70. Dan Europe u znaku solidarnostiNa Dan Europe 9. svibnja 2020. godina navršava se 70. obljetnica Schumanove deklaracije koja je ujedinila europske zemlje. Robert Schuman, jedan od očeva Europske unije, nakon 2. svjetskog rata napisao je Deklaraciju radi uspostavljanja trajnog mira i solidarnosti među državama članicama kako nikad više ne bi došlo do stradanja i rata. Trenutačna zdravstvena kriza povezala je Europljane kako bi ponovno odabrali solidarnost i međususjedsku podršku.

U povodu ovog značajnog dana za sve Europljane organiziran je cijeli niz događaja kojima se promoviraju plementa Shumanova ideja solidarnosti među europskim narodima.

Svečano otvaranje prijava događaja za Dane Erasmusa

Erasmus+, najveći program Europske unije namijenjen obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, jedno je od važnih dostignuća i doprinosa Europske unije svojim građanima, ali i obrazovanju uopće. Na ovogodišnji Dan Europe svečano se otvaraju i prijave za organizaciju prigodnih aktivnosti i događanja povodom Dana Erasmusa.

Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, ove se godine održavaju od 15. do 17. listopada. Međunarodni dionici iz područja odgoja i općeg obrazovanja, visokog obrazovanja, obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta već tri godine obilježavaju Dane Erasmusae i informiraju korisnike, sudionike, ustanove, organizacije, udruge, mreže i inicijative, ali i širu javnost, o rezultatima mnogobrojnih projekata primjera dobre prakse, o mogućnostima za uključivanje i nude nadahnuće za sudjelovanje u programu Erasmus+. Više o hrvatskom dijelu manifestacije i dodatne informacije o postupku prijave možete pronaći na mrežnim stranicama agencije

Dan eTwinninga

Na Dan Europe eTwinning obilježava 15 godina postojanja. Upravo je na svoj 15. rođendan eTwinning zajednica u ovim kriznim vremenima zablistala u punom sjaju – njeni su članovi pokazali svu raskoš svojih znanja i vještina koje su nesebično dijelili kako bi pomogli prosvjetnoj zajednici u održavanju nastave na daljinu.

Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu pokrenulo je projekt solidarnost.hr budući da je solidarnost jedna od temeljnih komunikacijskih odrednica Europske unije i Europske komisije, koja je bila od presudne važnosti upravo u ovo izazovno vrijeme pandemije koronavirusa.

Snaga ljudske humanosti: Pozitivne priče za olakšavanje života u kriznim vremenima

Brojni korisnici EU programa iz Hrvatske proaktivno svoje znanje i rad usmjerili u pomaganje i olakšavanje novonastale situacije onima u potrebi.Online obilježavanje Dana Europe
Europski parlament organizira online obilježavanje 70. godina europske solidarnosti u čijem fokusu će biti zahvala herojima borbe protiv koronavirusa, a to su u prvom redu medicinski djelatnici te svi volonteri koji su se nesebično stavili na raspolaganje potrebitima. Svi zainteresirani pozvani su uključiti se preko Facebook stranice Europskog parlamenta.

Diljem Europske unije i svijeta održava se cijeli niz online događanja u povodu Dana Europe koje možete pratiti preko platforme LIVEUROPE te o kojima se možete informirati preko internet stranica, poput, Celebrate Europe Day; European External Action Service; Together for Europe

Udruga mladih ”Mladi u Europskoj uniji” na Dan Europe organizira info desk u prostorijama udruge u Šibeniku. Svi koji se žele dodatno informirati o Europskoj uniji, stipendijama, sudjelovanju u programima mobilnosti i drugim pitanjima vezanim za EU prethodno se trebaju najaviti kako bi sastanak protekao u skladu s mjerama epidemiološke zaštite. Više o tome potražite u najavi Ususret Danu Europe.


Mlade snage Europskog doma Slavonski Brod u akciji
 

Europski dom Slavonski Brod organizirao je niz aktivnosti u povodu Dana Europe, koje se nastavljaju i nakon 9.svibnja. Naime, 11. 5. organiziraju mini-konferenciju za medije pod nazivom EU odgovori na krizu izazvanu koronavirusom u sklopu koje će RIma Joujou-Deljkić, voditeljica odjela za novinstvo i medije Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, održati kratku prezentaciju Odgovori Europske komisije na izazove koronakrize.

Istoga dana, 11. svibnja, na Facebook stranici Europskog doma Spreadin European Values bit će objavljen natječaj za najmlađe na temu solidarnosti pod nazivom Blizak na daljinu.

Centar tehničke kulture Rijeka u povodu Dana Europe pripremio je kviz Istraži Europu! kojim mladi mogu testirati svoje znanje o članicama EU i Erasmus+ programa.

 

Nagrada Robert Schuman

Na 70. obljetnicu Deklaracije  9. svibnja 2020. godine u Europskom centru Robert Schuman u Schumanovoj rodnoj kući u Scy-Chazellesu bit će proglašeni dobitnici Nagrade Robert Schuman. Autor najboljeg motivirajućeg teksta s idejama za napredak Europske unije od 2020. godine nadalje osvojit će prvu nagradu u iznosu od 15.000 eura.

datum objave: 07.05.2020.