HOME / Novosti /
Izgradnja snažnije Europe: predstavljene nove inicijative za dodatno osnaživanje uloge politika povezanih s mladima, obrazovanjem i kulturom

Izgradnja snažnije Europe: predstavljene nove inicijative za dodatno osnaživanje uloge politika povezanih s mladima, obrazovanjem i kulturom

Europska komisija nedavno je prihvatila drugi paket inicijativa kako bi unaprijedila rad na europskom obrazovnom području do 2025. godine, pojačala kulturnu dimenziju te poticala sudjelovanje mladih s novim skupom mjera, uključujući novu Strategiju za mlade te novu Agendu za kulturu. Vizija stvaranja europskog obrazovnog prostora zasniva se na nekoliko elemenata, od kojih je jedan program Erasmus+ posebno usmjeren upravo povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnom sektorom.

 

Pri predstavljanju, potpredsjednik Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: Drugi niz inicijativa koji danas predstavljamo korak su dalje u smjeru izgradnje snažnije Europe, s naglaskom na jačanje mobilnosti u svrhu učenja, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, učenje stranih jezika te kulturu – a sve su to važne sastavnice za izgradnju budućnosti Europe.

 

Uloga novih inicijativa je poboljšanje mobilnosti kako bi sudionici imali još brojnije prilike za obrazovanjem u EU, zatim osnaživanje mladih, ali i iskorištavanje potencijala kulture u promicanju europskog društvenog napretka i gospodarskog rasta.  Nastavljen je i rad na drugim aspektima pa su tako izneseni planovi za uvođenjem europske studentske iskaznice kojom se želi potaknuti mobilnost u svrhu učenja  smanjenjem administrativnih opterećenja i troškova za studente i ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, a čije uvođenje možemo očekivati do 2021. godine.  Napominjemo kako su istaknuta i dosadašnja postignuća u razvoju Europskih sveučilišta koja će potaknuti prekograničnu suradnju.  Komisija planira tijekom 2019. i 2020. pokrenuti pilot-projekte u okviru programa Erasmus+, a potpuna provedba inicijative trebala bi uslijediti 2021.

datum objave: 13.06.2018.