Erasmus+ je našu školu učinio poželjnom učenicima

Sigurnost u komunikaciji i javnom nastupu, bolje korištenje stranih jezika, bolje informatičke kompetencije, prihvaćanje različitosti i smanjivanje predrasuda i stereotipa samo su dio koristi koje učenici i nastavnici imaju od aktivnog rada u projektima, ističe profesorica Škorić.

U povodu plasmana Ekonomske i turističke škole Daruvar u finale fotonatječaja Europskog centra za razvoj strukturnog osposobljavanja (CEDEFOP) razgovarali smo s članovima dream teama “Skinny Chef”, u čijem je središtu talentirani mladi kuhar Matej. „Sretni smo jer se naš trud isplatio i donio pozitivni publicitet školi, a roditelji su pucali od ponosa. Ovo nam je poticaj da budemo još bolji u budućim projektima”, istaknuli su.

Nastavnica ekonomske grupe predmeta u sektoru Turizam i ugostiteljstvo Ksenija Škorić, koju odnedavno krasi i titula savjetnice, a u ovoj se priči pojavljuje u ulozi mentorice tima, otkriva nam kako su, nakon što je objavljena vijest da su daruvarski učenici Lara Ivesa, Martina Stari i Dominik Žulj ušli u finale prestižnog europskog natječaja, uslijedili brojni pozitivni komentari i čestitke.

 

ŠKOLSKA ANKETA JE POKAZALA: UČENICI SU ŠKOLU ODABRALI ZBOG ERASMUSA

„Vrlo mnogo čestitki primili smo od kolega, sadašnjih i bivših učenika te njihovih roditelja, Erasmus prijatelja i svih ostalih koji prate našu školu na društvenim mrežama”, kaže profesorica Škorić, kojoj kao mentorici također treba odati priznanje za ovaj uspjeh.

 

Fotografije za ovogodišnje natjecanje nastale su u školskom praktikumu za kuharstvo
Fotografije za ovogodišnje natjecanje nastale su u školskom praktikumu za kuharstvo

„Surađujem s kolegama i učenicima u brojnim projektima, a kako sam veliki zaljubljenik u fotografiju i putovanja, Cedefopov natječaj bio je idealna prilika da i svoje znanje o fotografiji podijelim s učenicima”, pojašnjava profesorica Škorić. Otkriva nam kako Ekonomska i turistička škola Daruvar već dulje od deset godina sudjeluje u europskim projektima Agencije za mobilnost i programe EU, kao što su, primjerice, Leonardo da Vinci, Comenius i Erasmus+. Stoga se sve više učenika i nastavnika uključuje u rad na projektima, što se dobro odražava i na upise.

„Kada razrednici razgovaraju s učenicima upisanima u prve razrede, bez obzira na zanimanje koje su upisali, najviše je njih odabralo našu školu upravo zbog velikog broja projekata u kojima se može sudjelovati i putovanja na koja se ide. Dodatni rad s učenicima daje prepoznatljivost školi ne samo u regiji, nego i na državnoj i europskoj razini. Dio Erasmus+ projekata provodi se sa stalnom ekipom iz škola iz Velike Britanije, Španjolske, Portugala i Italije, prekrasna su prijateljstva sklopljena među svim sudionicima. Sigurnost u komunikaciji i javnom nastupu, bolje korištenje stranih jezika, bolje informatičke kompetencije, prihvaćanje različitosti i smanjivanje predrasuda i stereotipa samo su dio koristi koje učenici i nastavnici imaju od aktivnog rada u projektima”, ističe profesorica.

 

ZA USPJEŠNU PRIJAVU KLJUČNA JE DOBRA ORGANIZACIJA

 

Na pitanje koliko je zahtjevno sudjelovati u ovakvim projektima, odgovara kako različiti projekti u kojima škola sudjeluje imaju i različitu težinu što se tiče tematike, zadataka i rokova, no zahvaljujući odličnoj organizaciji cijeli proces se odvija bez puno muke i stresa.Učenike je fotografirala njihova mentorica i sama zaljubljenica u fotografiju koja iza sebe ima nekoliko respektabilnih foto-izložbi

„Za Cedefopovo natjecanje u kojem smo ostvarili izvrstan rezultat prije svega treba imati dobru ideju za prezentiranje strukovnoga obrazovanja kroz fotografiju, a naša škola je za to nepresušan izvor. U četverogodišnja zanimanja upisuju se hotelijersko-turistički tehničari, ekonomisti i agroturistički tehničari, dok u trogodišnja zanimanja upisujemo kuhare, konobare i prodavače. Prošle su godine učenici za naše prvo sudjelovanje u Cedefopovom natjecanju fotografirali sudionike školskoga projekta koji je financiralo Ministarstvo turizma “Rimska gozba”, a nagrada nam je izmakla za dlaku. No, zato su fotografije naših učenica i učenika kao Rimljanki i Rimljana na gozbi za koju su hranu po receptima staroga Rima pripremili naši kuhari bile izložene u Solunu. Našem Erasmus+ prijatelju Photisu iz Soluna zahvaljujemo što je otišao na otvaranje izložbe i poslao nam snimku i fotografije. Bili smo presretni”, priča profesorica.

 

UČENICI VOLE PROJEKTE ZBOG PUTOVANJA, NOVIH PRIJATELJSTAVA I OSTALIH PREDNOSTI

 

Fotografije za ovogodišnje natjecanje nastale su u školskom praktikumu za kuharstvo nakon Matejeva nastupa na državnom natjecanju CroSkills u disciplini Kuharstvo. Lara, Martina i Dominik (hotelijersko-turistički tehničari) “naoružali” su se fotoaparatima i mobitelima te dva i pol sata bez prestanka fotografirali Mateja i njegove ukusne kulinarske kreacije.

“Matej je odmalena želio biti samo kuhar. Pri upisu se prijavio u nekoliko škola isključivo za zanimanje kuhara. Srećom, odabrao je baš našu školu. Matej trenutačno radi sezonu na moru u Omišu, a najesen nastavlja školovanje u Zagrebu. U samo pola sata uspio se dogovoriti s poslodavcem i školom da mu izađu u susret i puste ga na put u Helsinki, gdje će biti dodjela nagrade pobjedniku natjecanja“, kaže profesorica.

Preostali dio tima - Lara, Martina i Dominik - veliki su zaljubljenici u fotografiju (i video i još puno toga) i odmah su, otkriva profesorica Škorić, prihvatili ideju da se uključe u projekt. Martina je prošle godine fotografirala Rimsku gozbu i već se tada jako zainteresirala za rad na projektima.

 

„Kolegama iz drugih škola koje se još nisu odvažile na sudjelovanje u europskim projektima preporučili bismo, ako ikada dobiju priliku, da se definitivno uključe jer će biti bogatiji za puno novih lijepih trenutaka, uspomena i prijatelja“, suglasni su mladi Daruvarčani.

Lara, Martina i Dominik dva i pol sata bez prestanka su fotografirali Mateja i njegove ukusne kulinarske kreacije.
datum objave: 30.07.2019.