HOME / Novosti /
AMPEU na 3. Danima strukovnih nastavnika koji su u Šibeniku okupili više od 400 sudionika

AMPEU na 3. Danima strukovnih nastavnika koji su u Šibeniku okupili više od 400 sudionika

Šibenik, 9. - 11. listopada 2019. - Agencija za mobilnosti i programe EU (AMPEU) sudjelovala je na trećim Danima strukovnih nastavnika koji su tijekom tri dana na besplatnim edukacijama u Šibeniku okupili više od 400 nastavnika. Okupljenima se trećega dana motivirajućim izlaganjem obratila i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Skup nastavnika u Šibeniku pokazao se kao izvrsna prilika za predstavljanje mogućnosti za mobilnost, usavršavanje, umrežavanje, stažiranje te volontiranje u sklopu programa Erasmus+, ECVET-a, Europassa, eTwinninga i Europskih snaga solidarnosti.
 3. Dani strukovnih nastavnika okupili su u Šibeniku više od 400 strukovnjaka iz cijele Hrvatske

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) ovaj je stručni skup osmislila kako bi pomogla strukovnim nastavnicima pronaći primjeren odgovor na društvene promjene koje sa sobom nosi ubrzani informacijsko-tehnološki razvoj. Osim toga, treće izdanje ovog događanja imalo je svrhu i što kvalitetnije pripremiti nastavnike za provedbu kurikularne reforme i još boljeg rada s učenicima.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak obratila se nastavnicima istaknuvši kako će Ministarstvo strukovno obrazovanje staviti u prvi plan svoga rada. Budući da je uloga nastavnika ključna za sve reformske procese, ministrica je naglasila kako u svojim nastojanjima unapređivanja strukovnog obrazovanja mogu računati na punu potporu resornog ministarstva. Tome u prilog dodala je kako će jedna od glavnih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a biti upravo uloga i položaj nastavnika.


Dolazak ministrice Divjak na stručni skup strukovnih nastavnika privukao je i brojne medije

„Dani strukovnih nastavnika po treći put zaredom ispunjavaju svoju svrhu, a to je da na jednom mjestu okupljaju što veći broj strukovnih nastavnika zbog njihova međusobnog povezivanja, razmjene ideja i dobrih praksi. Kako bismo im pomogli u njihovu radu organizirali smo više od 40 ciljanih edukacija u različitim oblicima, od plenarnih predavanja zajedničkih za sve nastavnike do predavanja koje nastavnici mogu birati prema različitim afinitetima. Jedan dan je u potpunosti posvećen sektorskom pristupu odnosno radionicama koje su sektorski koncipirane kako bi se nastavnici upoznali s novitetima iz svojih sektora. Primjerice, od razvoja novih tehnologija do novog pristupa poučavanju“, kazao je Mile Živčić, ravnatelj ASOO-a.

Dani strukovnih nastavnika u proteklih godinu dana tijekom svoja tri izdanja potpuno su besplatno educirali oko 1.500 nastavnika strukovih škola iz cijele Hrvatske kroz projekt Europskog socijalnog fonda „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“, čija je vrijednost veća od 11 milijuna kuna.

Tijekom tri dana organizirano je više od 40 radionica za strukovne nastavnike
 
„Smatramo da je ovo dobar put da prerastemo u tradicionalno okupljanje strukovnih nastavnika s ciljem njihova osnaživanja u stručnom razvoju. Svjesni smo da je danas, zbog ubrzanog tehnološkog razvoja, puno teže (i skuplje) biti strukovni nastavnik. Biti stalno ukorak sa sve bržim promjenama zahtijeva puno ulaganja u sebe i opremu, koje u nekim slučajevima podrazumijeva i kupovinu stroja vrijednog više milijuna kuna. Pored toga, otegotna okolnost u organiziranju nastave u strukovnim školama su i kadrovi. Sve je, naime, manje dobrih inženjera struke koje bi se moglo motivirati za sve izazovnije nastavničko zvanje, dok im istodobno privatni sekor nudi dvostruko ili trostruko veća primanja. Našom manifestacijom stoga želimo pridonijeti i popularizaciji ovog nastavničkog poziva te općenito strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“, zaključio je ravnatelj Mile Živčić.

datum objave: 11.10.2019.