Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja

Zagreb, 4. veljače 2021. - Na ovogodišnjem događaju Bug Future Show, koji već osmu godinu okuplja brojne sudionike iz svijeta tehnologije, četvero istaknutih korisnika programa Erasmus+, među kojima su dvojica Erasmus+ ambasadora te troje eTwinning ambasadora, dobilo je prestižno priznanje učitelja heroja za 2021. godinu. Alenka Miljević, Tomislav Pavlović, Arjana Blažević i Vladimir Šoštarić tijekom panel-rasprave „Učitelji heroji – arhitekti boljeg svijeta“ primili su priznanje kojim je prepoznat i potvrđen njihov trud, ali i trud svih njihovih kolega koji osmišljavanjem i provedbom Erasmus+ i eTwinning projekata neumorno i entuzijastično čine velike pomake u stvaranju kvalitetnije nastave.

 

Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja - Slika

  

Priznanja nisu mogla doći u bolje ruke – naime tijekom 2020. godine brojni su korisnici svoja znanja i vještine stjecane kroz Erasmus+ i eTwinning iskoristili za opće dobro u doba krize. Među njima su se osobito istaknuli eTwinning ambasadori, nastavnici koji su i do tada u radu koristili online alate i koji su prepoznali potrebu da svojim kolegama pomognu savjetima i iskustvima. Oni su odmah nakon početka nastave na daljinu samoinicijativno pokrenuli seriju edukacija i prezentacija svojim kolegama kako bi im olakšali snalaženje u online okružju i unaprijedili njihove digitalne vještine nužne za uspješno održavanje online nastave. Od ožujka do prosinca 2020. godine eTwinneri su održali čak 87 takvih webinara!

 

Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja - Slika 1Vladimir Šoštarić iz Gospodarske škole Čakovec dugogodišnji je koordinator različitih vrsta projekata te u svojstvu Erasmus+ ambasadora i kao primjer dobre prakse svoja znanja nesebično dijeli i s drugim, manje iskusnim prijaviteljima i korisnicima. - Priča je počela 2010. godine kada sam tražio načine na koje bi se moglo pomoći učenicima da imaju kvalitetniju praksu. Slučajno sam naletio na mogućnosti koje je tada nudio Program za cjeloživotno učenje. Svake smo godine radili sve više, formirali tim koji je radio na projektima koji sam ja koordinirao. 2015. smo se prijavili kod AMPEU za Erasmus+ povelju u strukovnom obrazovanju koja nam je olakšala prijavu i potvrdila kvalitetu, i mi smo si postavili cilj da do 2020. svim učenicima naše škole omogućimo da barem jedanput mogu ići na stručnu praksu u inozemstvo - naglasio je gospodin Šoštarić

 

Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja - Slika 2Alenka Miljević iz OŠ braće Radića iz Bračevića jedna je od eTwinning ambasadora koja je zahvaljujući svojoj energiji i proaktivnosti postala prepoznato ime u okviru nacionalne obrazovne zajednice. - Krenula sam s Comeniusom, gdje mi je kolegica otkrila eTwinning. Bilo mi je potrebno stručno usavršavanje u novim tehnologijama, a temelj je bio razvoj digitalnih vještina. Jednom kad krenete teško je odustati, a ja volim učiti. Uvijek mi je bio zanimljivo isprobavati različite stvari u nastavi, primjerice poticanje učenika na kreativnost. Pozvala bih sve svoje kolege da se uključe u eTwinning jer je to dobar način za ulazak u Erasmus - naglasila je gospođa Miljević.

 

Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja - Slika 3

Tomislav Pavlović, ravnatelj OŠ Ludina, dugogodišnji je eTwinning i Erasmus+ ambasador, iznimno aktivan učitelj koji je u svoje malo mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji donio brojne korisne projekte. - Mi smo krenuli već 2010. u eTwinning, a od 2010. do 2014. sudjelovali smo u Comenius aktivnostima. Najvećim dijelom financiralo se usavršavanje nastavnika, ali i razvoj kurikuluma za područje poduzetništva, na što smo osobito ponosni. Kao učitelju engleskog ideja mi je bila da učenici dobiju što više od ovih edukacija, a danas imamo priliku uključivanja učenika koji su inače bili u opasnosti od isključenosti. Pri prvim koracima u programu važna je upornost jer s njom dolaze rezultati, zato poručujem svima koji tek ulaze u Erasmus da ne odustaju, neka idu na webinare i usavršavanja i rezultati neće izostati – poručio je gospodin Pavlović.

 

Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja - Slika 4Arjana Blažić iz zagrebačke IX. gimnazije je eTwinning ambasadorica koja se osobito istaknula tijekom pandemije koronavirusa organizacijom webinara usmjerenih na pomoć kolegama u online nastavi. - Bez Erasmusa ne bismo mogli ostvariti sve mogućnosti međunarodne suradnje. Ja sam cjeloživotni učenik, volim učiti i to me tjera naprijed. Važno je da ono što radimo u razredu ne ostane unutar četiri zida nego da to podijelimo. Meni je eTwinning kao GIThub – to što mi radimo želimo da i drugi vide kako bi se mogli inspirirati i napraviti još bolje stvari - naglasila je gospođa Blažić koja je održavala webinare i u organizaciji European Schoolneta i British Councila na temu korištenja digitalnih alata i mogućnosti eTwinninga u tri obrazovna modela (u učionici, kombinirano učenje, online) na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja - Slika 5

 

Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja - Slika 6

 

Erasmus+ i eTwinning ambasadori dobili prestižno priznanje učitelja heroja - Slika 7

datum objave: 04.02.2021.