Akcijski plan za snažnije uključivanje osoba s manje mogućnosti u programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) prijaviteljima projekata i korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti pružit će podršku u uključivanju osoba s manje mogućnosti u projekte, a osobama s manje mogućnosti olakšati sudjelovanje u aktivnostima oba Programa. Ciljevi su to Akcijskog plana za uključivanje i raznolikost u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti kojeg je AMPEU usvojila za razdoblje 2021. i 2022. kako bi pridonijela stvaranju uključivijeg društva.

 

Uključivanje, jednake mogućnosti i raznolikost načela su koje je Europska komisija ugradila u svoje programe usmjerene obrazovanju, osposobljavanju i mladima, a AMPEU ta ista načela promovira u svom djelovanju s ciljem pružanja jednakih prilika.

 

“Glavni je cilj povećanje sudionika s manje mogućnosti u projektima navedenih EU programa kroz nekoliko vrsta aktivnosti: informiranje, educiranje, diseminacija i promocija, praćenje, održivost i upravljanje Akcijskim planom”, otkrila je Sanja Posavec, pomoćnica ravnateljice AMPEU-a.

 

Neke od mjera koje su definirane Akcijskim planom su, primjerice, nadogradnja pristupačnosti mrežnih stranica, povećanje sadržaja na stranicama vezanog uz uključivanje i različitost i izrada niza informativnih materijala te promocija primjera dobre prakse. U aktivnosti će biti uključeni i sami korisnici programa koji će imati priliku analizirati učinjeno i pridonijeti savjetima.

 

Također će biti održane radionice za prijavitelje projekata, online ili uživo, Sajam uključivih projekata ovisno o epidemiološkoj situaciji, tematski sastanak s korisnicima na temu uključivanja i raznolikosti, sastanak s projektnim koorinatorima za program Erasmus+ u području visokog obrazovanja itd.

 

 

Akcijski plan za snažnije uključivanje osoba s manje mogućnosti u programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti - Slika 1

datum objave: 05.03.2021.