Mobilnost osoblja

Mogućnosti za poučavanja i usavršavanja

Programom Erasmus+  nastavnom osoblju visokih učilišta i osoblju iz poduzeća omogućuje se poučavanje na inozemnoj organizaciji.

 

Mogućnosti za usavršavanje dostupne su i nastavnom i nenastavnom osoblju visokih učilišta.

Poučavanja

Programom Erasmus+  nastavnom osoblju visokih učilišta i osoblju iz poduzeća omogućuje se poučavanje u inozemnoj organizaciji.

 

U slučaju zadaće poučavanja između visokih učilišta u državama sudionicama, oba učilišta moraju biti nositelji Povelje Erasmus za visoko obrazovanje (ECHE) i imati potpisan međuinstitucijski sporazum.

 

U slučaju mobilnosti osoblja iz poduzeća na visoko učilište, mobilnost se dogovara pozivnicom koju visoko učilište upućuje članu osoblja poduzeća.

 

Ustanova koja šalje nastavno osoblje ili poziva osoblje iz poduzeća na aktivnosti poučavanja prijavljuje se svojoj nacionalnoj agenciji, dok se osoblje prijavljuje svojoj matičnoj ustanovi, odnosno ustanovi koja poziva u slučaju osoblja iz poduzeća.

 

Bespovratnim sredstvima uvijek upravlja visoko učilište.

 

Partnersko visoko učilište/poduzeće mora dogovoriti program aktivnosti koji će pohađati gostujući nastavnik (Ugovor o mobilnosti) prije početka razdoblja mobilnosti. Aktivnosti osoblja koje preuzme zadaću poučavanja u svim bi slučajevima trebale biti uključene u nastavni plan ustanove primateljice.

Usavršavanja

Prilike za usavršavanja dostupne su i nastavnom i nenastavnom osoblju visokih učilišta.

 

Članove osoblja odabire visoko učilište koje je primatelj.

 

Ustanova pošiljateljica i ustanova/poduzeće primatelj moraju dogovoriti program aktivnosti koji će pohađati gostujući član osoblja (Ugovor o mobilnosti) prije početka razdoblja mobilnosti.

 

Ustanova koja šalje osoblje na aktivnosti usavršavanja prijavljuje se svojoj nacionalnoj agenciji, dok se osoblje prijavljuje svojoj matičnoj ustanovi.

 

Bespovratnim sredstvima uvijek upravlja visoko učilište.

Videozapis

Pogledajte videozapis kojim se prenosi iskustvo Marje Palovaara, voditeljice studijskog programa za medicinsku njegu na Sveučilištu JAMK u Finskoj, a koji govori o mogućnostima za usavršavanje i poučavanje u inozemstvu koje se programom Erasmus+ pružaju akademskom osoblju.

 

Kutak za studente

Kutak za mlade