Javno savjetovanje „Putevi do školskog uspjeha“ otvoreno do 30. rujna 2021. 

Obavještavamo vas da do 30. rujna 2021. možete sudjelovati u javnom savjetovanju  "Putevi do školskog uspjeha“ te pridonijeti rješavanju problema nezadovoljavajućih rezultata u osnovnim vještinama i ranog napuštanja školovanja.

 

„Putevi do školskog uspjeha” inicijativa je Europske komisije usmjerena na ostvarivanje europskog prostora obrazovanja do 2025.godine.

 

Učenik sjedi u školskoj klupi s knjigom

 

Ovom inicijativom Komisija planira promicati bolji obrazovni rezultati za sve mlade Europljane. Posebno je važno pomoći učenicima u stjecanju osnovne razine znanja u temeljnim vještinama kao što su čitanje, matematika i prirodoslovlje. Također, njome se želi poticati učenike da završe srednjoškolsko obrazovanje, odnosno smanjiti rano napuštanje školovanja.

 

Koncem 2020. godine Europska komisija je objavila izvještaj Pregled obrazovanja i osposobljavanja 2020 u kojem se analiziraju sustavi obrazovanja i osposobljavanja u Europi s naglaskom na recentne reforme i strukturne pokazatelje.

 

Istraživanje je pokazalo da otprilike 20 posto petnaestogodišnjih učenika diljem Europe i dalje je izloženo riziku od obrazovnog siromaštva jer nisu stekli osnovne kompetencije u području pismenosti i matematike niti dostatno znanje u prirodoslovnim predmetima.

datum objave: 23.09.2021.