Informativne i promotivne aktivnosti

Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za individualnu stipendiju u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija, 9. i 10. lipnja 2015.

Agencija za mobilnost i programe EU organizira radionicu pod nazivom „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za individualnu stipendiju u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija“!

Dvije iste jednodnevne radionice će se održati 9. i 10. lipnja 2015. godine u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Frankopanska 26, Zagreb.

Radionica je namijenjena iskusnim istraživačima (doktorima znanosti odnosno istraživačima s više od 4 godine istraživačkog iskustva) te administrativnom osoblju koje je uključeno u izradu Marie Sklodowska-Curie projektnog prijedloga. Cilj radionice je povećati stopu uspješnosti hrvatskih prijavitelja u ovom prestižnom europskom programu financiranja znanstvenog istraživanja, koji je dio programa Obzor 2020., te pružiti praktične savjete pri izradi projektnih prijedloga.

Radionice će voditi dr. sc. Branka Bernard, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za Marie Skodowska-Curie akcije i dr. sc. Mihaela Perić, dugogodišnja evaluatorica Marie Curie individualnih projektnih prijedloga.

Kako bi prisustvovali radionici, potrebno je poslati sažetak projektnog prijedloga (na 4 stranice) koji će sadržavati sljedeće dijelove:

•             Excellence (2 stranice odnosno poglavlja a. Quality, innovative aspects and credibility of the research te b. Clarity and quality of transfer of training for the development of the researcher in light of the research objectives),

•             Impact  (1 stranica odnosno poglavlje Impact of the research and training on the Experienced Researcher’s career) i

•             Implementation (1 stranica odnosno dijelovi poglavlja work plan, management structure and procedures, institutional environment, competences, experience and complementarity of the participating organisations).

Sažetke projektnih prijedloga na engleskom jeziku treba poslati na sljedeću adresu:sandra.vidovic@mobilnost.hr.

Rok za prijavu i slanje sažetka projektnih prijedloga je 1. lipnja 2015. Budući da je broj mjesta ograničen, molimo Vas da se što prije prijavite na radionicu putem sljedeće poveznice.

Nakon prijave zaprimit ćete sljedeću obavijest: „Vaš odgovor je zabilježen, a prijava će biti potpuna tek po dostavi projektnog sažetka (najkasnije do 1. lipnja 2015.)''. Mogućnost sudjelovanja na radionici bit će odobrena prijaviteljima prema redoslijedu zaprimanja potpune prijave. Prioritet imaju iskusni istraživači koji prijavljuju Marie Sklodowska-Curie projekt u 2015. godini. Po isteku roka za prijavu ili po popunjavanju mjesta na radionici, svi prijavitelji bit će obaviješteni o datumu sudjelovanja na radionici odnosno o mjestu na rezervnoj listi.

Organizator će nastojati uvažiti preferencije prijavitelja po pitanju datuma sudjelovanja na radionici, međutim zadržava pravo zamjene dana sudjelovanja ovisno o popunjenosti mjesta na određenoj radionici. Organizator također zadržava pravo odbiti prijavitelje koji ne zadovoljavaju kriterije prisustvovanja radionici (istraživači ili administrativno osoblje koje ne sudjeluje u izradi Marie Sklodowska-Curie projektnog prijedloga), kao i one koji su dostavili nepotpunu prijavu.

Program radionice možete vidjeti ovdje .

Obrazac za sažetak projektnog prijedloga

Seminari i webinari Agencije za mobilnost i programe Europske unije radi pripreme za sudjelovanje u programu Erasmus+ 2015. godine, 2. - 16. prosinca 2014.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije i ove godine priprema niz seminara i webinara radi pripreme potencijalnih korisnika za Poziv na dostavu projektnih prijava u sklopu programa Erasmus+ za 2015. godinu.

Erasmus+ najveći je program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta za razdoblje od 2014. do 2020., a cilj mu je poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i civilnog društva. Zahvaljujući tom programu više od četiri milijuna Europljana, pa tako i građana Republike Hrvatske, imat će priliku studirati, osposobljavati se, stjecati radno iskustvo i volontirati u inozemstvu.  Erasmus+ također podupire transnacionalna partnerstva među ustanovama i organizacijama u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih kako bi se potaknula suradnja i povezala područja obrazovanja, osposobljavanja i mladih s područjem rada, te tako pokušale smanjiti razlike u vještinama s kojima se suočava europsko tržište rada.

Seminare i webinare organizirat ćemo od 2. do 16. prosinca 2014. kako biste imali dovoljno vremena za daljnju pripremu i razradu svojih projektnih ideja budući da se rokovi za prijavu protežu od veljače do listopada 2015.,  ovisno o aktivnosti i području prijave.

Seminari i webinari održat će se prema rasporedima koji možete pronaći u nastavku ove obavijesti, a okvirni programi događanja dostupni su putem sljedećih poveznica: Okvirni program seminara; Okvirni program webinara. Prezentacije će biti dostupne isključivo u elektroničkom obliku, a bit će objavljene na mrežnim stranicama Agencije dan prije događanja.

Za sudjelovanje na seminarima potrebno se prijaviti putem registracijskog obrasca za seminare do 21. studenoga 2014., a za sudjelovanje na webinarima putem zasebnog registracijskog obrasca za webinare do 25. studenoga 2014. godine. Napominjemo kako je broj sudionika na seminarima i webinarima ograničen.

Za moguće dodatne upite molimo obratite se na e-poštu AMPEU.seminari@mobilnost.hr.

SEMINAR - PODRUČJE

Datum

Mjesto održavanja

Prezentacije

Obrazovanje odraslih

2. prosinca 2014.

Hrvatska gospodarska komora; Nova cesta 3-7 (južni ulaz, II. kat), Zagreb

 link 

Visoko obrazovanje

5. prosinca 2014.

Hrvatska obrtnička komora; Ilica 49/2, Zagreb

 link

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje 

9. prosinca 2014.

Hrvatska obrtnička komora; Ilica 49/2, Zagreb

  link

Opće obrazovanje

10. prosinca 2014.

Hrvatska obrtnička komora; Ilica 49/2, Zagreb

  link

Mladi

11. prosinca 2014.

Hrvatska obrtnička komora; Ilica 49/2, Zagreb

  link

 

WEBINAR - PODRUČJE

Datum

Održavanje

Snimke webinara

Obrazovanje odraslih

4. prosinca 2014.

Internetski pristup

  link 

Visoko obrazovanje

9. prosinca 2014.

Internetski pristup

 link

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje

11. prosinca 2014.

Internetski pristup

  link

Opće obrazovanje

15. prosinca 2014.

Internetski pristup

   link

Mladi

16. prosinca 2014.

Internetski pristup

   link
eTwinning webinari u svibnju i lipnju 2015.

Donosimo vam najavu sljedećih webinara o različitim mogućnostima eTwinninga koje planiramo do kraja ove školske godine.

Prvi na rasporedu je webinar pod nazivom „eTwinning u timu“, a vodit će ga eTwinning ambasadorica Nataša Ljubić Klemše. Na webinaru će joj se pridružiti kolegica iz I. OŠ Bjelovar, Helena Gustović Ljubić. Zajedno će predstaviti svoj rad, projekte koje provode, te vam dati praktične savjete kako da motivirate kolege i organizirate vlastiti školski tim. Webinar će se održati 14. svibnja u 18:00 h.

1. lipnja u 18:00 h očekuje vas eTwinning Teach Meet – virtualni susret hrvatskih eTwinnera tijekom kojeg imate priliku predstaviti eTwinning projekte koje ste provodili ili još uvijek provodite. Webinar će moderirati Nataša Ljubić Klemše. Pozivamo vas da se kratkim trominutnim prezentacijama pohvalite svojim eTwinning projektima, razmijenite ideje s vašim kolegama i dobijete inspiraciju za projekte u sljedećoj školskoj godini.

Za vas pripremamo i dva webinara o primjeni videokonferencija u nastavi pod vodstvom eTwinning ambasadorice Suzane Delić. 

Prvi webinar na rasporedu je 20. svibnja u 16:00 h, a drugi 3. lipnja u 16:00 h.
Videokonferencije su posebno koristan alat u provedbi eTwinning projekata jer olakšavaju komunikaciju partnera u projektima, a posebno su zabavne i korisne učenicima kako bi dodatno poboljšali komunikacijske vještine i povezali se s vršnjacima iz partnerskih škola.

Svi webinari će se snimati, pa ih možete, zajedno s prezentacijama, naknadno pogledati na našoj mrežnoj stranici

S obzirom na to da ove godine slavimo deseti rođendan eTwinninga, u svibnju  vas očekuje i nastavak serije slavljeničkih videozapisa u kojima hrvatski eTwinneri s različitim razinama iskustva predstavljaju svoj rad na eTwinningu, te prenose ideje i vlastita iskustva ostalim korisnicima. Snimke ćemo objavljivati na Facebook stranicama Comenius i eTwinning Hrvatska i Slavimo s eTwinningom.

Erasmus+ i Obzor 2020. predstavljeni u Hrvatskom saboru, 22. travnja 2015.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović predstavila je  22. travnja 2015. na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za europske poslove; obrazovanje, znanost i kulturu; te za obitelj, mlade i sport, programe Erasmus+ i Obzor 2020.

Cilj ovog predstavljanja jest približavanje europskih programa i dodatna diseminacija rezultata zainteresiranoj javnosti, uključujući i relevantne saborske odbore, kako bi se informacija o mogućnostima financiranja različitih međunarodnih aktivnosti kroz programe Erasmus+ i Obzor 2020. dalje širila do svih građana RH.

Saborski zastupnici tijekom prezentacije upoznati su s proračunima programa, osnovnim karakteristikama te rezultatima njihove provedbe. Ravnateljica Gladović istaknula je kako su do 25. veljače u okviru programa Obzor 2020. potpisana 33 ugovora za projekte u kojima su hrvatske institucije prijavitelji ili partneri, s ukupnim ugovorenim iznosom od 3,8 milijuna eura; dok je u okviru programa Erasmus+ izbor projekata za 2015. u tijeku. U okviru natječajne godine za 2014. godinu za Erasmus+ ukupno je odobren 251 projekt u vrijednosti 13.110.664,50 eura, čime je postignuta ugovorenost raspoložih sredstava od 98 posto. Dodala je kako za natječaj za 2016.g. slijede dodatne aktivnosti Agencije za pojačano motiviranje za uključivanje poslovnog sektora (koji je u programu zastupljen sa samo 13 korisnika), lokalnih i regionalnih tijela (sa svega 2 korisnika); te osoba s manje mogućnosti.

Ravnateljica Gladović također je zastupnicima predstavila i konkretne projekte koje je Agencija financirala u 2014., a koji daju jasan pregled vrsta aktivnosti koje se financiraju, te što se programima može postići u smislu povećanja kvalitete i modernizacije, internacionalizacije i inovacija u aktivnostima učenja i osposobljavanja. Tako su predstavljeni projektni prijedlozi OŠ Ludina; OŠ Pantovčak, srednje škole Vrbovec; općine Klis; Instituta za primijenjenu ekologiju Oikon; Škole za cestovni promet, Poljoprivrednog fakulteta Osijek; PRONI centra za socijalno podučavanje te Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci.

Opširnije: http://www.sabor.hr/u-hrvatskome-saboru-predstavljeni-eu-fondovi-za-ob

 

Euroguidance seminar o profesionalnom usmjeravanju za pedagoge u osnovnim školama u Splitu, 20. i 21. travnja 2015.

Sudionici: Pedagozi u osnovnim školama

Vrijeme održavanja: ponedjeljak i utorak, 20.-21.travnja 2015. od 9 do 17 sati

Mjesto održavanja: Osnovna škola Pojišan, Viška ulica 12, Split

Predavačice: prof. dr. sc. Vlasta Vizek Vidović (Institut za društvena istraživanja) i prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić (Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu)

Organizator: Euroguidance centar Hrvatska koji je dio Euroguidance europske mreže za podršku profesionalnom usmjeravanju. Euroguidance Hrvatska djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije te promiče europsku dimenziju u sustavu profesionalnog usmjeravanja i mobilnost u svrhu učenja.

Ciljevi: Svrha seminara je produbiti znanje pedagoga u osnovnim školama za pružanje podrške učenicima pri razvoju vještina i radnih navika radi razvitka buduće karijere i cjeloživotne zapošljivosti. U okviru seminara demonstrirat će se i primijeniti metode i tehnike interaktivnog rada s učenicima. Seminar će biti usmjeren na procjenu individualnih sposobnosti, potreba, interesa, interpersonalnih vještina i znanja o različitim mogućnostima razvitka karijere. Iskustveno učenje bit će prilagođeno različitim dobnim skupinama i nastavnim okruženjima. Neki od ciljeva seminara su:

 • priznavanje osobnih i drugih čimbenika koji utječu na učenikov odabir daljnjeg obrazovanja
 • razumijevanje uloge pedagoga u procesu profesionalnog usmjeravanja
 • uvođenje tema vezanih uz odabir obrazovanja/zanimanja u redovnu nastavu
 • osposobljavanje pedagoga za donošenje odluka vezanih uz razvitak karijere
 • razumijevanje razvoja karijere u kontekstu cjeloživotnog učenja

Metode i oblici rada: Plenarna predavanja i rad u manjim grupama

Napomena: Euroguidance Hrvatska nije u mogućnosti snositi troškove puta i smještaja sudionika, no tijekom cjelodnevnih radionica sudionicima će biti osiguran ručak i pauza za kavu, a po završetku seminara bit će im uručena potvrda o sudjelovanju Agencije za odgoj i obrazovanje. Potvrda će biti uručena samo sudionicima koji će prisustvovati u cijelosti (oba dana).

Prijava: Isključivo putem aplikacije www.ettaedu.eu dostupne na stranicama AZOO-a. Rok za prijavu je 13. travnja 2015. Napominjemo da je broj sudionika ograničen na 35, stoga je uputno prijaviti se čim prije. Potvrde o zaprimanju prijava bit će poslane 15. travnja 2015.

Kontakt:

Doris Monjac, Euroguidance Hrvatska, Agencija za mobilnost i programe EU

Telefon: 01/555 6752

e-pošta: euroguidance@mobilnost.hr

Četiri sobe promjene: Edukacija za psihologe i pedagoge u srednjim školama, 19. i 20. svibnja 2015.

Sudionici: stručni suradnici psiholozi i pedagozi u srednjim školama

Vrijeme održavanja: utorak i srijeda, 19.-20. svibnja 2015., od 9-17 sati

Mjesto održavanja: prostorPoslovnog učilišta Supera, Jurišićeva 19 / II. kat, Zagreb

Voditelji edukacije: treneri Prave formule d.o.o.

Organizator: Euroguidance Hrvatska koji je dio Euroguidance europske mreže za podršku profesionalnom usmjeravanju. Euroguidance Hrvatska djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije te promiče europsku dimenziju u sustavu profesionalnog usmjeravanja i mobilnost u svrhu učenja.

O edukaciji: Edukacija Upravljanje promjenama temelji se na švedskoj teoriji Četiri sobe promjene kao teorijskom i praktičnom modelu koji omogućava efikasnije upravljanje promjenama, pojedincima i timovima. Četiri sobe promjene mnogi smatraju najpraktičnijom i najkorisnijom psihološkom teorijom koja svojim analitičkim instrumentima i alatima utječe na promjene na osobnoj razini i razini tima. Ova dvodnevna edukacija prilagođena je stručnim suradnicima u srednjim školama (psiholozima i pedagozima) koji provode profesionalno usmjeravanje učenika, prvenstveno maturanata koji su suočeni s donošenjem važnih odluka o odabiru daljnjeg obrazovanja / zapošljavanja.

Metodologija i tehnike: Program je strukturiran po načelima iskustvenog učenja. Tijekom više od 80% edukacije polaznici uče kroz konkretne vježbe i iskustveno učenje, sudjelujući u praktičnim situacijama (individualno, u malim grupama) te grade učenje na temelju vlastitog iskustva rješavanja tih situacija kroz grupne diskusije, moderiranje diskusije, povratne informacije. Polaznici međusobno dijele iskustva i spoznaje te povezuju na treningu naučeno i doživljeno sa svakodnevnim poslovnim situacijama. Predviđen broj sudionika je 18.

Napomena: Euroguidance Hrvatska nije u mogućnosti snositi troškove puta i smještaja sudionika, no tijekom dvodnevne edukacije sudionicima će biti osiguran ručak i pauza za kavu, a po završetku seminara bit će im uručena potvrda o sudjelovanju. Potvrda će biti uručena samo sudionicima koji će sudjelovati  u cijelosti (oba dana edukacije). 

Prijava: Isključivo putem prijavnog obrasca dostupnog putem ove poveznice. Rok za prijavu je 30. travnja 2015. Euroguidance Hrvatska će nakon isteka roka za prijavu ocijeniti motivaciju kandidata i odabrati najuspješnije kandidate koji će sudjelovati u edukaciji. Svi prijavljeni kandidati zaprimit će potvrdu o zaprimanju prijave, a najuspješniji će zaprimiti obavijest o odobravanju prijave do 11. svibnja 2015.

Kontakt:

Doris Monjac, Euroguidance Hrvatska, Agencija za mobilnost i programe EU

Telefon: 01/555 6752

e-pošta: euroguidance@mobilnost.hr

Uz Europski tjedan mladih Živa knjižnica u deset hrvatskih gradova, 27. travnja - 9. svibnja 2015.

U povodu Europskog tjedna mladih od 27. travnja do 9. svibnja 2015. mladi će u deset hrvatskih gradova moći sudjelovati u aktivnosti Živa knjižnica na temu međunarodne mobilnosti u svrhu učenja. Aktivnosti u koordinacijiAgencije za mobilnost i programe Europske unije organiziraju udruge iz devet različitih gradova u Republici Hrvatskoj.

Živa knjižnica osmišljena je tako da omogućuje mladima posudbu tzv. žive knjige. Živa knjiga u ovom slučaju je osoba koja je sudjelovala u međunarodnoj mobilnosti ili predstavnik organizacije koja je takvu mobilnost organizirala, od koje će izravno, kroz direktan razgovor, tj. "čitanje" takvih knjiga, iz prve ruke moći doznati kako izgleda mobilnost i koje su prednosti sudjelovanja. Kao i u pravim knjižnicama, u živim knjižnicama moguće je pogledati koji se naslovi nude, posuditi knjige, pročitati ih, vratiti i potom posuditi nove, samo što knjige u živim knjižnicama nisu papirnate, već su to živi ljudi. Oni će u neformalnom razgovoru „čitateljima“ otkriti kako im je bilo, podijeliti preporuke, savjete i trikove za lakše snalaženje na nepoznatom terenu.

Cilj je ove aktivnosti uklanjanje predrasuda o mobilnosti, odnosno upoznavanje mladih s raznim europskim programima mobilnosti koji su im dostupni, a žive knjižnice bit će dostupne u deset hrvatskih gradova prema sljedećem rasporedu:

PULA - 27. travnja 2015.  od 14:30 do 17:30 u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc (organizator: udruga ZUM)
LABIN - 28. travnja 2015. od 14 do 19 sati u prostorijama Gradske knjižnice Labin, Rudarska 1/A (organizator: udruga Alfa Albona)
RIJEKA - 28. travnja 2015. od 17 do 19 sati u prostoru kluba za mlade u Udruzi mladih Korak ispred, Kružna 8, 1. kat (organizatori: udruga UMKI i CTK Rijeka)
ZAGREB - 29. travnja 2015. od 15 do 19 sati u prostoru KSET-a, Unska 3 (organizator: udruga Zamisli)
KARLOVAC – 5. svibnja 2015. od 14 do 16 sati na otvorenom u centru grada na Šetalištu Franje Tuđmana (organizator: udruga Carpe Diem)
OSIJEK - 5. svibnja 2015. od 17 do 19 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici (Klub mladih), Europska avenija 24 (organizator: udruga PRONI)
SPLIT - 5. svibnja 2015., od 16 sati u Info zoni, Jerina 1 (organizator: udruga Info zona)
ŠIBENIK - 6. svibnja 2015., u 18 sati u prostoru Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ (organizator: udruga Mladi u EU)
VUKOVAR - 9. svibnja 2015. od 10 do 12 sati u centru grada u Zelenoj čitaonici (organizator: udruga MGMD)
DUBROVNIK - 9. svibnja 2015. od 16:00 do 18:00 sati u Mokošici, podružnica Kluba za mlade "Drito", Bartola Kašića 8 (organizatori: Erasmus Student Network Dubrovnik i Europski dom Dubrovnik)

Više informacija o Europskom tjednu mladih, koji se održava u 33 europske zemlje, možete pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije odnosno na Europskom portalu za mlade

Euroguidance seminar o profesionalnom usmjeravanju za pedagoge u osnovnim školama u Splitu, 20. i 21. travnja 2015.

Sudionici: Pedagozi u osnovnim školama

Vrijeme održavanja: ponedjeljak i utorak, 20.-21.travnja 2015. od 9 do 17 sati

Mjesto održavanja: Osnovna škola Pojišan, Viška ulica 12, Split

Predavačice: prof. dr. sc. Vlasta Vizek Vidović (Institut za društvena istraživanja) i prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić (Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu)

Organizator: Euroguidance centar Hrvatska koji je dio Euroguidance europske mreže za podršku profesionalnom usmjeravanju. Euroguidance Hrvatska djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije te promiče europsku dimenziju u sustavu profesionalnog usmjeravanja i mobilnost u svrhu učenja.

Ciljevi: Svrha seminara je produbiti znanje pedagoga u osnovnim školama za pružanje podrške učenicima pri razvoju vještina i radnih navika radi razvitka buduće karijere i cjeloživotne zapošljivosti. U okviru seminara demonstrirat će se i primijeniti metode i tehnike interaktivnog rada s učenicima. Seminar će biti usmjeren na procjenu individualnih sposobnosti, potreba, interesa, interpersonalnih vještina i znanja o različitim mogućnostima razvitka karijere. Iskustveno učenje bit će prilagođeno različitim dobnim skupinama i nastavnim okruženjima. Neki od ciljeva seminara su:

 • priznavanje osobnih i drugih čimbenika koji utječu na učenikov odabir daljnjeg obrazovanja
 • razumijevanje uloge pedagoga u procesu profesionalnog usmjeravanja
 • uvođenje tema vezanih uz odabir obrazovanja/zanimanja u redovnu nastavu
 • osposobljavanje pedagoga za donošenje odluka vezanih uz razvitak karijere
 • razumijevanje razvoja karijere u kontekstu cjeloživotnog učenja

Metode i oblici rada: Plenarna predavanja i rad u manjim grupama

Napomena: Euroguidance Hrvatska nije u mogućnosti snositi troškove puta i smještaja sudionika, no tijekom cjelodnevnih radionica sudionicima će biti osiguran ručak i pauza za kavu, a po završetku seminara bit će im uručena potvrda o sudjelovanju Agencije za odgoj i obrazovanje. Potvrda će biti uručena samo sudionicima koji će prisustvovati u cijelosti (oba dana).

Prijava: Isključivo putem aplikacije www.ettaedu.eu dostupne na stranicama AZOO-a. Rok za prijavu je 13. travnja 2015. Napominjemo da je broj sudionika ograničen na 35, stoga je uputno prijaviti se čim prije. Potvrde o zaprimanju prijava bit će poslane 15. travnja 2015.

Kontakt:

Doris Monjac, Euroguidance Hrvatska, Agencija za mobilnost i programe EU

Telefon: 01/555 6752

e-pošta: euroguidance@mobilnost.hr

 

Program seminara

Informativni dan u Šibeniku: Kako razvijati karijeru uz pomoć alata EU, 13. ožujka 2015.

Događanje Informacijskog centra Europe Direct Šibenik o uslugama europskih inicijativa Europass, Euroguidance i Eurodesk te Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri – CISOK Šibenik

Informacijski centar Europe Direct Šibenik organizira Informativni dan o uslugama europskih inicijativa Europass, Euroguidance i Eurodesk te Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri – CISOK Šibenik koji će se održati u petak, 13. ožujka 2015. u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika s početkom u 9:30.

Cilj Informativnog dana je predstaviti mogućnosti koje spomenute inicijative i ustanove nude osobama na tržištu rada, prije svega tražiteljima posla te učenicima i studentima na različitim obrazovnim razinama. Navedene inicijative ujedno potiču mobilnost mladih kao sredstvo koje doprinosi njihovu osobnom razvoju te jačanju njihove zapošljivosti. Također, upućuju i savjetuju građane o EU politikama, pružaju informacije o mogućnostima ostvarivanja mobilnosti, pomažu im u predstavljanju te jasnom i vjerodostojnom bilježenju osobnih, obrazovnih i profesionalnih postignuća u nacionalnom i europskom kontekstu.

Na događanju ćete imati prilike saznati više o:

 • podršci cjeloživotnom razvoju karijere koju pružaju EU inicijative i CISOK Šibenik
 • profesionalnom usmjeravanju
 • učinkovitom predstavljanju poslodavcima putem Europass životopisa
 • nacionalnoj i međunarodnoj mobilnosti mladih u svrhu razvoja i učenja

Posebno skrećemo pozornost na dvije radionice:

 • Izradite Europass životopis, jezičnu putovnicu i Europsku mapu vještina  i
 • Moj profesionalni identitet

koje će se održati u drugom dijelu događanja, a na kojima će sudionici moći detaljnije upoznati alate i tehnike koji će im pomoći u razvoju karijere te im pružiti nova znanja i vještine u procesu traženja zaposlenja.

Za sudjelovanje na Informativnom događanju prijaviti se možete najkasnije do srijede 11. ožujka isključivo putem ovog prijavnog obrasca. Program događanja dostupan je na poveznici.

 

Euroguidance seminar o profesionalnom usmjeravanju za psihologe u osnovnim školama, 1. i 2. lipnja 2015.

Sudionici: Stručni suradnici psiholozi u osnovnim školama

Vrijeme održavanja: ponedjeljak i utorak, 1.i 2. lipnja 2015. od 9 do 17 sati

Mjesto održavanja: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb

Predavači: prof. dr. sc. Vlasta Vizek Vidović (Institut za društvena istraživanja) , prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić, dr. sc. Maja Parmač Kovačić (Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Iva Šverko i dr. sc. Toni Babarović (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar).

OrganizatorEuroguidance centar Hrvatska koji je dio Euroguidance europske mreže za podršku profesionalnom usmjeravanju. Euroguidance Hrvatska djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije te promiče europsku dimenziju u sustavu profesionalnog usmjeravanja i mobilnost u svrhu učenja.

Ciljevi: Svrha seminara je unaprijediti znanje psihologa u osnovnim školama potrebno za profesionalno usmjeravanje i savjetovanje učenika te pružanje podrške učiteljima i roditeljima u razvoju vještina i radnih navika osnovnoškolaca s ciljem razvoja radnih vrijednosti, vještina planiranja karijere i cjeloživotne zapošljivosti. U okviru seminara, demonstrirat će se i primijeniti metode i tehnike psihologijske dijagnostike i savjetovanja u području profesionalnog usmjeravanja. Seminar će biti usmjeren na procjenu individualnih sposobnosti, potreba, interesa, interpersonalnih vještina i znanja o različitim mogućnostima razvitka karijere. Iskustveno učenje bit će prilagođeno različitim dobnim skupinama i nastavnim okruženjima. Neki od ciljeva seminara su:

 • određivanje individualnih i situacijskih odrednica odabira daljnjeg obrazovanja učenika nakon završene osnovne škole
 • unaprjeđivanje uloge školskih psihologa u profesionalnom usmjeravanju učenika osnovnih škola
 • analiza tradicionalnih metoda i instrumenata u području profesionalnog usmjeravanja i savjetovanja
 • upoznavanje s novim metodama i instrumentima u području profesionalnog usmjeravanja
 • razumijevanje razvoja karijere u kontekstu cjeloživotnog učenja

Metode i oblici rada: Plenarna predavanja i rad u manjim grupama

Napomena: Tijekom cjelodnevnih radionica sudionicima će biti osiguran ručak i pauze za kavu, a po završetku seminara bit će im uručena potvrda o sudjelovanju Agencije za odgoj i obrazovanje. Potvrda će biti uručena samo sudionicima koji će prisustvovati u cijelosti (oba dana).

Prijava: Isključivo putem aplikacije www.ettaedu.eu dostupne na stranicama AZOO-a. Rok za prijavu je 22. svibnja 2015. Napominjemo da je broj sudionika ograničen na 35, stoga je uputno prijaviti se čim prije. Potvrde o zaprimanju prijava bit će poslane 26. svibnja 2015

Kontakt:

Doris Monjac, Euroguidance Hrvatska, Agencija za mobilnost i programe EU

Telefon: 01/555 6752

e-pošta: euroguidance@mobilnost.hr 

Euroguidance seminar o profesionalnom usmjeravanju za predmetne učitelje u osnovnim školama, 28. i 29. travnja 2015.

Vrijeme održavanja: utorak i srijeda, 28.-29. travnja 2015. od 9 do 17 sati

Mjesto održavanja: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Dvorana Ban centar, Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb

Sudionici: Seminar je namijenjen predmetnim učiteljima u osnovnim školama

Predavačice: Prof. dr. sc. Vlasta Vizek Vidović (Institut za društvena istraživanja), prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić (Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Ciljevi: Svrha seminara je produbiti znanje predmetnih učitelja u osnovnim školama potrebno za pružanje podrške učenicima pri razvoju vještina i radnih navika radi razvitka buduće karijere i cjeloživotne zapošljivosti. U okviru seminara će se demonstrirati i primijeniti metode i tehnike interaktivnog rada s učenicima temeljene na iskustvu. Seminar će biti usmjeren na procjenu individualnih sposobnosti, potreba, interesa, interpersonalnih vještina i znanja o različitim mogućnostima razvitka karijere. Iskustveno učenje bit će prilagođeno različitim dobnim skupinama i okruženjima. Neki od ciljeva seminara su:

 • priznavanje osobnih i drugih čimbenika koji utječu na učenikov odabir daljnjeg obrazovanja
 • razumijevanje nastavnikove uloge u procesu profesionalnog usmjeravanja
 • uvođenje tema vezanih uz odabir obrazovanja/zanimanja u redovnu nastavu
 • osposobljavanje učenika za donošenje odluka vezanih uz razvitak karijere
 • razumijevanje razvoja karijere u kontekstu cjeloživotnog učenja

Metode i oblici rada: Plenarna predavanja i rad u manjim grupama. Program seminara dostupan je u nastavku.

Napomena: Seminari se provode uz potporu Euroguidance centra za podršku profesionalnom usmjeravanju koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije. Tijekom cjelodnevnih radionica sudionicima će biti osiguran ručak i pauze za kavu, a po završetku seminara bit će im uručena o sudjelovanju Agencije za odgoj i obrazovanje. Potvrda će biti uručena samo sudionicima koji će prisustvovati u cijelosti (oba dana).

Prijava: Isključivo putem aplikacije www.ettaedu.eu dostupne na stranicama AZOO-a. Rok za prijavu je 21. travnja 2015. Napominjemo da je broj sudionika ograničen na 35, stoga je uputno prijaviti se čim prije. Potvrde o zaprimanju prijava bit će poslane 23. travnja 2015.

Kontakt:

Doris Monjac, Euroguidance Hrvatska, Agencija za mobilnost i programe EU

Telefon: 01/555 6752

e-pošta: euroguidance@mobilnost.hr

Informativni dan o uslugama europskih inicijativa, 27. studenoga 2014.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Informativni dan o uslugama europskih inicijativa Europassa, Euroguidancea i EURES-a te hrvatskih Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri koji će se održati u četvrtak, 27. studenoga ove godine u Zagrebu u hotelu Westin, Kršnjavoga 1, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Ovim bismo Vas događanjem željeli upoznati s mogućnostima koje spomenute inicijative i ustanove nude osobama na tržištu rada, prije svega tražiteljima posla te učenicima na različitim obrazovnim razinama, a kojima bi predstavljene usluge bile važne prilikom profesionalnog usmjeravanja. Navedene inicijative ujedno potiču mobilnost mladih kao sredstvo koje doprinosi njihovu osobnom razvoju, jača njihovu zapošljivost, a posredno doprinosi i konkurentnosti nacionalnih gospodarstava razvojem ljudskih potencijala. One također upućuju i savjetuju građane o EU politikama, pružaju informacije o mogućnostima ostvarivanja mobilnosti pomažu im u predstavljanju te jasnom i vjerodostojnom bilježenju osobnih, obrazovnih i profesionalnih postignuća u nacionalnom i europskom kontekstu.

Euroguidance je europska mreža nacionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju. Glavni su ciljevi mreže promicanje europske dimenzije u cjeloživotnom učenju i pružanje informacija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju. Oba cilja usmjerena su na poticanje međunarodne mobilnosti osoba u obrazovanju i osposobljavanju. Pored toga, Nacionalni Euroguidance centar savjetnicima u profesionalnom usmjeravanju želi skrenuti pozornost na postojanje širokog spektra metodologija i praksi u drugim europskim zemljama.

Inicijativa Europass obuhvaća pet dokumenata - Europass životopis, jezičnu putovnicu, prilog svjedodžbi, dopunsku ispravu o studiju i mobilnost - koji korisnicima omogućuju predstavljanje stečenih kompetencija na jasan, objektivan i pouzdan način diljem Europe bez obzira na dob, stupanj obrazovanja ili status zaposlenja. Ovi su dokumenti posebno korisni pojedincima koje zanima nacionalna ili međunarodna mobilnost, stručno usavršavanje ili stjecanje novih akademskih iskustava, ali i poslodavcima koji, služeći se njima, dobivaju uvid u kompetencije potencijalnih zaposlenika na jednostavan, pregledan i razumljiv način.

Agencija za mobilnost i programe EU, kao imenovani nacionalni centar za provedbu inicijativa Europass i Euroguidance u Republici Hrvatskoj, pruža podršku i informira građane o njihovim aktivnostima: Nacionalni Euroguidance centar promiče mobilnost i europsku dimenziju u sustavu profesionalnog usmjeravanja u Republici Hrvatskoj, dok  Nacionalni Europass centar Hrvatska provodi i promiče inicijativu Europass na nacionalnoj razini potičući mobilnost i cjeloživotno učenje.

EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske koju koordinira Europska komisija. EURES mreža je pokrenuta 1993. godine kao instrument poboljšanja mobilnosti, odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada. Svrha je EURES-a pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) poslodavcima i tražiteljima posla, ali i svim građanima koji smatraju da im može koristiti princip slobodnog kretanja ljudi.

Glavni cilj Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri je unaprijediti osobne potencijale korisnika za cjeloživotni razvoj karijere. U CISOK-u je moguće pronaći savjete vezane uz traženje i stvaranje profesionalnih prilika, te unapređenje tehnika traženja posla. Misija Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri je omogućiti široj zajednici usluge profesionalnog usmjeravanja kako bi uspjeli odabrati odgovarajuće obrazovanje, zaposlenje te pridonijeti razvoju zajednice i gospodarstva na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Program rada informativnog dana nalazi se ovdje.

Imajući u vidu ograničen broj mjesta na ovomu informativnom danu, ljubazno Vas molimo da svoju prijavu pošaljete najkasnije do petka, 21. studenoga 2014. godine ispunjavanjem obrasca, nakon čega ćemo potvrditi Vaše sudjelovanje.

Ujedno Vam skrećemo pozornost na održavanje triju paralelnih radionica u drugom dijelu programa, a svoj biste odabir željene radionice trebali također naznačiti u prijavnom obrascu.

Euroguidance Studijski posjet „Profesionalno usmjeravanje u Velikoj Britaniji', 14. - 18. studenoga 2011.

Profesionalno usmjeravanje u Velikoj Britaniji, 14-18 November 2011
Bradford, United Kingdom

Bavite se profesionalnim usmjeravanjem u obrazovanju ili zapošljavanju?
Želite razmijeniti iskustva i znanja s europskim kolegama te upoznati primjere dobre prakse iz Europe?

Prijavite se za studijski posjet koji organizira centar Euroguidance Hrvatska u suradnji s Euroguidance centrom Velike Britanije!

Što je Euroguidance Hrvatska?
Centar Euroguidance Hrvatska promiče mobilnost i europsku dimenziju u sustavu profesionalnog usmjeravanja u Republici Hrvatskoj, a djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Ciljevi Euroguidance centra jesu:

 • poticanje međunarodne mobilnosti stručnjaka iz područja profesionalnog usmjeravanja u Republici Hrvatskoj,
 • promicanje europske dimenzije u profesionalnom usmjeravanju
 • pružanje informacija o sustavu obrazovanja i profesionalnog usmjeravanja u Republici Hrvatskoj i Europi,
 • poticanje mobilnosti kroz pružanje informacija o mogućnostima za učenje i usavršavanje u europskim zemljama.

Tema studijskog posjeta
Tema studijskog posjeta biti će cjeloživotno profesionalno usmjeravanje u Velikoj Britaniji, s fokusom na pregled profesionalnog usmjeravanja u obrazovanju i zapošljavanju. Prijavite se za studijski posjet ako želite razmijeniti iskustva s kolegama iz Velike Britanije, upoznati se s primjerima dobre prakse iz područja profesionalnog usmjeravanja te usavršiti svoja znanja i vještine.

U okviru studijskog posjeta ćete između ostaloga:

 • posjetiti centre za profesionalnu orijentaciju mladih i studenata,
 • razgovarati o praksama profesionalnog usmjeravanja sa stručnjacima iz sustava obrazovanja i zapošljavanja,
 • sudjelovati na treningu za savjetnike u profesionalnom usmjeravanju,
 • posjetiti škole i upoznati se s uslugama profesionalne orijentacije za učenike

Radni jezik posjeta je engleski.

Tko se može prijaviti? 
Prijaviti se mogu osobe koje se bave profesionalnim usmjeravanjem u zapošljavanju i obrazovanju na svim razinama: psiholozi u osnovnim i srednjim školama, pedagozi, savjetnici za profesionalno savjetovanje i informiranje, socijalni radnici ili stručnjaci srodnih znanja koji se bave profesionalnim usmjeravanjem. Za prijavu je nužno znanje engleskoga jezika s obzirom da će se sve aktivnosti posjeta provoditi na engleskom jeziku.

Financijska potpora
Euroguidance Hrvatska dodijelit će financijsku potporu za kotizaciju, putne troškove i troškove života za najviše jedan dan putovanja.
Euroguidance Hrvatska u cijelosti pokriva kotizaciju koja uključuje smještaj, obroke i sudjelovanje u programu. Također snosi organizaciju i troškove putovanja od Zagreba do Manchestera.
Trošak puta do Zagreba i trošak transfera od aerodroma u Manchesteru do Bradofrda što je mjesto održavanja posjeta, Euroguidance Hrvatska pokriva u cijelosti, na temelju stvarno nastalih troškova. Prihvatljivi su isključivo troškovi javnog prijevoza.

Kako se prijaviti za Euroguidance Studijski posjet ?

 • ispunite prijavni obrazac koji se nalazi na www.mobilnost.hr  na engleskom jeziku
 • ispišite ispunjeni prijavni obrazac te ga potpišite Vi i zakonski predstavnik ustanove
 • ovjerite prijavni obrazac pečatom ustanove
 • prijavni obrazac zajedno s jednom preslikom istoga pošaljite preporučenom poštomnajkasnije do 25. listopada 2011. na adresu:

Agencija za mobilnost i programe EU
Gajeva 22
10000 Zagreb

s naznakom „Prijava za Euroguidance studijski posjet" te elektronskom poštom naeuroguidance@mobilnost.hr.

Osim prijavnog obrasca potrebno je priložiti i životopis u Europass formatu potpisan od strane zakonskog predstavnika ustanove te motivacijsko pismo.

Za dodatne informacije obratite nam se na adresu elektronske pošteeuroguidance@mobilnost.hr, ili na broj telefona 01/ 549 7896 radnim danom od 13 - 16h.

Studijski posjet Danskoj „Profesionalno usmjeravanje u danskom obrazovnom sustavu“, 2. - 4. rujna 2013.

U razdoblju od 2.-4. rujna 2013. Euroguidance centar Hrvatska organizirao je Studijski posjet Danskoj „Profesionalno usmjeravanje u danskom obrazovnom sustavu“ koji je održan u Kopenhagenu i okolnim mjestima Naestved i Ølby.

 

Organizator studijskog posjeta bio je danski nacionalni Euroguidance centar koji djeluje pri Agenciji za sveučilišta i internacionalizaciju u okviru Ministarstva znanosti, inovacije i visokog obrazovanja. U studijskom posjetu sudjelovala su izaslanstva iz Poljske, Srbije, Portugala, Luksemburga i Hrvatske - predstavnici nacionalnih Euroguidance centara, Ministarstava nadležnih za obrazovanje te školski psiholozi. Sudionici iz Hrvatske bili su pretežno školski psiholozi koji se u svom radu bave profesionalnim usmjeravanjem, ali i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje Sirius te Agencije za mobilnost i programe EU.

 

Program:

Trodnevni program studijskog posjeta pružio je uravnotežen omjer predavanja i posjeta centrima za obrazovanje i profesionalno usmjeravanje.

 • Danski obrazovni sustav i tržište rada (pogledajte video)
 • Rad danskog Euroguidance centra
 • Danski sustav karijernog savjetovanja i profesionalnog usmjeravanja
 • eGuidance – sustav podrške u profesionalnom usmjeravanju putem novih medija (sms, smartphone aplikacije, chat, Facebook, e-mail…)

U okviru studijskog posjeta posjetili smo institucije koje u Danskoj igraju ključnu ulogu u profesionalnom usmjeravanju:

 • Studievalg - Regionalni centar za profesionalno usmjeravanje koji učenike završnih razreda osnovne škole savjetuje u odabiru srednje škole
 • UUV Køge Bugt - Centar za usmjeravanje mladih do 25. godine života
 • KVUC - Centar za obrazovanje i usmjeravanje odraslih koji nisu završili srednju školu ili se žele doškolovati / prekvalificirati

 

Zaključci i nova saznanja sa studijskog posjeta:

 • Za obrazovanje u Danskoj nadležna su ukupno tri ministarstva: Ministarstvo obrazovanja (osnovno i srednjoškolsko obrazovanje), Ministarstvo znanosti, inovacija i visokog obrazovanja, Ministarstvo kulture (umjetničke i glazbene akademije). Shematski prikaz danskog obrazovnog sustava možete pronaći ovdje
 • Ciljevi i strategije Ministarstva obrazovanja: povećati postotak mladih sa završenom srednjom školom na 95%; povećati postotak osoba s VŠS na 60%, a onih s VSS na 25% (u Danskoj svaki student ima pravo na stipendiju u iznosu 750€ / mj. bez obzira na uspješnost); povećati broj mladih koji biraju strukovne škole; smanjiti postotak mladih koji prekidaju školovanje; posvetiti se mladima s posebnim potrebama); osigurati da izbor karijere bude od koristi kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini.
 • Za razliku od Hrvatske, gdje savjetodavnu ulogu u profesionalnom usmjeravanju preuzimaju školski psiholozi i pedagozi,u Danskoj to čine savjetnici zaposleni u centrima za savjetovanje, točnije u 7 regionalnih centara i 52 centra za savjetovanje mladih. U Danskoj nije uvjet da savjetnici po struci budu psiholozi ili pedagozi, ali moraju završiti edukaciju za savjetovanje i informiranje o razvoju karijere.
 • Slijedeći plan savjetovanja, savjetnici posjećuju škole i informiraju učenike o mogućnostima daljnjeg školovanja. U prosjeku, jedan savjetnik je nadležan za 3600 učenika.
 • eGuidance polako preuzima sve veću ulogu, a karijerno savjetovanje mladih u Danskoj se sve više odvija putem novih medija (chata, Facebooka, sms poruka…)

 

Sudionici studijskog posjeta su se u svojim izvješćima s putovanja  osvrnuli na primjere dobre prakse danskog obrazovnog sustava koji su primjenjivi i u Hrvatskoj. Također, svatko od njih je proveo i jednu diseminacijsku aktivnost kako bi proširio nova saznanja stečena u okviru studijskog posjeta Danskoj. Neke od njih možete pronaći u nastavku.

Euroguidance prekogranični seminar „Counselling Methods for Fighting Youth Unemployment“, 9. i 10. lipnja 2014.

9. i 10. lipnja u hotelu Dubrovnik u Zagrebu održan je prekogranični seminar „Counselling Methods for Fighting Youth Unemployment“ u organizaciji Nacionalnog Euroguidance centra koji djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe EU.

 

Euroguidance prekogranični seminar okuplja savjetnike za profesionalno usmjeravanje, donositelje odluka, stručnjake i praktičare iz različitih europskih zemalja kako bi razmijenili svoje znanje i inovativne prakse u profesionalnom usmjeravanju. Sve je počelo davne 2005., kada su Euroguidance centri iz Austrije, Češke i Slovačke odlučili udružiti snage i okupiti nacionalne stručnjake kako bi raspravljali o aktualnim trendovima i važnim temama vezanim uz profesionalno usmjeravanje. Tijekom posljednjih godina, sve više nacionalnih Euroguidance centara prepoznalo je važnost umrežavanja i razmjene metoda savjetovanja, zbog čega je broj zemalja koje sudjeluju u Euroguidance prekograničnom seminaru u stalnom porastu.

 

Cilj je prekograničnih seminara jačanje suradnje među savjetnicima za profesionalno usmjeravanje kroz razmjenu iskustava o aktualnim trendovima i temama u profesionalnom usmjeravanju, a ove su godine stručnjaci iz zemalja sudionica predstavili savjetodavne metode za sprečavanje nezaposlenosti mladih koje se primjenjuju u njihovoj državi.

 

Uz predstavnike Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, seminar je okupio oko 70 praktičara iz ukupno 11 europskih zemalja: Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Slovačke, Švicarske i od ove godine Srbije. Savjetnici su dobili priliku za usvajanje savjetodavnih metoda za borbu protiv nezaposlenosti mladih, središnje tema ovog dvodnevnog seminara.

Karijerni savjetnici igraju ključnu ulogu u profesionalnom usmjeravanju mladih. Kroz četiri seta radionica (ukupno 12 različitih tema) praktičari su razmjenjivali primjere dobre prakse i raspravljali o inovativnim pristupima rješavanju vrlo važnih pitanja vezanih uz nezaposlenost mladih.

 

Više o prekograničnom seminaru „Counselling Methods for Fighting Youth Unemployment“, uključujući prezentacije radionica i slike, možete pronaći na službenoj stranici seminara putem sljedeće poveznice: http://euroguidancezagreb2014.com/

Kutak za studente

Kutak za mlade