Natječaj za učenike eTwinning ambasadore

Agencija za mobilnost i programe Europske unije objavljuje natječaj za učenike pod nazivom Učenički eTwinning ambasadori.

 

Natječaj za učenike eTwinning ambasadore - Slika 1

 

Cilj je ovog natječaja odabrati učenika ili učenicu koji će po uzoru na eTwinning ambasadore imenovane iz redova odgojno-obrazovnih djelatnika surađivati s Nacionalnom službom za podršku eTwinningu te promicati eTwinning kao aktivnost koja potpomaže inovacije u pedagogiji i korištenju tehnologije unutar odgojno-obrazovnog procesa te također promiče angažman učenika kao pokretača promjena.

 

Natječajem će biti  odabrano do dvoje učenika ambasadora čiji uradak najbolje pokazuje što za njih znači pojam učitelja/nastavnika budućnosti, kako nastavnik budućnosti može omogućiti učenicima stjecanje znanja i vještina za 21. stoljeće te kako tom procesu može pripomoći sudjelovanje u eTwinning projektima. Prijaviti se mogu svi učenici koji su u školskoj godini 2019./20. upisali 3. razred srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Prijava nije formalno prihvatljiva ukoliko škola koju prijavitelj pohađa nema nijednog zaposlenika registriranog na eTwinning portalu.

 

Ovogodišnji natječaj adresira dvije teme: temu učitelja/nastavnika budućnosti i temu klimatskih promjena.

 

Prva je tema ovogodišnjeg natječaja usko povezana s predsjedanjem Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine te temom učitelja i nastavnika budućnosti. Ova je tema ujedno  i središnja tema obrazovne konferencije Ministarstva znanosti i obrazovanja u okviru predsjedanja. Konferencija će se održati 24. i 25. ožujka u Šibeniku i okupiti više od 250 sudionika, uključujući i učenike.

 

Druga tema – tema klimatskih promjena - vezuje se uz eTwinning temu za 2020. godinu. Klimatske promjene pokazuju se kao najveći društveni izazov današnjice, a prema izvješću Flash Eurobarometer 478, 67% ispitanika iz populacije mladih smatra da tema nije dovoljno zastupljena u školskim kurikulumima te da je potrebno poduzeti konkretne akcije za rješavanje pitanja klimatskih promjena.

 

Prijave su individualne. Na natječaj se ne može prijaviti cijeli razred ili cijela škola. Broj prijavitelja iz iste škole nije ograničen.

 

Nastavnike pozivamo da potaknu učenike na sudjelovanje u ovom natječaju, te da im pomognu u osmišljavanju i oblikovanju rada (uloga mentora). Mentor može preporučiti samo jednog učenika za prijavu na natječaj te prijava treba sadržavati njegovu preporuku.

 

Krajnji rok za podnošenje prijava je 20. siječnja 2020. godine.

 

Prijava se sastoji od videozapisa u trajanju 30 sekundi na temu učitelja/nastavnika budućnosti, osobnih kontakata učenika i mentora te kratkog eseja učenika do 500 riječi na temu klimatskih promjena. U svojim radovima učenici trebaju istaknuti eTwinning logo dostupan putem poveznice https://goo.gl/GwRgBy.

 

Učenici su pozvani osmisliti videozapis na jednu ili više sljedećih podtema:

  • Što za tebe znači učitelj/nastavnik budućnosti? Koja bi znanja i vještine ili pedagoške pristupe trebao imati učitelj budućnosti?
  • Na koji je način tvoj nastavnik tebi osobno pomogao u razvoju digitalnih, jezičnih i interkulturalnih kompetencija korištenjem eTwinninga?
  • Što bi izdvojio/la kao poseban doprinos eTwinninga u uključivanju učenika koji su na bilo koji način različiti od većine?
  • Na koji način eTwinning promiče uključenost učitelja/nastavnika, učenika i sadržaja obrazovnog procesa s ciljem razvoja obrazovnog sustava?

Radi se o prijedlozima podtema te su dobrodošli i radovi na druge podteme vezane uz učitelje/nastavnike budućnosti. Sudionici natječaja u svojoj su prijavi obvezni dati suglasnost da se njihovi videozapisi odnosno dijelovi videozapisa mogu koristiti za konferenciju Učitelji i nastavnici budućnosti u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja u Šibeniku, u ožujku 2020. godine.

 

Svi učenici-autori videozapisa dobit će prigodnu nagradu.

 

Pobjednici natječaja ostvarit će ulogu učenika ambasadora u razdoblju od veljače 2020. godine do lipnja 2021. godine, a osim njihove posebne uloge za područje Hrvatske ostvarit će pravo na putovanje na godišnju međunarodnu eTwinning konferenciju u listopadu 2020. godine u pratnji mentora.

 

S odabranim učenicima i mentorima Agencija za mobilnost i programe EU sklopit će ugovor o suradnji.

 

Detaljne informacije dostupne su u Pravilniku nacionalnog eTwinning natječaja za učenike koji je sastavni dio ovog natječaja. U Privitku 1 Natječaja nalazi se Obrazac za suglasnost roditelja/skrbnika, a tehničke smjernice za snimanje videozapisa možete pronaći ovdje.

 

Sukladno dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja postoji mogućnost pozivanja više uspješnih natjecatelja na europsku konferenciju Učitelji i nastavnici budućnosti koja će se održati u ožujku 2020. u Šibeniku.

 

Napomena o obradi osobnih podataka: Više o obradi Vaših osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka dostupnoj na http://mobilnost.hr/hr/sadrzaj/obrada-osobnih-podataka/.

 

 

Tekst Natječaja

Pravilnik Natječaja

Obrazac za suglasnost roditelja/skrbnika

Tehničke smjernice za snimanje videozapisa

datum otvaranja: 19.12.2019.
datum zatvaranja: 20.01.2020.
otvoren: Ne
datum objave: 19.12.2019.