HOME / Novosti /
Erasmus+ na najbolji je način povezao dva različita svijeta: poslovni i dizajnerski

Erasmus+ na najbolji je način povezao dva različita svijeta: poslovni i dizajnerski

Fotografija: završna konferencija projekta Practicing Design

 

Projekt Practicing Design na kvalitetan je način povezao dva svijeta koja govore različitim jezicima: poslovni i dizajnerski. O uspješnosti ovog projekta okončanog 2017. godine najbolje svjedoče brojne domaće i međunarodne nagrade koje za svoje radove osvajaju njegovi sudionici, otkriva nam mr.sc. Gordana Ćorić, viša predavačica poduzetništva i poslovne etike s Veleučilišta VERN', koje je aktivno sudjelovalo u ovom projektu zajedno s Hrvatskim dizajnerskim društvom i još nekolicinom domaćih i stranih partnera u sklopu programa Erasmus+.

 

Dobar dizajn poboljšava poslovne rezultate

 

Što vas je motiviralo na sudjelovanje u programu Erasmus+? Kako ste saznali za ovaj program  i odlučili u njemu sudjelovati?

Veleučilište VERN' je 2013. i 2014. godine sudjelovalo u projektu izrade kurikuluma za novi studij Poduzetništvo u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu (PuPUD), pa je već bilo prepoznato u javnosti kao institucija koja je otvorena za interdisciplinarne programe i koja je zakoračila u područje dizajna. Kako je u tom trenutku Hrvatsko dizajnersko društvo tražilo  dovoljno otvorenog akademskog partnera u projektu Practicing Design (čiji je cilj bilo povezivanje i ispreplitanje praktičnog poslovnog i dizajnerskog neformalnog obrazovanja), Veleučilište VERN' se pojavilo kao dobrodošao partner.

 

Practicing design pokazao se kao odlična prilika za testiranje nekih naših rješenja iz kurikuluma za studij PuPUD, jer je projekt uključivao istraživanje stavova relevantnih dionika - dizajnera, poslovnog sektora i edukatora - kakvo obrazovanje trebaju dizajneri. Nakon toga je uslijedila serija radionica koje su polaznicima – mladim dizajnerima - poslužile za usavršavanje dizajnerskih vještina i stjecanje poslovnih znanja  pri izradi konkretnog dizajnerskog rješenja i prototipa za stvarnog naručitelja. Shvatili smo  kako smo dobili odličnu priliku napraviti korak dalje i testirati u kojoj mjeri su naša rješenja primjenjiva na program novoga studija - poslovno orijentiranog dizajna. Osim toga, željeli smo steći dragocjeno iskustvo koje će nam pomoći u radu s poduzetnicima koji su isticali da se ne razumiju s dizajnerima, da su dva svijeta i da govore različitim jezicima, kako bismo  im omogućili da bolje razumiju jedni druge i bolje surađuju. Primjerice, ukazivanje na potrebu boljeg dizajna otvorilo je vrata razumijevanju mogućnosti rasta nekih poduzeća iz kojih dolaze naši studenti.

 

Fotografija: mr.sc. Gordana Ćorić, viša predavačica poduzetništva i poslovne etike s Veleučilišta VERN'

 

Na koji vas je način promijenilo Erasmus+ iskustvo?

Najveća vrijednost ogleda se u činjenici da nam je Erasmus+ pružio priliku raditi s ljudima koji imaju drugačiji background, drugačije razmišljaju i funkcioniraju, te vide probleme (ali i rješenja) na drugačiji način. Iako smo u radu imali uspona i padova, evidentno je da je ovo iskustvo svima koristilo, jer su postavljeni temelji bolje suradnje i razumijevanja suradnika s drugačijom ekspertizom.

 

Što biste izdvojili kao najveću vrijednost programa Erasmus+?

Najveća vrijednost programa Erasmus+ ogleda se u činjenici da je kvalitetno povezao poslovni i dizajnerski svijet. Omogućio im je da pronađu zajednički jezik na način da su surađivali po patchwork principu, jer šarenilo pristupa i različitosti, stvara drugačiju kreativnu vrijednost, za razliku od puzzle principa koji svakom djeliću unaprijed daje određeno mjesto. Od iznimne važnosti je što su svi sudionici mogli učiti kroz praktična iskustva, uvažavanje potreba drugog sektora te korištenje inovativnih rezultata projekta koji se bazirao na design thinking metodi i uživljavanju kao instrumentu boljeg ispunjavanja potreba klijenata. I za nas predavače bilo je dragocjeno čuti predavanja kolega iz drugih područja. Ukratko, svima nam je ovo iskustvo bilo neprocjenjivo.

 

Erasmus+ otvara vrata novim znanjima i poslovnim partnerstvima

 

Predstavite nam ukratko najvrjedniji/najtrajniji rezultat vašeg projekta.

Tijekom dvogodišnjeg zajedničkog rada na projektu provedeno je veliko istraživanje što o obrazovanju dizajnera misle sami dizajneri, poslovni ljudi i poduzetnici te edukatori. Na temelju podataka koje smo dobili nastao je program obuke dizajnera „Dizajn u praksi 1.0“ s pripadajućim priručnikom „Training Program Handbook“. Osim toga, objavljene su i druge publikacije, održani networking eventi i izložbe. Zatim, partneri iz tri zemlje (Hrvatska, Austrija i Makedonija) razmijenili su iskustva i primjere dobre prakse. Budući da se radi o o uspješnom primjeru dobre prakse korištenja programa Erasmus+ u inovativne poslovne svrhe, ovu smo suradnju predstavili na brojnim javnim događajima. Kao najvažniji rezultat projekta istaknula bih edukaciju mladih dizajnera kroz četiri modula koja su rezultirala izradom četiri prototipa rješenja na temu Home Officea za stvarnoga klijenta, tvrtku Prostoria. Taj je dio projekta ostvario najdugovječniji život, osvojio najviše nagrada i PR prostora. Portfolio radova sudionika edukacije Practicing Design redovito osvaja nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a sudionici su dodatno motivirani i konkurentni na tržištu rada kao dizajneri.

Osobno, bilo mi je drago biti dijelom tog inovativnog  pionirskog projekta, sudjelovati u uzajamnom učenju te u stvaranju dokumenata koji ostaju trajni podsjetnik na ovu partnersku suradnju s Hrvatskim dizajnerskim društvom.

 

Kojom biste rečenicom svoje kolege motivirali da se uključe u program Erasmus+?

Erasmus+ je akcelerator za učinkoviti networking te za brže otvaranje vrata prema novim znanjima i vještinama, koja se usvajaju brzo, zabavno i kreativno.

datum objave: 19.07.2019.