HOME / Novosti /
Otvoren najveći Sajam stipendija i studijskih programa – AMPEU predstavila svoje programe

Otvoren najveći Sajam stipendija i studijskih programa – AMPEU predstavila svoje programe

Jedinstveni događaj u Hrvatskoj koji na jednom mjestu predstavlja najveću ponudu stipendija i studijskih programa za studij u Hrvatskoj i inozemstvu ove je godine 14. puta otvorio  svoja vrata u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja. Otvaranje Sajma stipendija obilježio je panel pod nazivom „Koja znanja za budućnost treba Hrvatska?“, a odgovor je dala resorna ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak istaknuvši:

 

„Vrijeme gdje sve što trebamo znati za život možemo naučiti u školi, je prošlo. Moramo razumjeti u kakvom vremenu živimo i nikako to ne zanemarivati. Od najranije dobi obrazovni sustav mora biti postavljen tako da se razvijaju transverzalne vještine, jezične i digitalne kompetencije kako bismo imali studente za 21. stoljeće, te obrazovne i znanstvene kapacitete prilagođene tržištu rada kako nacionalnom, tako i globalnom.“

 

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije već je tradicionalno na 14. sajmu stipendija u Zagrebu predstavila mogućnosti programa Erasmus+ za visoko obrazovanje, Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS), Bilateralnog programa akademske mobilnosti te mogućnosti pratećih mreža i inicijativa Europassa i Eurodeska.

 

 

Ovogodišnji Sajam, na kojem je predstavljeno više od 10 tisuća dostupnih stipendija, ponovno je bio prilika za sve zainteresirane srednjoškolce, studente, ali i njihove roditelje da od preko 40 izlagača iz Hrvatske i čak 15 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije dobiju sve potrebne informacije o studijskim programima, razmjenama, praksama i stipendiranju.

Kroz iskustva studenata posjetitelji Sajma imali su priliku dobiti detaljan uvid ne samo u mogućnosti studiranja, već i praktične informacije o studentskom životu u Hrvatskoj i različitim zemljama svijeta.

 

 

Na Sajmu je održana i radionica na kojoj su posjetitelji mogli saznati sve o prijavi na državne stipendije za studente nižeg socio-ekonomskog statusa i nove STEM stipendije koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Ministarstvo dodjeljuje 13.400 stipendija godišnje koje doprinose povećanju dostupnosti visokog obrazovanja, povećanju završenosti studija te uspješnijem prelasku na tržište rada.

 

 

Podsjetimo, sljedeći ovogodišnji Sajam stipendija održat će se na kampusu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 18. listopada 2018.

datum objave: 16.10.2018.