HOME / Novosti /
Discover EU mladima nudi novu priliku za besplatno putovanje Europom

Discover EU mladima nudi novu priliku za besplatno putovanje Europom

image001

 

Europska unija je sredinom ove godine pokrenula inicijativu Discover EU kako bi brojni mladi upoznali čudesnu raznolikost europske kulturne baštine. Namijenjena je svima koji imaju 18 godina, vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Inicijativa je rezultirala prijavama čak 100 480 mladih osoba, za njih 15 tisuća osigurala je besplatne putne karte, od čega su za mlade iz Republike Hrvatske osigurane 122 putne karte.

 

Drugi krug prijava počinje u četvrtak, 29. studenoga u 12 sati, a završava u utorak, 11. prosinca u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Priliku za putovanje Europom ovaj će put dobiti najmanje 12 000 mladih. Kao i u prvom krugu putovat će se uglavnom vlakom kako bi se moglo uživati u velikoj raznolikosti gradova i prekrasnih krajolika našeg kontinenta.

 

Da bi mogli sudjelovati građani EU-a iz svih dijelova kontinenta, putne karte vrijedit će i za druga prijevozna sredstva, poput autobusa i trajekata. U iznimnim će slučajevima, i ako nisu dostupna druga prijevozna sredstva, biti dopušteno i putovanje zrakoplovom. To će olakšati sudjelovanje mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

 

Prijaviti se mogu osobe koje zadovoljavaju sljedeće kriterije:

 

  • imaju 18 godina na dan 31. prosinca 2018. (datum rođenja im je između 1. siječnja i 31. prosinca 2000., uključujući te datume)
  • državljani su ili državljanke jedne od 28 država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli (očekuje se do sredine siječnja 2019.)
  • unesu broj osobne iskaznice ili putovnice u elektronički obrazac za prijavu
  • na put kreću iz jedne od 28 država članica EU-a (koja je članica u trenutku donošenja odluke o dodjeli)
  • planiraju krenuti na put između 15. travnja (prvi dan za polazak) i 31. listopada 2019. (zadnji dan za povratak)
  • planiraju putovati od 1 do najviše 30 dana
  • planiraju putovati u najmanje jednu stranu državu unutar EU-a (koja je članica u trenutku donošenja odluke o dodjeli)
  • žele postati ambasador inicijative DiscoverEU.

 

Prijave su otvorene do 11. prosinca 2018. do 12:00 sati (prema srednjoeuropskom vremenu) na ovoj poveznici. Dobitnici moraju krenuti na putovanje između 15. travnja i 31. listopada 2019. godine.

datum objave: 28.11.2018.