HOME / Novosti /
Povjerenici Günther H. Oettinger, Tibor Navracsics i Marianne Thyssen o Europskim snagama solidarnosti

Povjerenici Günther H. Oettinger, Tibor Navracsics i Marianne Thyssen o Europskim snagama solidarnosti

Europske snage solidarnosti: zašto ulažemo u mlade s pomoću mjera solidarnosti

 

Jačanje vrijednosti solidarnosti u Europi danas je važnije nego ikada prije jer ona pridonosi jedinstvu, razumijevanju i toleranciji. Istovremeno, znamo da je broj mladih koji su spremni uložiti svoje vrijeme i energiju kako bi pomogli drugima mnogo veći od broja onih koji zaista dobiju priliku to i učiniti.

 

Od osnivanja u prosincu 2016. u Europske snage solidarnosti učlanilo se više od 30 000 mladih i prvi članovi već su na terenu: Manon iz Francuske odrađuje praksu u Budimpešti, Jasmin iz Njemačke volontira u Gdansku, a Giulia iz Italije i Helena iz Portugala došle su u Bruxelles, da spomenemo samo prve od njih. Mnogi mladi pripremaju se da uskoro krenu njihovim stopama.

 

Europske snage solidarnosti temelje se na ideji, koju je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker najavio prošlog rujna, da se mladim Europljanima pruži prilika da pomognu tamo gdje je pomoć najpotrebnija – kao volonteri, pripravnici ili zaposlenici, u državi u kojoj žive ili u drugoj državi članici EU-a. Zamislite djecu koja žive u mjestu razorenom potresom, kojoj je potrebna dodatna pomoć i skrb dok se njihovi domovi obnavljaju. Zamislite izbjeglice koje pristižu u Europu i kojima je potreban svaki mogući oblik pomoći. Zamislite starije osobe koje su izgradile Europu nakon rata i kojima sada u domovima za starije mnogo znači da im netko pruži ruku pomoći te ih sasluša. Mladi su spremni dati svoj doprinos, a u tome im pomažu Europske snage solidarnosti s pomoću internetskog portala na kojem se zainteresirani mladi iz cijelog EU-a mogu registrirati, a organizacije aktivne u sektoru lako stupiti u kontakt s njima.

 

Europske snage solidarnosti trenutačno podupire niz postojećih programa EU-a i već će u prvoj godini od svojeg osnutka osigurati oko 12 000 volonterskih mjesta. No ne želimo stati na tome: želja nam je da Europske snage solidarnosti postanu snažna i samostalna inicijativa s dostatnim resursima koja će ispuniti svoje obećanje da se do 2020. angažira najmanje 100 000 mladih.

 

Upravo zato smo izašli s prijedlogom da se u razdoblju od tri godine Snagama solidarnosti na raspolaganje stavi 340 milijuna eura. Tim će se sredstvima omogućiti da mladima pružimo još više prilika te da malim skupinama omogućimo pokretanje vlastitih projekata. Uz naknadu putnih troškova sudionicima će se omogućiti financijska sredstva za pohađanje tečaja osposobljavanja i jezika te pružanje konkretne pomoći mladima u nepovoljnom položaju. Volonterima će biti plaćeni hrana i smještaj te će primati mjesečni džeparac u iznosu do 155 eura. Cilj nam je izgraditi snažnu zajednicu solidarnosti koja će povezivati prijašnje sudionike i organizacije i koja će služiti kao plodno tlo za nove ideje i projekte.

 

Važno je naglasiti da nova inicijativa neće biti konkurencija dobrim i uspješnim programima koji već postoje u našim državama i regijama. Europskim snagama solidarnosti žele se dopuniti postojeći programi koji dobro funkcioniraju i pružiti nove, dodatne mogućnosti. Savjetovali smo se s građanima, osobama koje rade s mladima, organizacijama, službama za zapošljavanje, poslodavcima, javnim tijelima i mnogim drugima koji su uključeni u aktivnosti mladih te smo im zahvalni na pozitivnom doprinosu i potpori koju su pružili našoj inicijativi.

Ne smijemo dopustiti da predanost i energija mladih Europljana ostane neiskorištena. Zahvaljujući Europskim snagama solidarnosti motivirane mlade osobe mogu pozitivno utjecati na naša društva i istovremeno razvijati svoje vještine i kompetencije relevantne za karijeru, ali i privatni život. Solidarnost povezuje našu Uniju i zato pružimo našoj europskoj mladeži alate zahvaljujući kojima će solidarnost zaživjeti u praksi.

 

Više o Europskim snagama solidarnosti: http://europa.eu/solidarity-corps

 

Hashtag Twitter: #EUSolidarityCorps

 

Na Facebooku: https://www.facebook.com/EUSolidarityCorps/

 

 

 

*Tekst potpisuju povjerenici Günther H. Oettinger, Tibor Navracsics i Marianne Thyssen

datum objave: 30.05.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade