HOME / Novosti /
Međunarodni dan mladih ove godine podiže svijest o kulturnim i pravnim pitanjima ključnima za 1,8 milijardi mladih

Međunarodni dan mladih ove godine podiže svijest o kulturnim i pravnim pitanjima ključnima za 1,8 milijardi mladih

Trenutno je 1,8 milijardi mladih ljudi u dobi od 10 do 24 godine. Ovo je najveća populacija mladih ikad, no, jedno od deset djece svijeta živi u sukobima. Politička nestabilnost, izazovi na tržištu rada i ograničeni prostor za političko i građansko sudjelovanje doveli su do povećanja izolacije mladih u društvima.

 

"Sigurni prostori za mlade"

 

Upravo stoga, mladi trebaju sigurne prostore gdje se mogu angažirati u aktivnostima vezanima za njihove različite potrebe i interese, sudjelovati u procesima donošenja odluka i slobodno se izraziti. Iako postoje mnoge vrste prostora, sigurni prostori osiguravaju dostojanstvo i sigurnost mladih. Primjerice, građanski prostori omogućuju mladima uključivanje u pitanja upravljanja; javni prostori omogućuju mladima mogućnost sudjelovanja u sportu i drugim aktivnostima u slobodno vrijeme u zajednici; digitalni prostori pomažu mladima da međusobno komuniciraju preko granica i dobro planirani fizički prostori mogu pomoći zadovoljavanju različitih potreba mladih, posebno onih koji su podložni marginalizaciji ili nasilju.

 

"Nade svijeta počivaju na mladima. Mir, ekonomska dinamika, socijalna pravda, tolerancija - sve to i više, danas i sutra, ovisi o uključivanju u moć mladih. "- glavni tajnik UN-a António Guterres

 

 

U humanitarnim ili konfliktnim okolnostima, mladima nedostaje prostora da se u potpunosti izraze bez osjećaja neugode ili nepoželjnosti, a kada imaju sigurne prostore za angažiranje, mladi mogu učinkovito doprinijeti razvoju, uključujući mir i socijalnu koheziju.

 

12. kolovoza 1999. godine proglašen je Međunarodnim danom mladih od strane Opće skupštine UN-a 1999. godine i služi kao godišnja proslava uloge mladih žena i muškaraca kao bitnih partnera u promjeni i prilika za podizanjem svijesti o izazovima i problemima s kojima se suočavaju mladi u svijetu

datum objave: 10.08.2018.