Uključite se u obilježavanje 30. obljetnice pada Berlinskog zida

Globalnom kampanjom „Želimo tvoj glas za Europu!“ Povjerenstvo za obilježavanje 30. obljetnice mirne revolucije i ujedinjenja Njemačke želi prikupiti razmišljanja mladih do 35 godina iz cijele Europe, Rusije i SAD-a o tom povijesnom događaju koji je promijenio svijet.

 

Njemačka je, naime, u studenome 2019. godine započela, a 2020. godine nastavila s nizom događanja i aktivnosti kojima se obilježavaju 30. godišnjica mirne revolucije, pad Berlinskog zida i ponovno ujedinjenje Njemačke. Program događanja u nadležnosti je Povjerenstva za obilježavanje te povijesne 30. obljetnice koje je osnovala njemačka vlada, a koje čine 22 člana iz različitih sfera života: politike, biznisa, umjetnosti, kulture, medija i civilnog društva.

 

Grafiti na Berlinskom zidu - Ronald Reagan i Mihael Gorbačov

Grafiti na Berlinskom zidu prikazuju tadašnje vođe svjetskih velesila, Ronalda Reagana (SAD) i Mihaela Gorbačova (Rusija)

Rušenje Berlinskog zida, koji je gotovo 30 godina razdvajao komunistički Istok i kapitalistički Zapad i postao moćnim simbolom Hladnog rata, dovelo je do ponovnog ujedinjenja Njemačke u studenome 1990. godine. Ujedinjenju su prethodili takozvani pregovori „2+4" koji su trajali od svibnja do rujna te godine.

 

Trideset godina kasnije ujedinjena Njemačka poziva mlađe generacije da na društvenim mrežama uz hashtag #2plus4voices ili koristeći kontaktni obrazac iznesu svoje mišljenje o tom događaju i njegovom utjecaju na politiku i društvo. U tekstu na engleskom ili njemačkom jeziku (do 1000 znakova) mladi trebaju, primjerice, odgovoriti u kakvom je povijesnom sjećanju njihovih država ostao pad Željezne zavjese, kako vide ulogu današnje Njemačke u Europi i svjetskoj politici te što očekuju od današnje Njemačke, zatim što očekuju od Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u sučeljavanju s novim izazovima.

 

Radovi će biti objavljeni na mrežnoj stranici ‘2plus4‘ i uvršetni u instalaciju koja će biti prikazana na glavnim događajima u povodu obilježavanja Dana ujedinjenja Njemačke od 5. rujna do 4. listopada 2020.

 

Najzanimljivija razmišljanja bit će iznesena kroz tri panel-diskusije koje će se emitirati na Njemačkoj televiziji.

 

Rok za predaju radova je 10. kolovoza, a više informacija o projektu dostupno je na mrežnoj stranici „2plus4“

datum objave: 22.07.2020.