Kutak za mlade

Želiš sudjelovati u projektima programa Erasmus+ u području neformalnog obrazovanja, a ne znaš kome se javiti? U nastavku doznaj više o programu Erasmus+ i o tome kako se uključiti.

Pogledaj i naš popis organizacija koje rade s mladima i za mlade (pdf | html) i pronađi organizacije u svojoj blizini.

 

VAŽNO – troškove sudjelovanja pokriva program Erasmus+, a sudjelovanje za mlade osobe treba biti besplatno. Naplaćivanje kotizacije za sudjelovanje u projektima od strane organizacija sudionica te zakidanje sudionika za putne troškove njihovim djelomičnim ili potpunim neisplaćivanjem Agencija za mobilnost i programe Europske unije ne podržava jer navedeno nije u duhu programa Erasmus+ koji prije svega potiče sudjelovanje svih sudionika pod jednakim uvjetima i mogućnostima.

Stoga preporučujemo mladima da ne sudjeluju u projektima koji zahtijevaju plaćanje kotizacije ili dijela putnih troškova, a organizacijama preporučamo da ne ulaze u takva partnerstva.

Nadalje napominjemo kako pojedinci ili organizacije koje i dalje pristaju na takve uvjete sudjelovanja (bilo naplatom kotizacije za sudjelovanje ili povratom djelomičnih troškova sudionicima) sami snose odgovornost. 

Erasmus+

U programu Erasmus+ poseban je naglasak na uključivanju mladih osoba u međunarodne aktivnosti – studiranje, volontiranje, razmjene mladih, obavljanje stručne prakse, u svrhu proširivanja i stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija na profesionalnoj i na osobnoj razini.

 

Program Erasmus+ također nudi mogućnosti da se mladi aktivno uključe u društvo, angažiraju se u svojoj lokalnoj zajednici, pokrenu razne društvenokorisne inicijative ili se uključe u kreiranje lokalnih, nacionalnih ili čak europskih politika koje ih se tiču.

 
 
Mogućnosti za mobilnost

Razmjene mladih

Razmjene mladih sjajna su prilika za druženje skupina mladih iz različitih zemalja kroz neformalno učenje o temama koje ih zanimaju… više

 

Europske snage solidarnosti

Europske snage solidarnost (ESS) pružaju ti jedinstvenu priliku boravka u nekoj drugoj zemlji i aktivnog sudjelovanja u rješavanju izazova lokalne zajednice, a sve u svrhu izgradnje solidarnog društva.

 

Pored toga, sa grupom od najmanje 5 mladih imaš priliku samostalno osmisliti i provesti akciju ili projekt u svojoj zajednici...više

 
 
Aktivno sudjelovanje u društvu

Transnacionalne inicijative mladih

Kroz transnacionalne inicijative mladih možeš pridonijeti rješavanju određenog problema u svojoj zajednici… više

 

Sudjelovanje u donošenju odluka

Uključivanje u projekte koji se bave uspostavljanjem dijaloga između mladih i donositelja odluka omogućuju ti da pozitivno utječeš na položaj i mogućnosti mladih u svojoj zajednici… više

 

Kreiranje europskih politika

Proces strukturiranog dijaloga nudi ti priliku da izneseš svoje mišljenje i prijedloge te na taj način utječeš na oblikovanje europskih politika koje te se izravno tiču… više

 

Youth Wiki

Youth Wiki internetska je enciklopedija o politikama za mlade, nacionalnim kontekstima, strateškim dokumentima, programima podrške za mlade itd. Youth Wiki pokriva osam područja Okvira za europsku suradnju u području mladih: obrazovanje i osposobljavanje; zapošljavanje i poduzetništvo; zdravlje i zdravstvena zaštita; socijalna inkluzija; volontiranje; politička participacija; mladi i svijet te kreativnost i kultura.

Projekt i izvještavanje o politikama za mlade u Hrvatskoj provodi Institut za društvena istraživanja u Zagrebu - Centar za omladinska i rodna istraživanja, uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Europske komisije.

 
 
Eurodesk

Eurodesk (www.eurodesk.eu) je besplatna informacijska mreža za mlade koja pruža informacije o programima mobilnosti, europskim mogućnostima za mlade, studiranju, volontiranju,

stažiranju, putovanju u inozemstvo itd. Multiplikatori Eurodeska su organizacije širom Hrvatske koje će te informirati, savjetovati i pomoći ti da pronađeš pravu priliku za mobilnost.  

Više o Eurodesku na poveznici.

 
 
Youthpass

Youthpass je europski instrument za praćenje i priznavanje neformalnog i informalnog učenja na području rada s mladima.

 

Youthpass potvrdu mogu dobiti svi sudionici projekata unutar programa Erasmus+ iz područja mladih, kao i svi sudionici prethodnog programa Mladi na djelu.

 

Youthpass potvrda svjedoči o sudjelovanju mladih u projektu Erasmus+ programa, o provedenim aktivnostima te o znanjima i kompetencijama stečenima ili unaprijeđenima kroz sudjelovanje u Erasmus+ programu.

 

Youthpass je istovremeno rezultat (potvrda), ali i proces kojim se prati učenje tijekom sudjelovanja u projektu. O stečenim znanjima mlade osobe odlučuje sam sudionik koji samostalno ili zajedno s mentorom evaluira svoje sudjelovanje u projektu te donosi zaključak o novim znanjima koja je stekao tijekom aktivnog sudjelovanja u projektu.

 

Više o Youthpassu na poveznici.