Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
 
   
 
Svečana konferencija povodom početka Obzora 2020. – novog Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije
 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Poslovno-inovacijska agencija te Europska poduzetnička mreža organiziraju svečanu konferenciju povodom početka novog Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje 2014. - 2020., Obzor 2020., koja će se održati 10. veljače 2014. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, u Zagrebu, od 13.30 do 20.30 sati.

Obzor 2020. financijski je instrument Europske unije za provedbu Unije inovacija, jedne od vodećih inicijativa strategije Europa 2020., kojom se namjerava osigurati konkurentnost Europe na svjetskom tržištu putem ulaganja u istraživanje i razvoj, u svrhu ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta, a za što je za sedmogodišnje razdoblje osiguran proračun od gotovo 80 milijardi eura. Program potiče i uključivanje inovativnih malih i srednjih poduzeća, za čije je sudjelovanje u 2014. i 2015. godini predviđeno 500 milijuna eura. 

Obzor 2020. usmjerava se na tri prioriteta: Izvrsna znanost, Industrijsko vodstvo te Društveni izazovi, za što su specifični natječaji za financijsku potporu već u tijeku, te podijeljeni u 12 tematskih područja koja će se proširivati novima u razdoblju koje slijedi. 

Značaj Obzora 2020. te obilježavanja njegova početka potvrđuje i nazočnost čak dva povjerenika Europske komisije - mr. sc. Nevena Mimice (za zaštitu potrošača) i Máire Geoghegan-Quinn (za istraživanje, inovacije i znanost), potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Branka Grčića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željka Jovanovića te ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa. 

Među uvaženim govornicima bit će i prof. dr. sc. Alfio Barbieri, predsjednik Rektorskog zbora; prof. dr. sc. Dario Vretenar, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković te Sabina Škrtić, v. d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Oni će na okruglom stolu razmatrati perspektivu Republike Hrvatske u sudjelovanju u okvirnim programima EU za istraživanje i inovacije.

Tijekom konferencije predstavit će se i pravila sudjelovanja u Obzoru 2020., kao i primjeri dobre prakse dosadašnjih projekata financiranih iz prijašnjih generacija okvirnih programa EU-a.

Cilj konferencije jest daljnje osnaživanje sudjelovanja Republike Hrvatske u Okvirnim programima za istraživanje Europske unije, u smislu podizanja apsorpcijskoga kapaciteta na razinu prosjeka Europske unije. Osim toga, namjera je i daljnje integriranje u Europski   istraživački prostor, a sukladno ulozi razvoja znanosti koja teži uspostaviti održiv i kvalitetan znanstveni sustav kao temelj društva zasnovanog na znanju te ciljevima razvoja znanosti koji uključuje veću internacionalizaciju hrvatskog znanstvenog prostora. 

Za više informacija o konferenciji, te predbilježbu svojeg sudjelovanja na konferenciji molimo obratite se na obzor2020.konferencija@mobilnost.hr; Napominjemo kako je broj sudionika ograničen.

 

Program svečane konferencije nalazi se na sljedećoj poveznici.

 

objavljeno: 03.02.2014
 
 
   
EURAXESS Roadshow – EURAXESS na kotačima u Splitu 12. listopada
-- više -- 02.10.2015
   
   
Odluka br. 1 o izmjeni i dopuni Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva za dostavu prijava za sudjelovanje na eTwinning mobilnostima, rok 4. rujna 2015. godine
-- više -- 30.09.2015
   
   
Odluka br.1 o izmjeni i dopuni Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2015. g. za program Erasmus+ – Ključna aktivnost 1 za područje visokog obrazovanja, za projekte mobilnosti između programskih i partnerskih zemalja (KA107), rok 4. ožujka 2015. godine
-- više -- 30.09.2015
   
   
Dodijeljene nagrade/priznanja Europska oznaka jezika
-- više -- 28.09.2015
   
   
Mrežna jezična potpora za sudionike mobilnosti Erasmus+
-- više -- 25.09.2015
   
   
Informativni dan za aktivnosti Udruživanja znanja i Udruživanja sektorskih vještina u okviru Ključne aktivnosti 2 programa Erasmus+
-- više -- 25.09.2015
   
   
Australsko Sveučiliste Macquarie nudi akademske stipendije za hrvatske doktorante
-- više -- 24.09.2015
   
   
Odluka o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva za dostavu prijava za sudjelovanje na eTwinning mobilnostima, rok 4. rujna 2015. godine
-- više -- 23.09.2015
   
   
Poziv na sudjelovanje na info danu „Mogućnost financiranja i provedbe projekata unutar programa Erasmus+ u području odgoja, općeg obrazovanja i mladih“ za predstavnike lokalnih i javnih vlasti
-- više -- 22.09.2015
   
   
Odluka o dodjeli Povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju - Poziv na dostavu projektnih prijedloga za program Erasmus+ za 2015. g., rok 14.05.2015.
-- više -- 21.09.2015