HOME / Novosti /
Značajan uspjeh: FER-ovu Erasmus+ projektu INNOSOC Europska komisija dodijelila vrijedno priznanje „Success Story“

Značajan uspjeh: FER-ovu Erasmus+ projektu INNOSOC Europska komisija dodijelila vrijedno priznanje „Success Story“

Posebno vrijedno priznanje „Success Story“ dodjeljuje se završenim europskim projektima koji se ističu po svom utjecaju, doprinosu u kreiranju politike, inovativnim rezultatima, kreativnom pristupu, te izvoru nadahnuća za ostale.

Iznimno vrijedno priznanje u sektoru visokog obrazovanja u okviru Erasmus+ KA2 Strateška partnerstva iz Hrvatske nitko do sada nije dobio, a izbor projekta napravljen je na temelju rigoroznih  kriterija glede njegove kvalitete, relevantnosti i rezultata. I upravo je sve to obuhvatio FER-ov projekt INNOSOC Innovative ICT Solutions for the Societal Challenges pod vodstvom izv. prof. dr. Vedrana Podobnika, kojeg je činilo 11 sveučilišta iz 8 država EU s ciljem razvoja transnacionalnoga multidisciplinarnoga intenzivnoga studijskoga programa u području inovacija zasnovanih na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT) za rješavanje društvenih izazova definiranih u strategiji Europa 2020 i Obzor 2020.

 

 

Na projektu su još sudjelovali prof. dr. sc. Ignac Lovrek, dr. sc. Jurica Babić i Dario Pevec, mag. ing, a prema riječima izv. prof. dr. Podobnika ovo je priznanje velika motivacija i značaj za FER:

 

Vrlo smo ponosni što imamo priliku surađivati s doista jedinstvenim predavačima i studentima diljem EU. Njihove ohrabrujuće povratne informacije motivirat će nas u provedbi budućih projekata iz područja visokog obrazovanja. Na temelju naših iskustava potvrđujemo kako je upravo program Erasmus+ izvrsna platforma za implementaciju kreativnih pristupa učenju. Ovo vrlo vrijedno priznanje sigurno će unaprijediti prepoznatljivost FER-a, Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatske na europskoj mapi znanosti i obrazovanja, dok će nama poslužiti u pronalasku novih partnera te prijavi zanimljivih projekata kroz nova strateška partnerstva.

 

 

Naime, brza proliferacija informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) uzrokovala je neke negativne nuspojave za društvo kao što su povećana potrošnja energije ili emisije CO2, međutim, upravo inovacije u ICT sektoru nude potencijalna rješenja za neke od najvećih društvenih izazova. INNOSOC je projekt koji je ponudio korak naprijed upravo u tom smjeru.

Izv. prof. dr. Vedran Podobnik naglasio je kako su stoga iskustvo i dobrobit nemjerljivi:

 

Iskustvo s projekta INNOSOC iznimno je vrijedno za sve članove našeg tima kako na profesionalnoj tako i na osobnoj razini jer su stekli brojna poznanstva koja će im biti korisna u budućnosti. Uz sve planirane projektne rezultate koje smo postigli, posebno smo zadovoljni i rezultatima koji su postigli mlađi članovi. Primjerice, iskustva i znanja s projekta INNOSOC, jednom su mlađem članu tima pomogla u uspješnom završetku doktorskog studija te su ga pripremila za samostalno vođenje follow-up projekta TeamSoc21. Nadalje, znate li da je čak četvero hrvatskih INNOSOC studenata odlučilo raditi kao istraživači na FER-u te da su sada uključeni u naše nove projektne aktivnosti u sklopu follow-up projekta TeamSoc21? Mišljenja smo kako će nam sve te “sitnice” osigurati dugoročnu održivost ne samo projektnih rezultata već i projektnog konzorcija u cjelini.

Svakako želimo istaknuti višestruku dobrobit ovoga projekta jer naime, partnerskim sveučilištima ona se očituje kroz popularizaciju inovacija zasnovanih na ICT-u, te promociju mobilnosti studenata. Studentima i nastavnicima partnerskih sveučilišta kao ciljanim skupinama projekt je donio unaprjeđenje vještina i kompetencija, posebice u područjima transverzalnih vještina, praktično rješavanje problema i rada u timu, te učenicima osnovnih i srednjih škola popularizaciju STEM područja, a dobrobit relevantnih dionika se očituje kroz bolju povezanost edukacije s tržištem rada.

 

 

 

Projekt INNOSOC, osim pripadajućih mobilnosti studenata i nastavnoga osoblja, obuhvatio je izradu višejezičnih, slobodno dostupnih, edukacijskih resursa.  Na taj način INNOSOC projekt ima značajan utjecaj na nacionalnoj i EU razini pružanjem dugoročne koristi svim građanima, akademskim zajednicama i industrijama.

datum objave: 03.08.2018.