Eurodesk multiplikatori: Osluškujemo što mladi žele i motiviramo ih da poduzmu odlučujući korak

Inspirativne priče i primjere dobre prakse donosimo u našem predzadnjem nastavku serijala o Eurodesk mulitplikatorima. Riječ je, podsjećamo, o udrugama koje rade s mladima i za mlade, a imaju za cilj informirati i promovirati prilike i mogućnosti koje se pružaju unutar programa Europske unije, primarno Erasmus + i Europske snage solidarnosti. U Republici Hrvatskoj njih 15 marljivo brine o mladim osobama, stoga ih nastavljamo predstavljati putem serije intervjua.

 

U prethodna tri intervjua predstavili smo brojne udruge i centre među kojima se nalaze PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Osijeka, Mirovnu grupu mladih Dunav iz Vukovara i Udrugu za promicanje informatike, kulture i suživota (Udruga IKS) iz Petrinje, Udrugu mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), Udrugu Zamisli iz Zagreba te Mrežu udruga Zagor iz Zaboka, Udruga Carpe Diem iz Karlovca, Europski dom Slavonski Brod te Udruga Impress iz Daruvara.

 

Ovoga puta predstavljamo Centar tehničke kulture Rijeka (CTK Ri), Udrugu ZUM i Udrugu Alfa Albona. Iz Centra tehničke kulture Rijeka razgovarali smo s Marinom Mrak, projektnom asistenticom, rad Udruge ZUM predstavila nam je Eurodesk koordinatorica Katharina Mikulić, a s Anjom  Šumberac, asistenticom projektnog voditelja, pričali smo o Udruzi Alfa Albona.

 

Katharina Mikulić, Eurodesk koordinatorica Udruge ZUM

Katharina Mikulić, Eurodesk koordinatorica Udruge ZUM

 

Uvijek je lijepo pripremiti mladu osobu za odlazak na mobilnost, a još je ljepše dočekati ju punu dojmova, novih ideja i želje za još sličnih iskustava

 

„Centar tehničke kulture Rijeka već gotovo 30 godina provodi razne programe i edukacije na temu informatičke i tehničke pismenosti svojih građana i građanki među kojima su i mladi. U ponudi su programi neformalnog obrazovanja, s naglaskom na STEM, IT i tehničke vještine. Rado 'koketiramo' i s drugim područjima poput kulture, tema iz područja ljudskih prava, poduzetništva ili održivog razvoja kako bi u iste uključili još više mladih“, pojašnjava Marina Mrak.

 

Udruga ZUM već 20 godina djeluje i radi s mladima i za mlade, a cilj udruge je poticanje zapošljavanja mladih i socijalnog poduzetništva i promicanje ideje i važnosti neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja. Udruga se 2013. uključila u Eurodesk mrežu kako bi mladima pružila sve opcije i prilike koje mogu iskoristiti a udruga dobila sve relevantne informacije i podršku za informiranje mladih.

 

Udruga Alfa Albona osnovana je 2011. godine s ciljem poticanja proaktivnosti mladih uz pomoć pri integraciji u sve društvene sfere radi  postizanja njihove trajne društveno-ekonomske samostalnosti.

 

Aktivnost “Druženje u parku” udruge ZUM

Aktivnost “Druženje u parku” u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mladih. Na druženje okupili su se mladi i predstavnici Udruge ZUM, Studentskog zbora Pula, Savjeta mladih Grada Pule i Klub mladih Pula

 

 

Radionica o Održivom razvoju udruge ZUM

Radionica o održivom razvoju: mladi su naučili kako plastika utječe na nas i na Zemlju, kako zamijeniti plastiku i koji su to proizvodi koje možemo koristiti umjesto plastike

 

Koliko često mladi s kojima radite koriste mogućnosti koje im se pružaju u sklopu programa međunarodne mobilnosti?

 

„Mladi su u Rijeci upoznatiji su s mogućnostima koje im se nude te ih češće koriste, dok mladih iz manjih sredina, poput otoka ili Gorskog kotara, najčešće od nas dobiju prvu informaciju o mogućnostima koje im se pružaju“, ističe Marina Mrak.

 

„Uvijek je najteže napraviti  prvi korak i okušati se u nekom od programa mobilnosti, ali nakon toga jednostavno krene samo od sebe i postane neka vrsta ovisnosti. Ne poznajem osobu koja je, nakon što se jednom okušala u nekoj od mobilnosti, tu i stala. Imamo osobe koje se ne ustručavaju kontaktirati nas i pitati nas za otvorene prilike, ali moramo misliti i na one „sramežljive“ koje je potrebno dodatno motivirati da isprobaju nešto novo“, dodaje Anja Šumberac iz udruge Alfa Albona.

 

Anja Šumberac, Eurodesk koordinatorica Udruge Alfa Albona

Anja Šumberac, Eurodesk koordinatorica Udruge Alfa Albona

 

 

Volonteri u akciji Alfa Albona

Europski tjedan mladih  - volonteri u akciji za inkluzivnost!

Krajem svibnja 2021. u sklopu Europskog tjedna mobilnosti družili smo se sa osobama s intelektualnim poteškoćama za koje smo pripremili interaktivne društvene igre na otvorenom

 

Vjerujemo da vam Eurodeskova najveća informacijska kampanja Time to Move svake godine obilježi mjesec listopad. Kako izgledaju vaše pripreme za jesen i taj najvažniji dio godine za Eurodesk?

 

Iz udruge ZUM već nakon ljeta, odnosno početkom školske godine počinju promišljati o aktivnostima za Time to Move kampanju. Osim toga, obavještavaju odgojno-obrazovne institucije te pozivaju udruge iz lokalne zajednice koje uključuju mlade u svoje aktivnosti da se priključe kampanji.

„Svake godine ponudimo brojne mogućnosti za uključivanje u kampanju – što u Rijeci, što u drugim dijelovima Primorsko-goranske županije, ali i online“, naglasila je Marina Mrak.

 

Iz udruge Alfa Albona ističu kako se svake godine trude puno uložiti u kampanju „Time to Move“ i na taj način nadmašiti same sebe. Svake godine organiziraju više od 10 aktivnosti kojima inspiriraju lokalno stanovništvo te mlade ljude iz zajednice, volontere, ali i ostale članove mreže.  Volonteri Europskih snaga solidarnosti od velike su važnosti, budući da djeluju kao direktni promotori međunarodne mobilnosti i programa za mlade unutar Europske unije.

 

Koje dobrobiti mogućnosti ste osjetili u vašem radu?

 

 „Svake godine provodimo brojne uspješne informativne kampanje za mlade o europskim prilikama za mobilnost te im osobno pružamo savjetovanje i podršku u procesu mobilnosti. Zadnjih pet godina, kroz program Perpetuum Mobile, informirali smo više od 3.000 mladih o prilikama za obrazovnu i kulturnu mobilnost te pružili podršku za preko 50 mladih koji su sudjelovali u pripremi i provedbi razmjena mladih. Sretni smo jer mladi prepoznaju važnost programa, a nama to puno znači jer nas mladi motiviraju da radimo više i bolje“, govori Katharina iz udruge ZUM.

 

Iz CTK Rijeka ističu korištenje mogućnosti za mobilnost zaposlenika koji odlaze na treninge, razmjene, studijske posjete i sl. Iskustva i znanja stečena na mobilnosti rado uključuju u rad i unose novitete u zajednicu. Navode i kako je svaki takav trenutak na njih kao multiplikatore i na sudionike ostavio puno lijepih uspomena, utisaka i novih prijateljstava te otvorio nova vrata za suradnju, projekte i inicijative.

 

Kao važnu  dobrobit sudjelovanja u europskim programima u udruzi Alfa Albona ističu širok krug poznanstava (mladih) ljudi i organizacija, koji je iznimno važan u stvaranju mreže za potencijalne suradnje.

 

Aktivnosti u okviru Time to Move kampanje u CTK Rijeka

Aktivnosti u okviru Time to Move kampanje u CTK Rijeka

 

 

Mladi, Centar tehničke kulture Rijeka (CTK RI)

Mladi, Centar tehničke kulture Rijeka (CTK RI)

 

Važno je biti hrabar i izaći iz zone komfora, a zatim su mogućnosti neizmjerne

 

Kako bi motivirali mlade da i sami iskušaju mogućnosti koje im stoje nadohvat ruke, naši multiplikatori poručuju: „Inspiracija ne dolazi sama od sebe, ona nastaje u suradnji s drugim organizacijama, komunikaciji s mladim ljudima i suživotu s lokalnom zajednicom. Jedino propitivanjem trendova na „tržištu“ za mlade i uvažavanjem želja lokalnih mladih možemo stvoriti kvalitetan sadržaj koji će sa zadovoljstvom konzumirati naše ciljne skupine“, navodi Anja Šumberac.

 

„Dragi mladi, uvijek postoji mogućnost i način, samo je stvar koliko ćete biti uporni i fleksibilni za ostvariti svoje naume“, poručuje Marina Mrak.

 

Iz udruge ZUM poruku upućuju udrugama koje se bave radom s mladima: „Kada vam nedostaje inspiracije, samo pričajte s mladima i što njih motivira. Mladi su nama inspiracija i često volimo neformalno pričati kako bi ispitali što oni žele, koje su njihove prepreke i spoznati kako utjecati i motivirati druge mlade koji još nisu sudjelovali na programima mobilnosti. Kada su u pitanju mladi, volimo se našaliti i reći - iskoristi sve dok si još mlad/a. Često su situacije da mladi žele, ali nemaju hrabrosti ili ih nešto koči. Iz tog razloga volimo svoje iskustvo i svoje emocije prenijeti drugima kako bi osjetili ono što i mi osjećamo i dobili predodžbu što smo mi sve naučili i kako smo iskoristili stečeno znanje i vještine u poslovnom i privatnom životu.“

 

Našim sugovornicama zahvaljujemo na njihovom vremenu i ugodnoj suradnji!

 

Pozivamo te da pogledaš kartu Eurodesk mogućnosti i Eurodesk multiplikatora i pronađeš svoju priliku :)

 

 

datum objave: 26.10.2021.