U Zagrebu svečano otvoren program Europske snage solidarnosti

Zagreb, 11. prosinca 2018. - Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas su u Zagrebu organizirali svečanu konferenciju u povodu službenog otvaranja programa Europske snage solidarnosti.

 

U Zagrebu svečano otvoren program Europske snage solidarnosti - Slika 1

 

Konferenciju su otvorili ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Milošević, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Ana Odak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak te voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević. Svi oni su govorima pružili uvid u program Europske snage solidarnosti, predstavili njegovu viziju i misiju te pojasnili važno mjesto koje zauzima u volontiranju nasljeđujući program Europske volonterske službe, ali i nadopunjujući ga novim mogućnostima.

 

„Osobita mi je čast u ime agencije svečano predstaviti ovako važan program kao što su Europske snage solidarnosti. On snažnije uključuje element solidarnosti i oplemenjuje prethodne programe. Mladi u dobi do 30 godina mogu sami volontirati u lokalnim ili europskim zajednicama, prijavljivati se u europske projekte putem kojih će sudjelovati u aktivnostima solidarnosti - pomažući osobe u nepovoljnijem položaju i poticati solidarnost na razini cijelog društva“, izjavila je tom prigodom mr.sc. Antonija Gladović.

 

U Zagrebu svečano otvoren program Europske snage solidarnosti - Slika 2

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović

 

„Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije s vrlo konkretnim ciljem mladima osigurati čim više prilika, osobito onima s manje mogućnosti. Mladi iz Hrvatske imaju priliku okušati se u volontiranju i steći neprocjenjive osobne vještine, kompetencije i upoznati druge kulture. Aktivnim sudjelovanjem ostvaruje se neizmjerna korist za pojedince, ali i širu zajednicu. Mladima se nudi mogućnosti osmišljavanja projekata što im može biti i odskočna daska za zapošljavanje i karijeru“, istaknuo je u svom govoru Ivica Bošnjak.

 

U Zagrebu svečano otvoren program Europske snage solidarnosti - Slika 3

Pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak

 

„Europska komisija je krenula u rujnu 2016. s inicijativom za Europske snage solidarnosti nakon govora o stanju Europske unije predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera. Diljem Unije vladala je velika nezaposlenost mladih. Shvatili smo da se nešto mora poduzeti na nivou cijele EU, željeli smo inicijativu baziranu na jedinstvu, a jedinstva bez solidarnosti nema“, izjavio je Branko Baričević.

 

U Zagrebu svečano otvoren program Europske snage solidarnosti - Slika 4

Voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević

 

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za najinkluzivniji Erasmus+ projekt u području mladih. Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Eurodesk mreža podupiru i promoviraju projekte koji uključuju sudionike koji se u svakodnevnom životu suočavaju s raznim preprekama i čiji učinak zahvaća veliki broj mladih s manje mogućnosti. Prvu nagradu osigurala je Udruga udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ Ivanec s projektom „OpenYourHeart“. Druga je nagrada pripala Udruzi za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom - Zamisli; projekt Podrška studentima s invaliditetom, a treću je nagradu dobila Hrvatska škola Outward Bound; projekt: Colours of Europe.

 

U Zagrebu svečano otvoren program Europske snage solidarnosti - Slika 5

Prva nagrada za najinkluzivniji projekt Udruga udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ Ivanec s projektom „OpenYourHeart“

 

U sklopu konferencije sudionici su imali priliku razgledati info sajam dobre prakse volontiranja u okviru EU programa „Volontiram“, na kojem su se predstavili primjeri dobre prakse s porukom pozitivnog učinka koji sudjelovanje u volonterskim projektima ima na organizacije, pojedince i širu zajednicu. Riječ je o šest udruga i dvije javne ustanove koje njeguju volontiranje i vrijednosti volontiranja: Dom za starije i nemoćne osobe Poreč, Hrvatska škola Outward Bound, Velebitska udruga Kuterevo, Ekocentar Latinovac, Krugovi – centar za savjetovanje, edukaciju i humanitarno djelovanje, Udruga IKS Petrinja, O.A.Z.A – Održiva alternativa zajednici i JU Pećinski park Grabovača.

 

U Zagrebu svečano otvoren program Europske snage solidarnosti - Slika 6

Info sajam dobre prakse volontiranja u okviru EU programa „Volontiram“, Krugovi – centar za savjetovanje, edukaciju i humanitarno djelovanje

 

Na panel-diskusiji „SOLIDARNOST – pojam, predrasude, očekivanja“ volonteri i stručnjaci iz područja volontiranja pokušali su približiti i pojasniti pojam solidarnosti kao noviteta i nadogradnje na prijašnje volonterske programe Europske unije. Govornici na panelu su bili Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i izvršna direktorica udruge MI iz Splita, Lejla Šehić Relić, dopredsjednica Europske mreže volonterskih centara i predsjednica udruge Volonterski centar Osijek, Fran Markulin, dobitnik Državne nagrade za volontiranje u 2017. godini, Partycja Pieniazek, bivša volonterka Europske volonterske službe i današnja projektna koordinatorica u Udruzi O.A.ZA iz Zagreba, i Dražen Klarić, voditelj ureda udruge Isusovačka služba za izbjeglice.

 

Na konferenciji su također dodijeljena i priznanja za informiranje mladih Eurodeskovim multiplikatorima. Eurodesk je europska informacijska mreža koja promiče Europske snage solidarnosti, Erasmus+ i ostale programe međunarodne mobilnosti.

 

Na samom kraju nagrada je pripala i Sindy Čolić, hrvatskoj autorici pobjednici Eurodeskovog natječaja Time to Move! Glavna je svrha kampanje Time to Move kroz brojna događanja, koja u Hrvatskoj organiziraju Eurodeskovi multiplikatori, upoznati mlade sa stotinama mogućnosti za sudjelovanje na međunarodnim projektima, istraživanju Europe ili stjecanju potrebnog iskustva za budućnost.

 

U Zagrebu svečano otvoren program Europske snage solidarnosti - Slika 7

Sindy Čolić, nagrađeni rad

 

Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije za razdoblje 2018. - 2020. kojim se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu. Riječ je o projektima koji su od koristi zajednicama i građanima diljem Europe. Mladi će kroz program graditi (svoje) zajednice, pružati podršku ranjivim osobama i skupinama građana te odgovarati na aktualne društvene izazove. Europske snage solidarnosti nadovezuju se na volontersku komponentu programa Erasmus+ Europsku volontersku službu, koju novi program zamjenjuje i nadograđuje dodatnim financiranjem volonterskih projekata te novim mogućnostima za provedbu stažiranja, zaposlenja i projekata solidarnosti. Financijska omotnica iznosi 340 milijuna eura za Europske snage solidarnosti i jačanje njihove pravne strukture kako bi 100 000 mladih moglo sudjelovati u aktivnostima programa do kraja 2020. godine. Komisija je već iznijela prijedlog za Europske snage solidarnosti nakon 2020. s proračunom od 1,26 milijardi eura kako bi se omogućilo da oko 350 000 mladih sudjeluje u aktivnostima solidarnosti.

 

Europska komisija je dan prije objavila novi poziv na podnošenje prijedloga za aktivnosti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Za potporu aktivnostima mladih vezanima uz solidarnost 2019. bit će dostupno više od 96 milijuna eura. Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Otkad su osnovane prije gotovo točno dvije godine, Europske snage solidarnosti prerasle su u jednu od vodećih inicijativa EU-a kojom se mladima otvaraju prilike za pomoć potrebitim zajednicama i osobama. Ovim pozivom EU ponovno odgovara na spremnost više od 90 000 mladih koji žele sudjelovati u aktivnostima snaga solidarnosti. Sudjelovanjem u toj inicijativi mladi pomažu gdje je potrebno, a pritom stječu dragocjeno iskustvo koje će im koristiti cijeloga života.“

 

Više o programu Europske snage solidarnosti pročitajte na stranici www.europskesnagesolidarnosti.hr Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

datum objave: 11.12.2018.