AMPEU nagradila najuključivije projekte programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Treću godinu zaredom Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) dodijelila je nagrade za najuključivije projekte programa Erasmus+ i programa Europske snage solidarnosti provedene od 2017. do 2020. godine. Od 16 sjajnih projekata koji su prijavljeni na natječaj za dodjelu nagrade odabrana su 3 najbolja projekta.

 

Budući da programi Europske unije teže promicanju jednakosti i stvaranju jednakih prilika za sve, AMPEU dodjeljuje nagradu kako bi naglasila važnost uključivanja osoba s manje mogućnosti u projekte. S obzirom na pandemiju, ove godine smo odlučili istaknuti one koji su djelomično ili u potpunosti provedeni virtualno čime su otvorene dodatne prilike za sudjelovanje osoba s manje mogućnosti u projektima.​

 

1. NAGRADA - Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva - projekt INNOSID “Innovative Solutions based on Emerging Technologies for Improving Social Inclusion of People with Disabilities” (Strateško partnerstvo u području visokog obrazovanja). Cilj je projekta INNOSID poboljšati društvenu uključenost osoba s invaliditetom kroz razvoj inovativnih IT rješenja zasnovanih na novim tehnologijama. 

 

  • Proširenje funkcionalnosti postojećih aplikacija za pomoć osobama s invaliditetom - dodatno je omogućena višejezičnost 
  • Razvoj novih inovativnih IT alata temeljenih na novim tehnologijama – izrađena je aplikacija kuharica „Learn to cook” s uputama za kuhanje prilagođenima osobama s invaliditetom
  • Edukacija studenata kroz kombiniranu fizičku i virtualnu mobilnost u području inovacija, novih tehnologija i društvene uključenosti kako bi i sami u budućnosti mogli stvoriti nova IT rješenja za poboljšanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom.

 

U projektu sudjeluje šest visokih učilišta iz pet europskih zemalja (Hrvatska, Španjolska, Francuska, Mađarska i Portugal) te jedne nevladine udruge (Hrvatska zajednica za Down sindrom). Riječ je o trogodišnjem projektu vrijednom više od 2,3 milijuna kuna pod vodstvom Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

 

Fotografija s projekta

 

2. NAGRADA - Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj- projekt Unstoppable with you (volonterski projekt Europskih snaga solidarnosti). Cilj projekta bio je stvaranje inkluzivnijeg društva i ostvarivanje kvalitetne integracije osoba s komunikacijskim teškoćama.

Aktivnosti su bile usmjerene na pomoć u rehabilitaciji učenika s teškoćama u komunikaciji te pripremi mladih s poteškoćama u komunikaciji za tržište rada i prvo zaposlenje. Volonteri iz Španjolske i Hrvatske su zajedno s profesionalnim terapeutima motivirali učenike za aktivno sudjelovanje u rehabilitaciji kroz glazbenu terapiju, art terapiju, kineziterapiju i radnu terapiju. Rezultati su porast motivacije, veće zalaganje u učenju i stjecanje novih perspektiva.

Prilikom odabira dobitnika prijave su vrednovane prema sljedećim kriterijima: kreativnost i originalnost prijave, jasnoća poruke i povezanost s temom natječaja, kvaliteta sadržaja prijave, stupanj učinka projekta na osobe s manje mogućnosti, nove metode / alati kreirane u okviru projekta.

Kroz projekt je bio promoviran i zero waste koncept čiju vrijednost je prepoznalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodijelivši im prvu nagradu na natječaju „Kako postati zeleni potrošač".

 

Fotografija s projekta

 

3. NAGRADA – Muzej suvremene umjetnosti - projekt Drugačiji ili jednaki (mobilnost osoblja u obrazovanju odraslih). Projekt je obuhvatio prilagodbu muzejskog i likovnog sadržaja osobama s invaliditetom s ciljem inkluzije i potpune integracije.

Provedena je mobilnost kustosice muzeja u austrijski Kunsthistorische Museum koji provodi posebne programe sa osobama s invaliditetom. Kustosica je provela dva tjedna u muzeju u Beču na job shadowingu odnosno promatrala je kako se u toj ustanovi provode slične aktivnosti za osobe smanjenih mogućnosti. Job shadowing joj je, kaže, otvorio oči te je prikupljeno iskustvo pretočila u vlastite ideje kako omogućiti slijepim i slabovidnim osobama da dožive likovnu umjetnost. Nakon povratka je u suradnji sa Centrom Vinko Bek te njihovim slijepim i slabovidim korisnicima provela programe u muzeju. Organizirala je posebnu radionicu kako bi upotrebom novih metoda (taktilnih i slušnih) osjetili iskustvo posjeta muzeju te se upoznali s radovima umjetnika i ostvarili vlastitu interpretaciju umjetničkih dijela. Grupa je mogla dodirivati izabrane radove, neke i poslušati, a nakon toga su razgovarali o emotivnom stanju koje su radovi ostavili na njih. Programi koje je provela u muzeju omogućili su slijepim i slabovidnim osobama ne samo shvaćanje umjetnosti, nego i pomoć u rehabilitaciji, posebno onima koji su tek nedavno počeli gubiti vid.

 

Radionica u Muzeju

 

Pročitajte Odluku o odabiru pobjednika natječaja.

datum objave: 16.12.2020.