Europska volonterska služba

Europska volonterska služba

Imaš li između 17 i 30 godina, Europska volonterska služba (EVS) ti pruža jedinstvenu priliku da iskusiš život u nekoj drugoj državi i volontiraš, učiš, putuješ, upoznaješ svijet…

 

U inozemstvu možeš boraviti između 2 tjedna i 12 mjeseci, a pritom će ti svi troškovi biti pokriveni iz Erasmus+ programa (put, smještaj, prehrana, lokalni prijevoz, osiguranje, džeparac, tečaj jezika, potpora za osobe s invaliditetom, viza ili boravišna dozvola). Europska volonterska služba dio je Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost mladih i osoba koje rade s mladima.

Što možeš raditi

Možeš sam izabrati organizaciju u kojoj želiš volontirati. Organizacije mogu nuditi projekte koji se bave temama kao što su mladi, kultura, umjetnost, sport, djeca, dobrobit životinja, okoliš i slično. Ne trebaju ti nikakva posebna znanja ni kvalifikacije - dovoljna je tvoja motivacija i želja za sudjelovanjem.

 

Svrha EVS-a je razviti solidarnost, međusobno razumijevanje i toleranciju među ljudima, a volonterima omogućiti stjecanje novih znanja i vještina te osobni i profesionalni razvoj. Sve što naučiš možeš opisati u potvrdi koju dobiješ na kraju službe – Youthpass certifikatu.

Kako možeš sudjelovati

EVS projekt predstavlja partnerstvo između organizacije koja prima (receiving) i organizacije koja šalje volontere (sending organisation). Obje organizacije moraju biti akreditirane, što znači da su nacionalne agencije provjerile zadovoljavaju li organizacije kriterije kvalitete koje je Europska komisija postavila.

 

Ovdje možeš vidjeti profile svih akreditiranih organizacija. Predlažemo da se za početak javiš nekoj od organizacija u tvojoj blizini, koja će ti pomoći oko prijave i pripremiti te za tvoju EVS avanturu. Možeš provjeriti i listu otvorenih mogućnosti za EVS volontere, gdje organizacije iz cijele Europe objavljuju otvorene pozive za volontere.

Kakva su iskustva bivših volontera

Na Europskom portalu za mlade prikupili smo velik broj priča bivših EVS volontera koje te mogu inspirirati i potaknuti te da se i sam odvažiš zakoračiti svijet EVS-a!