Godišnja eTwinning konferencija

eTwinning konferencija 2014.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je u Zagrebu 14. studenoga 2014. četvrtu nacionalnu eTwinning konferenciju. Teme ovogodišnje konferencije bile su jačanje kompetencija učenika u nastavi matematike i prirodnih znanosti te upoznavanje s primjerima eTwinning projekata iz navedenih područja u skladu sa strateškim ciljevima Europske komisije i Republike Hrvatske.

eTwinning je program Europske komisije namijenjen učinkovitom uključivanju informacijsko-komunikacijske tehnologije u europske obrazovne sustave. Provodi se putem portala www.etwinning.net namijenjenog međunarodnoj suradnji, učenju i usavršavanju odgajatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u ustanovama za predškolski odgoj te osnovnim i srednjim školama.

 

Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu sudionika iz odgojno-obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske. Istaknuti stručnjaci govorili su o novostima u eTwinningu i o ostalim obrazovnim inovacijama te su predstavljeni primjeri dobre prakse.

 

Ivana Puljiz, pomoćnica ravnatelja za cjeloživotno učenje Agencije za mobilnost i programe EU, zahvalila je odgojnim i prosvjetnim djelatnicima na sjajnim postignućima kojima su Hrvatsku smjestili u vrh europske eTwinning zajednice.

 

Naime, hrvatska odgojno-obrazovna zajednica najbrže je rastuća eTwinning zajednica u Europi. U prvih devet mjeseci 2014. godine broj eTwinnera se čak udvostručio u odnosu na isto razdoblje protekle godine, te je trenutačni broj registriranih članova 2983 iz 1022 vrtića i škola. eTwinning će, kao dio najvećeg programa Unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta Erasmus+, hrvatskim korisnicima do 2020. godine moći ponuditi još raznovrsnije mogućnosti stručnog usavršavanja i međunarodne suradnje s europskim vrtićima i školama.

 

U prvom dijelu konferencije članovi eTwinning zajednice predstavili su svoje eTwinning projekte iz prirodoznanstvenih predmeta. Predavanja su u nastavku održali i istaknuti stručnjaci dr. sc. Franka Miriam Brűckler s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Stevan Jokić iz Srbije, osnivač i voditelj projekta „Ruka u testu“ koji je postigao veliki uspjeh u regiji i inozemstvu.

 

Na konferenciji su dodijeljene nagrade COMET najboljim projektima u školskoj godini 2013./2014. U kategoriji predškolskog odgoja i nižih razreda osnovne škole nagradu je osvojila učiteljica engleskog i talijanskog jezika Anita Lasić iz OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Podgore za projekt „E-classroom“, a u kategoriji viših razreda osnovne škole nagradu je osvojila učiteljica engleskog jezika Martina Supančić iz I. osnovne škole Bjelovar za projekt „School for Life". Nagradu COMET u kategoriji srednjih škola osvojila je nastavnica engleskog i njemačkog jezika Arjana Blažić iz zagrebačke IX. gimnazije za projekt „Coursera kids". Posebnu nagradu COMET za eTwinning projekt iz matematike i/ili prirodnih znanosti osvojio je učitelj geografije Mirko Andrić iz OŠ „Retfala“ iz Osijeka za projekt „Eco - life“.

 

Pobjednik eTwinning natječaja za učenike „Pokusi i formule na digitalni način“ osvojio je učenik Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine. Riječ je o natječaju organiziranom za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi se nagradio najbolji rad na temu upotrebe eTwinninga i IKT alata u učenju matematike i prirodnih predmeta.

 

Svi dobitnici nacionalnih nagrada otputovat će u Bruxelles na radionicu eTwinning u učionici budućnosti, na kojoj će imati priliku usavršiti svoja znanja i vještine.

 

Prezentacije s konferencije možete preuzeti u nastavku:

 

Vida Bilogrević Gatolin: prezentacija

Ivana Katavić i Suzana Delić: prezentacija

dr. sc. Franka Miriam Brückler: bit će objavljena uskoro

dr. sc. Stevan Jokić: prezentacija

Dobitnici nacionalne nagrade COMET:

 

OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Podgore: prezentacija

I. OŠ Bjelovar: prezentacija

IX. gimnazija: prezentacija

OŠ "Retfala": prezentacija

Pobjednik eTwinning natječaja za učenike „Pokusi i formule na digitalni način“, OŠ Eugena Kumičića iz Slatine: prezentacija

 

 

 

Kutak za studente

Kutak za mlade