Najnovije informacije u kontekstu mjera protiv koronavirusa

Ova se stranica redovito ažurira

U kontekstu mjera zaštite od koronavirusa u Republici Hrvatskoj Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) redovito komunicira s nadležnim tijelima o mogućnosti nastavka mobilnosti u okviru EU programa.

NOVO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da za sudionike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti koji su državljani trećih zemalja ne postoje zapreke za obradu zahtjeva za vize, no naglašava kako je obrada zahtjeva za vizu u trećim zemljama usko vezana uz epidemiološke mjere u trećim zemljama koje mogu dovesti do ograničenja kretanja unutar trećih zemalja kao i obustave zračnog prometa, što posljedično može utjecati na putovanja državljana trećih zemalja u Republiku Hrvatsku.

 

Ranije, Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da na sudionike programa Europske snage solidarnosti i Erasmus+ iz trećih zemalja počinje primjenjivati izuzeće pod točkom 2f. Preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što znači da se sudjelovanje u programu Europske snage solidanosti i Erasmus+ smatra valjanim razlogom ulaska u RH i da se na sudionike iz trećih zemalja ne primjenjuje zabrana prelaska prema Odluci o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20). 

 

Osobe iz trećih zemalja prilikom obavljanja granične kontrole trebat će predočiti: negativni nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2, koji nije stariji od 48 sati (osobe koje ne predoče negativni nalaz PCR pretrage podliježu mjeri obavezne 14-dnevne karantene/samoizolacije); dokument iz kojeg je vidljivo u kojoj udruzi/ustanovi obavljaju aktivnost i u kojem vremenu; podatke o mjestu organiziranog smještaja i u čijoj organizaciji te po mogućnosti vrijeme i naziv graničnog prijelaza kako bi se dolazak pravodobno najavio.

 

Međutim, korisnicima savjetujemo da redovito prate preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i odluke Stožera civilne zaštite RH, koje se donose ovisno o vrlo promjenjivoj epidemiološkoj situaciji i broju zaraženih u RH i državama u okruženju. Stoga korisnicima preporučamo da i dalje izbjegavaju planiranje projekata sa sudionicima iz trećih zemalja, a ako ih uključuju, svakako preporučamo da se unaprijed i dovoljno rano javite nadležnoj policijskoj postaji radi reguliranja statusa sudionika te da sastavite rezervne liste sudionika iz zemalja Europskog gospodarskog prostora. 

 

Informacije o uvjetima ulaska stranaca u Hrvatsku uslijed mjera za suzbijanje širenja bolesti COVID-19 možete redovito pratiti na mrežnim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.  

 

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

 

  • Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja o graničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.
  • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.
  • Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
  • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
  • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja
  • Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.
  • Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.
  • Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2°C, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2°C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
  • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
  • U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.

Odgovore na pitanja oko prelaska granice Republike Hrvatske možete pronaći na službenoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova pod kategorijom UZG COVID na glavnoj izborničkoj traci.

Pitanja oko ispunjavanja online obrasca EnterCroatia možete poslati na e-mail adresu: entercroatia@mint.hr

 

EnterCroatia online obrazac omogućuje posjetiteljima da unesu sve potrebne podatke kako bi se olakšao proces prelaska granice.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) redovito će obavještavati korisnike o novim uputama i preporukama nadležnih institucija o situaciji s koronavirusom putem svojih službenih mrežnih stranica i stranica na društvenim mrežama.

Predlažemo vam da redovito pratite najnovije informacije i preporuke nadležnih službi o situaciji s koronavirusom na mrežnim stranicama Stožer civilne zaštite RH i Koronavirus.hr Najnovije epidemiološke mjere možete pratiti na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Također, predlažemo da pratite internetsku platformu Re-open EU koju je pokrenula Europska komisija kako bi građanima pružila informacije potrebne za sigurno planiranje odmora i putovanja u bilo koju svrhu uz vođenje maksimalne brige o zdravlju i sigurnosti.

ODLAZNE MOBILNOSTI

Ako idete na put u inozemstvo savjetujemo da pročitate članak sa službene stranice Vlade RH, koronavirus.hr pod nazivom: Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu.

 

UTJECAJ COVIDA-19 NA SUDIONIKE MOBILNOSTI I VISOKA UČILIŠTA

Europska komisija provela je dva istraživanja u svrhu prikupljanja mišljenja sudionika mobilnosti i visokih učilišta o tome kako je epidemija koronavirusa utjecala na uobičajeni tijek njihovih projekata i aktivnosti.

Rezultati istraživanja Europske sveučilišne inicijative (na engleskom) su pokazali kako je krizna situacija izazvana koronavirusom ukazala na hitnu potrebu dublje suradnje institucija u području visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija.

Rezultati istraživanja sudionika mobilnosti u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti (na engleskom) pokazali su da se zbog situacije s Covidom 19 više od 80.000 sudionika mobilnosti vratilo kući, dok ih je 27.000 ostalo u inozemstvu.


Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije koronavirusa za akademsku godinu 2020./2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za nastavu na visokim učilištima. Nastava će se provoditi kontaktno, a tek u iznimnim slučajevima na daljinu. Na visokim učilištima provodit će se stroge epidemiološke mjere održavanja higijene i fizičkog distanciranja, a preporuča se i što manje pisanih ispita u korist usmenih provjera, seminara i eseja. Više informacija dostupno je na poveznici: PREPORUKE ZA ODRŽAVANJE NASTAVE NA VISOKIM UČILIŠTIMA U RAZDOBLJU PANDEMIJE BOLESTI COVID-19 UZ PRIMJENU PROTUEPIDEMIJSKIH MJERA

 

 

Zadnje ažuriranje: 9. listopada 2020.

 

 

Povezane objave i korisne informacije potražite na poveznicama:

         

     - Primjena instituta više sile – neophodni administrativni koraci

     - Često postavljana pitanja

 

     - Odgovori na najčešća pitanja studenata povezana sa situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa

 

 

datum objave: 30.07.2020.