Dva hrvatska projekta među dobitnicima MSCA stipendije za znanstvenu izvrsnost

Među dobitnicima stipendija za 2019. godinu u okviru natječaja Marie Sklodowska-Curie akcija (MSCA) temeljenog na znanstvenoj izvrsnosti nalaze se i dva hrvatska projekta. Kroz projekt GrindCore dr. sc. Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković radit će na razvijanju novih metoda primjenjivih u zelenoj proizvodnji i energetici. Dok će njegova kolegica dr.sc. Katarina Trajković sa splitskog MedILS-a kroz projekt CarboPore raditi na dešifriranju starenja.

Putem MSCA Individualnih stipendija u 2019. godini financirano je 1.475 istraživača sa sredstvima u iznosu od 294 milijuna eura. Najviše prijava i financiranih projekata je unutar panela za biološke znanosti i društvene znanosti. Ovogodišnji postotak uspješnosti je 15 posto.Odabrani projekti trebali bi polučiti pozitivan učinak na europsko društvo i ekonomiju pa tako i projekti hrvatskih znanstvenika.

U okviru Globalne stipendije dr.sc. Nikole Biliškov s Instituta Ruđer Bošković radit će na projektu GrindCore. Pod vodstvom dr.sc. Tomislava Friščića s McGill Sveučilišta u Kanadi i dr.sc. Krunoslava Užarevića s Instituta Ruđer Bošković, dr.sc. Biliškov će primjenom metoda in situ praćenja mehanokemijskih reakcija raditi na razotkrivanju njihove sustavne mehanističke zakonitosti. Zatim će ta znanja primijeniti u osmišljavanju nekoliko novih kemijskih sustava relevantnih u području energetike i zaštite okoliša.

Putem Reintegracijske stipendije dr.sc. Katarina Trajković na splitskom MedILS-u će raditi na projektu CarboPore. Pod vodstvom dr.sc. Miroslava Radmana dr.sc. Trajković provodit će istraživanje dešifriranja mehanizma starenja, odnosno interakciju oksidativno oštećenih proteina sa staničnim membranama.

I ovogodišnji MSCA natječaj pružao je mogućnost sudjelovanja u Widening panelu. Odnosno, ovogodišnje projektne prijave, u kojima je organizacija domaćin smještena u Widening zemljama, a koje nisu financirane putem MSCA budžeta, već su bile na rezervnoj listi, automatski su prebačene u panel Widening stipendija! Ovim putem 39 istraživača dobilo je mogućnost financiranja!

 

MSCA Individualne stipendije namijenjene su iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog  potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost.

Prema MSCA radnom programu za period 2018. – 2020. godine, sljedeći natječaj za Individualne stipendije kreće 8. travnja 2020. godine.

Čestitamo svim hrvatskim iskusnim istraživačima čiji su projekti odobreni za financiranje! Ovim putem dostavljamo informacije koje bi im mogle biti od pomoći:

Za pomoć pri implementaciji i promociji projekta, slobodno nam se obratite!

datum objave: 07.02.2020.