HOME / Novosti /
Obilježena 25. godišnjica programa Fulbright u Hrvatskoj

Obilježena 25. godišnjica programa Fulbright u Hrvatskoj

7. - 8. studenoga, Zagreb - 25. obljetnica provedbe programa Fulbright u Hrvatskoj svečano je obilježena u Zagrebu 7. i 8. studenoga u prisustvu oko 150 stipendista i drugih uglednih domaćih i stranih gostiju.

 

Tijekom dvodnevne proslave „fulBRIGHT.future.25“ održana su dva interaktivna događanja s temom utjecaja programa Fulbright na društveni i gospodarski razvoj Hrvatske i SAD-a te na internacionalizaciju i kvalitetu visokog obrazovanja. Proslavu je organiziralo Veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, a Institut za razvoj obrazovanja je bio koordinator svih događanja vezanih uz proslavu. Uz 25. godišnjicu programa Fulbright ujedno se obilježava i 25 godina bilateralnih odnosa između SAD-a i RH jer je sporazum o Fulbrightu prvi sporazum potpisan između tih dviju država.

 

Program Fulbright vodeći je program Vlade SAD-a za jačanje međunarodne suradnje u visokom obrazovanju koji se provodi u više od 160 zemalja svijeta. Stipendije se dodjeljuju izvrsnim studentima, profesorima i znanstvenicima drugih zemalja za istraživanje i usavršavanje na visokim učilištima u SAD-u ili građanima SAD-a za usavršavanje na visokim učilištima u inozemstvu. Program je pokrenut 1946. godine i na listi korisnika nalaze se 33 sadašnja ili bivša predsjednika i premijera, 54 dobitnika Nobelove nagrade, 82 dobitnika Pulitzerove nagrade te tisuće lidera u javnom, privatnom te nevladinom sektoru. U Hrvatskoj se program Fulbright provodi od 1992. godine i do danas je ove ugledne stipendije dobilo više od 350 studenata, profesora, znanstvenika te istaknutih stručnjaka.

 

Natječaje za dodjelu Fulbright stipendija objavljuje i provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH i Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj.

 

datum početka: 07.11.2017.
datum objave: 10.11.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade