Briga za ekologiju jača od koronavirusa

Zbog pandemije koronavirusa prekinute su ili odgođene mnoge redovite projektne aktivnosti korisnika programa Erasmus+. Ipak, nastavnike i učenike Osnovne škole Popovac ova krizna situacija nije spriječila u stjecanju znanja i vještina kroz Erasmus+ projekt Kids Against Plastic Pollution. Uz školarce iz Baranje u akciji protiv plastičnog zagađenja angažirani su i učenici dviju škola iz Norveške te škola iz Rumunjske i Turske.

U travnju su projektnim s partnerima iz Turske i Rumunjske trebali posjetiti dvije partnerske škole u Norveškoj (Rothaugen skole – Bergen kommune i Odda ungdomsskole), no zbog pandemije je putovanje otkazano. Vrhunac projekta trebala je biti konferencija u Bergenu, koja je odgođena iz istog razloga, pa je projekt preseljen u virtualnu učionicu gdje su Erasmus+ partneri nastavili suradnju.

Ekološki aktivnisti iz baranjske OŠ Popovac

Ekološki osviješteni učenici baranjske OŠ Popovac

 

„U ovim izazovnim vremenima za sve nas glazba je svakako dobar i poželjan lijek za optimizam, pa smo u dogovoru s učenicima došli na ideju kako uz pomoć svima poznate pjesme skrenuti pozornost javnosti na plastično zagađenje. Učenici koji sudjeluju u projektu zajedno su napisali riječi za ekoreklamu tako što su bilježili prve asocijacije koje im padaju na pamet kada pomisle na plastično zagađenje. Među zabilježenim pojmovima učenici su od odabranih sastavili ekološke poruke do 140 znakova. Sada biramo pjesmu koja će nam poslužiti kao glazbena podloga, a u instrumentalnim dijelovima te pjesme učenici će izgovarati svoje poruke“, objašnjava Goran Podunavac, učitelj informatike OŠ Popovac i voditelj projekta.

Već je snimljena pilot verzija ekoreklame protiv plastičnog zagađenja i objavljena je na Youtube kanalu škole.

Oluja ideja aplikacija Answer Garden

„Svi znamo da zagađenje plastikom predstavlja ozbiljan ekološki problem. Volim prirodu, a osmišljavanje ekološke poruke od ponuđenih pojmova bilo mi je zanimljivo. Snimanje i uređivanje videa nije mi bio nikakav problem, nego izazov naučiti nešto novo. S obzirom na to da uskoro završavam osnovnu školu, nadam se da ću imati priliku sudjelovati u programu Erasmus+ i u srednjoj školi“, ističe učenica 8. razreda Petra Copak.

 

Učenica 5. razreda Lana Božić dodaje: „Snimanje ekološke poruke bilo mi je zabavno. Iako nismo mogli biti u školi, mi učenici iz tri sela zajedno smo surađivali u izradi digitalne kampanje.“

Online prikupljanje čepove do povratku u školu

Online prikupljanje čepove do povratka u školu

Školska knjižničarka Marijana Kuna ističe kako su u realizaciji online aktivnosti u doba koronavirusa Osnovnoj školi Popovac pomogli eTwinning ambasadori korisnim webinarima.

„Vrijedni ambasadori pomogli su nam u savladavanju novih alata i podijelili svoja iskustva iz prijašnjih projekata, što naši učitelji koriste u svojim virtualnim učionicama. Učenici su se rado uključili, a u našoj maloj školi nije izostala niti suradnja među učiteljima koji su i tijekom nastave na daljinu rado pomagali u ostvarenju svih projektnih aktivnosti“, poručuje Marijana Kuna.

 

_______________________

Ovaj je članak nastao u sklopu AMPEU kampanje #ZajednoSmoJači koja govori o pozitivnom angažmanu naših korisnika u kriznim vremenima neizvjesnosti. Oni su svojim entuzijazmom te solidarnim i kreativnim djelima prezentirali praktičnu vrijednost znanja i vještina stjecanih kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. U znak zahvalnosti širimo dobar glas o njihovom angažmanu. Vjerujemo da pozitivne priče mogu inspirirati pojedince i organizacije na nova odvažna djela. Pritom će im EU programi pomoći unaprijediti znanja i vještine te proširiti vidike neophodne za osobni rast i društveni razvoj.

Ako se želite uključiti u našu kampanju #ZajednoSmoJači, pošaljite nam svoje iskustvo preko kratkog obrasca: Pozitivni primjeri korisnika EU programa.

U nastavku pročitajte neke od pozitivnih priča #ZajednoSmoJači:

Erasmus+ korisnici sudjeluju u 3D printanju zaštitnih vizira
volonteri iz Krugova dostavljaju namirnice, lijekove i druge potrepštine starijima i nemoćnima, članovi grupe Jedni za druge pomažu ljudima u potrebi,
 eTwinning ambasadori učiteljima i nastavnicima pružaju potporu u provedbi nastave na daljinu.
Hrvatske inspirativne priče o solidarnosti u europskoj zbirci
Europske snage solidarnosti u akciji pomaganja širom Europe
Upoznajte eTwinning ambasadore koji nesebično pomažu kolegama u nastavi na daljinu

Zahvaljujući programu Erasmus+ postali su važna karika online nastave

Razvijaju socijalno poduzetništvo, imaju školsku zadrugu, volonterski klub i goalball tim
Kako je Webučionica pomogla stotinama nastavnika u školi na daljinu

datum objave: 01.06.2020.