Digitalizacija Erasmusa u Hrvatskoj na videokonferenciji “Dani e infrastrukture – Srce DEI 2021.”

Online konferencija Dani e infrastrukture – Srce DEI 2021, ujedno i konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu održat će se 28. i 29. travnja, što se poklapa s 50. obljetnicom osnutka Srca. Dvodnevni program usmjeren je na digitalnu transformaciju sustava znanosti i visokog obrazovanja, a jedan od panela rezerviran je za temu digitalizacije Erasmusa u Hrvatskoj.

 

Cijeli program konferencije dostupan je na službenoj internetskoj stranici konferencije, a organizatori posebno žele istaknuti predavanje Paula Feldmana, direktor Jisca, organizacije koja pruža digitalne usluge ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva, koji će 28. travnja govoriti o promjenama u znanosti i obrazovanju pod utjecajem četvrte industrijske revolucije s osvrtom na značajne pokretače digitalne transformacije znanosti i obrazovanja. Istoga dana predavanje će održati i João Bacelar, izvršni direktor Udruženja europskih sveučilišta (European University Foundation). On će govoriti o digitalizaciji procesa u visokom obrazovanju s posebnim osvrtom na mobilnost i izgradnju Europske infrastrukture digitalnih usluga namijenjenih studentima.

 

U skladu sa svojim nazivom, ovogodišnja konferencija bavit će digitalnom transformacijom sustava znanosti i visokog obrazovanja, međunarodnim i nacionalnim inicijativama za otvorenu znanost, digitalizacijom studentskih mobilnosti, ali i razvojem kompetencija za računarstvo visokih performansi. Također će se raspravljati i o sigurnost i pouzdanost elektroničkih identiteta te učenjem i poučavanjem uz pomoć tehnologije.

 

 

Viša stručna savjetnica iz Agencije za mobilnost i programe EU, Jasmina Skočilić, govorit će o digitalizaciji programa Erasmus+ kao posljedici povećanja broja mobilnosti i administrativnog opterećenja u programu. Europska visoka učilišta razvila su mrežne alate kojim će se digitalizirati upravljanje različitim fazama mobilnosti - od sklapanja međuinstitucijskih sporazuma, nominacije sudionika mobilnosti i njihovog praćenja, sklapanja sporazuma o učenju do izdavanja prijepisa ocjena. Studenti će kroz nekoliko klikova moći riješiti svu „papirologiju” za mobilnost, a koja je upravo zbog svoje opsežnosti mnoge obeshrabrivala od odlaska na mobilnost.

 

Jasmina Skočilić će također predstaviti važnu inicijativu Europske studentske iskaznice koja obuhvaća niz alata: Erasmus+ mobilnu aplikaciju, Erasmus bez papira, Europsku studentsku iskaznicu i Europski studentski identifikator. Cilj ove inicijative je pridonijeti povećanju mobilnosti studenata u Europi te potaknuti sudjelovanje studenata u obrazovnim i kulturnim aktivnostima u skladu s vizijom stvaranja europskog prostora obrazovanja do 2025.

 

Za više informacija o sadržaju konferencije, načinu prijave i predavačima posjetite službenu internetsku stranicu videokonferencije Dani e infrastrukture – Srce DEI 2021.

 

 

 

datum objave: 26.04.2021.