HOME / Novosti /
EK izdvaja 10 milijuna eura za istraživanje koronavirusa u programu Obzor 2020.

EK izdvaja 10 milijuna eura za istraživanje koronavirusa u programu Obzor 2020.

Za podršku istraživanju koronavirusa Europska komisija izdvojit će 10 milijuna eura iz programa za istraživanje i inovacije - Obzor 2020. u području Zdravlje, demografske promjene i kvaliteta života.

Komsija je 30. siječnja 2020. objavila hitni poziv za iskazivanje interesa za istraživačke projekte koji će unaprijediti razumijevanje koronavirusa i pridonijeti efikasnijem kliničkom tretmanu pacijenata zaraženih tim virusom te poboljšati spremnost javnozdravstvenih sustava za brzu reakciju na ovakve zdravstvene prijetnje.

U pronalasku rješenja za suzbijanje bolesti velika su očekivanja javnosti od znanstvene zajednice

Očekuje se da će financiranje podržati dva do četiri istraživačka projekta. Rok za prijavu projekata je 12. veljače 2020. godine, a ugovori će biti potpisani vrlo brzo kako bi se omogućilo da se s istraživačkim radom krene što je prije moguće. Komisija također blisko surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim međunarodnim akterima kako bi osigurala učinkovit i koordiniran odgovor na epidemiju koronavirusa.

"Radimo na ublažavanju posljedica potencijalnog većeg širenja koronavirusa unutar Europske unije. Zahvaljujući hitnom financiranju istraživanja iz programa Obzor 2020. očekujemo više spoznaja o bolesti. Ponosna sam što su naši superkompjuterski centri spremni pomoći istraživačima u njihovom radu na razvijanju novih načina liječenja i pronalaženja cjepiva, jer ćemo tako biti u stanju bolje zaštititi građane“, izjavila je Mariia Gabriel, povjerenica za za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Više informacija na poveznici: http://www.obzor2020.hr/social_competitions/detail/1/52

datum objave: 03.02.2020.