Europski dan jezika 2021. u znaku jezičnih kompetencija u Europskom prostoru obrazovanja

U povodu Europskog dana jezika  u ponedjeljak, 27. rujna 2021., održat će se virtualna konferencija "Language competences in the European Education Area" koju će otvoriti povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel. Raspravljat će se o tome kako potaknuti učenje stranih jezika, kako uključiti jezičnu raznolikost i podržati pismenost na svim jezicima u školama te kako program Erasmus+ pridonosi jačanju jezičnih kompetencija. Za praćenje konferencije nije se potrebno registrirati, a događaj možete uživo pratiti na mrežnoj stranici. Pozivamo vas i da na interaktivnoj mapi među brojnim događajima koji će se diljem Europe i svijeta održati u povodu Europskog dana jezika potražite one u svojoj blizini.

 

Vizual za Europski dan jezika 2021

 

Platforma „School Education Gateway“ rujan posvećuje jeziku, kulturi i identitetu

 

Europska internetska platforma za školsko obrazovanje School Education Gateway cijeli je rujan posvetila temi jezika, kulture i identiteta, stoga vas pozivamo da iskoristite brojne resurse koje platforma besplatno nudi učiteljima, nastavnicima, ravnateljima, istraživačima i drugim profesionalcima u školskom obrazovanju, predškolskom obrazovanju i skrbi te strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Među resursima možete, primjerice, pronaći izvješća iz najnovijih istraživanja, nastavne materijale izrađene u europskim projektima i tečajevima, Europski paket alata za škole s materijalom o sprečavanju ranog prekida školovanja i alatom za samoprocjenu koji vam mogu pomoći razviti vlastite školske aktivnosti. Na navedenoj platformi možete razvijati i svoje kompetencije uz pomoć Učiteljske akademije koja nudi besplatne internetske tečajeve, webinare i nastavne materijale.

 

20 godina obilježavanja Europskog dana jezika

 

Europski dan jezika obilježava se od 2001. godine u rujnu kako bi se građani prisjetili važnosti učenja jezika u cijeloj Europi. Svrha obilježavanja dana je jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika. Taj dan slavi se jezična raznolikost kontinenta s više od 200 jezika i dijalekata, 24 službena jezika EU-a, uključujući hrvatski, i tri pisma. Uz to, u Europi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika. Jedna od glavnih poruka Europskog dana jezika je da su jezične vještine nužnost i pravo svake osobe.

 

 

datum objave: 22.09.2021.