaći na poveznici.

 

 

 

 

datum početka: 19.06.2017.
datum objave: 21.06.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade