HOME / Novosti /
Dva projekta udruga mladih iz Hrvatske među najboljim Eurodeskovim projektima

Dva projekta udruga mladih iz Hrvatske među najboljim Eurodeskovim projektima

Eurodesk nagradu 2017., koja se dodjeljuje Eurodeskovim multiplikatorima - organizacijama koje informiraju mlade i promiču mogućnosti za mlade u okviru europskih programa, osvojile su Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ iz Zadra i Regionalni info centar za mlade Rijeka - UMKI iz Rijeke. Izabrane su u najjačoj dosad konkurenciji između 34 prijavljene aktivnosti organizacija iz 11 zemalja. Obje hrvatske udruge nagrađene su za svoje aktivnosti provedene tijekom kampanje „Time to move“ u listopadu prošle godine čija je svrha upoznati mlade s mogućnostima stažiranja, volontiranja, studiranja i putovanja u sklopu programa Erasmus+. Kampanju u Hrvatskoj svake godine provodi Eurodesk centar Hrvatska koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

 

Eurodesk nagrada dodjeljuje se u četiri kategorije, a katalog s opisom svih nominiranih aktivnosti dostupan je ovdje.

 

Regionalni info centar za mlade Rijeka - UMKI nagrađen je u kategoriji „Mobility awareness“ za projekt „International Blind Dates“. Projekt je osmislila 23-godišnja volonterka Europske volonterske službe iz Rumunjske Andreea Diana Kristof. Riječ je o organiziranim spojevima na slijepo između lokalnog stanovništva i stranaca u Rijeci. Na spojeve je otišlo 16 parova koji su spajani prema interesima koje su naveli prilikom prijave. Tako su mladi iz Rijeke imali spojeve s mladima iz Italije, Rumunjske, Turske, Moldavije, Portugala, Francuske, Poljske, Španjolske, Finske i Estonije, a većinom je riječ o studentima riječkog sveučilišta ili volonterima. Cilj ovog projekta bio je uključivanje stranih studenata i volontera u lokalnu zajednicu, povezivanje mladih iz Rijeke s mladima iz cijele Europe, razmjena iskustva, mišljenja, upoznavanje novih kultura i poticaj za sudjelovanje u aktivnostima koje nudi Europska unija kroz program Erasmus+.

 

Posebnu pohvalu žirija dobio je projekt izložba fotografija „Lica mobilnosti“ zadarske Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ. Izložba prikazuje devet mladih osoba koje su sudjelovale u nekom od projekata mobilnosti, a uz fotografije su u opisnom dijelu iznesena i njihova iskustva te je cilj potaknuti i druge mlade osobe da iskoriste mogućnost boravka u inozemstvu. Osim za vrijeme kampanje „Time to move“, izložba je javnosti predstavljena i na godišnjoj Erasmus+ konferenciji za područje mladih koja je održana potkraj prošle godine u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije te je potom u ožujku ove godine gostovala u Karlovcu.

 

Dodjela nagrada održat će se 14. lipnja u Bruxellesu u okviru europskog seminara za Eurodeskove multiplikatore. Nagradu će na svečanosti primiti autorica nagrađenog projekta Andreea Diana Kristof, volonterka iz Rumunjske, i Tamara Tokić iz Regionalnog info centra za mlade Rijeka - UMKI.  

datum početka: 14.06.2017.
datum objave: 09.06.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade