HOME / Novosti /
Europska komisija odabrala hrvatski projekt „Pollution! Find a STEM solution!“ Osnovne škole Pantovčak kao primjer uspješne priče programa Erasmus+

Europska komisija odabrala hrvatski projekt „Pollution! Find a STEM solution!“ Osnovne škole Pantovčak kao primjer uspješne priče programa Erasmus+

Povjerenstvo Opće uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije odabralo je projekt „Pollution! Find a STEM solution!“ Osnovne škole Pantovčak iz Zagreba kao primjer uspješne priče u sklopu programa Erasmus+. Riječ je o četvrtom primjeru uspješne priče iz Republike Hrvatske te prvom primjeru uspješne priče u području odgoja i općeg obrazovanja programa Erasmus+ u Hrvatskoj. Uspješne priče označavaju završene projekte koji su se istaknuli svojim učinkom, doprinosom u području kreiranja javnih politika, inovativnim rezultatima ili pak kreativnim pristupom koji može poslužiti kao inspiracija ostalim ustanovama.

 

Projekt „Pollution! Find a STEM solution!“ provodio se od 2014. do 2016. godine, ukupna mu je vrijednost 119.825 eura, a obuhvatio je iznimno velik broj uključenih sudionika. Uz koordinatorsku ustanovu Osnovnu školu Pantovčak u projektu su sudjelovale škole iz Češke, Poljske, Španjolske i Francuske, i to s ukupno 231 učiteljem i čak 2729 učenika.

 

Ovaj uspješan međupredmetni i međunarodni projekt nastao je iz potrebe za dodatnim razvojem STEM i IKT vještina kod učenika temeljem slabih PISA rezultata. Svrha mu je bila povećati učeničku motivaciju za STEM predmete te znanstvene i inženjerske poslove, pripremiti učenike za brze tehnološke promjene uz povećanu uporabu IKT-a u razredu te poboljšati njihova znanja u području održivog razvoja i obnovljive energije.

 

Projekt se sastojao od čak 34 aktivnosti podijeljene u četiri kategorije: 1) STEM aktivnosti, 2) E-vještine, digitalna pismenost i digitalni poslovi, 3) Čiste tehnologije i čista energija te 4) Razvoj kulturalne svijesti i europske dimenzije. Aktivnosti su provedene uz izrazito aktivan angažman učenika, a rezultirale su otvorenim obrazovnim sadržajima (Future classroom scenarios). Dodatna vrijednost ovog strateškog partnerstva očituje se i u činjenici da je isti projekt uspješno proveden i na portalu eTwinning.

 

Potaknuta uspjehom svog prvog projekta u sklopu programa Erasmus+, Osnovna škola Pantovčak je 2016. godine počela provoditi novi dvogodišnji projekt „Full STEAM Ahead“ usmjeren na povećanje učeničkih znanja u području astronomije, robotike i kodiranja. Godine 2017. školi je odobren Erasmus+ projekt mobilnosti „CREATIVITY LABs – Learn, create and benefit“ čiji je glavni cilj razvijanje vještina odgojno-obrazovnih djelatnika u području digitalne pismenosti. Uz to, Osnovna škola Pantovčak je 2016. odabrana za Erasmus+ ambasadora za područje odgoja i općeg obrazovanja te u tom svojstvu promovira svoje primjere dobre prakse u provedbi Erasmus+ projekata.

 

Projekt „Pollution! Find a STEM solution!“ označen je kao uspješna priča na Diseminacijskoj platformi za rezultate projekata programa Erasmus+, čime mu je omogućena dodatna vidljivost na europskoj razini.

 

Cijenjenim vrijednim i uspješnim djelatnicima i učenicima Osnovne škole Pantovčak od srca čestitamo na izvrsnim rezultatima u provedbi njihovih Erasmus+ projekata. Također im zahvaljujemo što svojim uspjesima promoviraju Erasmus+ u Hrvatskoj, ali i sposobnost i inovativnost hrvatske odgojno-obrazovne zajednice zemljama sudionicima programa Erasmus+.

 

Poveznice:

http://stemsolution.weebly.com/

https://twinspace.etwinning.net/654/home

 

 

datum objave: 14.07.2017.