Europska godina željeznice: Connecting Europe Express uskoro stiže u Zagreb!

Connecting Europe Express, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice 2021., krenut će s lisabonskog kolodvora 2. rujna. Na petotjednom putu do Pariza, kamo će stići 7. listopada, zaustavit će se u više od 100 mjesta i gradova. U Zagrebu se očekuje 11. rujna. Putovat će od Lisabona do Pariza, a zaustavit će se i u Ljubljani te tako povezati portugalsko, slovensko i francusko predsjedanje Vijećem EU-a.

 

Na kolosijeku Glavnog kolodvora u Zagrebu: Zeleni vagon promovira Europsku godinu željeznice

Na kolosijeku Glavnog kolodvora u Zagrebu: Zeleni vagon promovira Europsku godinu željeznice

 

U kolodvorima u kojima će se zaustavljati Connecting Europe Express organizirat će se različita događanja. U vlaku će se organizirati rasprave i konferencije o infrastrukturnoj politici EU-a i ulozi transeuropske prometne mreže (TEN-T), a ljubitelji vlakova mogu na internetu pratiti prijenos iz Lisabona, Bukurešta, Berlina i Bettembourga. Connecting Europe Express rezultat je jedinstvene suradnje Europske komisije, Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER) i brojnih drugih partnera. Zajedničkim snagama pokrenuli su ga partneri iz europskog željezničkog sektora i europskih, nacionalnih i lokalnih institucija. Zbog različitih širina kolosijeka na europskim prugama Connecting Europe Express činit će tri vlaka, odnosno iberijski, standardni i baltički vlak koji će se putem sastajati. Tim projektom nastoji se upozoriti na nedostatak interoperabilnosti među dijelovima europske željezničke mreže, ali i ukazati na odličnu suradnju željezničkih prijevoznika i upravitelja infrastrukture.

 

Connecting Europe Express doći će i u Hrvatsku, odnosno na zagrebački glavni kolodvor 11. rujna u 18.56 sati, a 12. rujna u 11.30 sati nastavlja putovanje iz Zagreba prema Beogradu, izvijestili su iz Hrvatskih željeznica.

Zbog pandemije sigurnost je prioritet u organizaciji svih aktivnosti povezanih s Connecting Europe Expressom. Neka će se događanja prenositi uživo, a ljubitelji vlakova mogu ga i dočekati i u kolodvorima.

 

euyearofrail

 

Više informacija možete pronaći na:

 

Trasa i vozni red Connecting Europe Expressa 

Česta pitanja o Connecting Europe Expressu

Partneri Connecting Europe Expressa 

Činjenice i podaci 

Europska godina željeznice 2021. 

datum objave: 02.09.2021.