HOME / Novosti /
Na Informativnom danu programa Obzor 2020. predstavljene mogućnosti prijave na natječaje

Na Informativnom danu programa Obzor 2020. predstavljene mogućnosti prijave na natječaje

16. svibnja 2017. - Informativni dan programa Obzor 2020. za područje Širenje izvrsnosti i sudjelovanja održan je 16. svibnja u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Sudionicima su predstavljene mogućnosti prijava projekata na natječajima u 2017., dosadašnji financirani projekti hrvatskih ustanova, kao i mogućnosti ostvarivanja sinergije sa strukturnim fondovima za ove aktivnosti. Na informativnom danu predstavljeni su rezultati natječaja u ovoj godini i rezultati hrvatskih ustanova ostvareni u prethodnim natječajima.

 

Iza nas su uskoro tri i pol godine provedbe programa Obzor 2020. u kojima su hrvatske institucije ostvarile uspjehe vrijedne spomena. Iz tog razloga cilj ovog informativnog dana nije samo predstaviti buduće natječaje, nego i uspješne projekte i vrijedna iskustava prijavitelja za koja vjerujem kako će Vam biti korisna i inspirativna. Nadamo se kako će Vas ono što ćete danas čuti motivirati za prijavu na nove natječaje, naglasila je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović otvarajući događaj.

 

 

 

Premda je ovo jedno od najkompetitivnijih područja u programu Obzor 2020., hrvatske se institucije mogu pohvaliti uspješnim projektima iz svih triju aktivnosti - u Širenju izvrsnosti imamo do sada ukupno šest uspješnih projekata. Na informativnom su danu predstavljena tri uspješna twinning projekta od ukupno četiri, jedan ERA Chair projekt od ukupno dva (jedna uspješnica je iz još iz FP7 pilot natječaja) i jedan uspješan Teaming projekt u prvoj fazi. Riječ je o projektima Twinning projekt MendTheGap zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Twinning projekt SmartEIZ Ekonomskog instituta, Twinning projekt RBI-T-WINNING i ERA Chair projekt PaRaDeSeC Instituta Ruđer Bošković i Teaming projekt ACROSS zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

 

Područje Širenje izvrsnosti i sudjelovanja dio je najvećeg programa Europske unije Obzor 2020. obuhvaća mjere i aktivnosti za poticanje sudjelovanja ustanova u manje razvijenim regijama Europske unije koje zaostaju za ostalim zemljama u pogledu znanstvene izvrsnosti. Naglasak je na izgradnji kapaciteta za istraživanje i inovacije institucija iz svih znanstvenih područja koje imaju potencijal za dosezanje znanstvene izvrsnosti, a time i zadovoljavanja međunarodnih standarda izvrsnosti i poboljšavanja inovativnih učinaka nacionalnih gospodarstava.

 

 

Mjere širenja izvrsnosti provode se kroz tri tipa natječaja. To su Teaming - izgradnja novih ili unaprjeđenje postojećih centara izvrsnosti, ERA Chair - izvođenje strukturalnih promjena unutar institucije uz pomoć vrhunskih istraživača odabranih na međunarodnim natječajima i Twinning - umrežavanje i prijenos znanja s vrhunskim institucijama iz određenih znanstvenih područja.

 

datum početka: 16.05.2017.
datum objave: 16.05.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade