Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
 
   
 
Svečana konferencija povodom početka Obzora 2020. – novog Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije
 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Poslovno-inovacijska agencija te Europska poduzetnička mreža organiziraju svečanu konferenciju povodom početka novog Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje 2014. - 2020., Obzor 2020., koja će se održati 10. veljače 2014. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, u Zagrebu, od 13.30 do 20.30 sati.

Obzor 2020. financijski je instrument Europske unije za provedbu Unije inovacija, jedne od vodećih inicijativa strategije Europa 2020., kojom se namjerava osigurati konkurentnost Europe na svjetskom tržištu putem ulaganja u istraživanje i razvoj, u svrhu ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta, a za što je za sedmogodišnje razdoblje osiguran proračun od gotovo 80 milijardi eura. Program potiče i uključivanje inovativnih malih i srednjih poduzeća, za čije je sudjelovanje u 2014. i 2015. godini predviđeno 500 milijuna eura. 

Obzor 2020. usmjerava se na tri prioriteta: Izvrsna znanost, Industrijsko vodstvo te Društveni izazovi, za što su specifični natječaji za financijsku potporu već u tijeku, te podijeljeni u 12 tematskih područja koja će se proširivati novima u razdoblju koje slijedi. 

Značaj Obzora 2020. te obilježavanja njegova početka potvrđuje i nazočnost čak dva povjerenika Europske komisije - mr. sc. Nevena Mimice (za zaštitu potrošača) i Máire Geoghegan-Quinn (za istraživanje, inovacije i znanost), potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Branka Grčića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željka Jovanovića te ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa. 

Među uvaženim govornicima bit će i prof. dr. sc. Alfio Barbieri, predsjednik Rektorskog zbora; prof. dr. sc. Dario Vretenar, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković te Sabina Škrtić, v. d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Oni će na okruglom stolu razmatrati perspektivu Republike Hrvatske u sudjelovanju u okvirnim programima EU za istraživanje i inovacije.

Tijekom konferencije predstavit će se i pravila sudjelovanja u Obzoru 2020., kao i primjeri dobre prakse dosadašnjih projekata financiranih iz prijašnjih generacija okvirnih programa EU-a.

Cilj konferencije jest daljnje osnaživanje sudjelovanja Republike Hrvatske u Okvirnim programima za istraživanje Europske unije, u smislu podizanja apsorpcijskoga kapaciteta na razinu prosjeka Europske unije. Osim toga, namjera je i daljnje integriranje u Europski   istraživački prostor, a sukladno ulozi razvoja znanosti koja teži uspostaviti održiv i kvalitetan znanstveni sustav kao temelj društva zasnovanog na znanju te ciljevima razvoja znanosti koji uključuje veću internacionalizaciju hrvatskog znanstvenog prostora. 

Za više informacija o konferenciji, te predbilježbu svojeg sudjelovanja na konferenciji molimo obratite se na obzor2020.konferencija@mobilnost.hr; Napominjemo kako je broj sudionika ograničen.

 

Program svečane konferencije nalazi se na sljedećoj poveznici.

 

objavljeno: 03.02.2014
 
 
   
Info prezentacija u Šibeniku: Erasmus+ - Mogućnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, te za opće obrazovanje odraslih
-- više -- 23.01.2015
   
   
Info prezentacija u Splitu - Erasmus+: Mogućnosti za opće obrazovanje
-- više -- 23.01.2015
   
   
Kalendar eTwinnning mobilnosti za 2015. godinu
-- više -- 22.01.2015
   
   
Informativni dan o mogućnostima individualne akademske mobilnosti
-- više -- 22.01.2015
   
   
Info dan za područje sporta u Erasmus+ programu
-- više -- 21.01.2015
   
   
Natječaj Europske komisije u pisanju eseja "Tako slične, tako različite, tako europske"
-- više -- 21.01.2015
   
   
"Prvi koraci u eTwinningu" u Vukovaru
-- više -- 16.01.2015
   
   
Ciklus webinara „ABC…eTwinning“
-- više -- 15.01.2015
   
   
"eTwinning 2.0" u OŠ Kajzerica
-- više -- 13.01.2015
   
   
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo poziv za prijavu kandidata za imenovanje osam sektorskih stručnjaka za članove sektorskih vijeća
-- više -- 13.01.2015