Eurodesk Ujedinjenog Kraljevstva oprašta se od programa EU

Nakon najave da Velika Britanija neće sudjelovati u novim programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, ured Eurodesk UK nakon 30 godina uspješnog rada zatvara svoja vrata.

 

Zanimljivo je istaknuti kako je Eurodesk nastao u ožujku 1990. godine upravo u Velikoj Britaniji odnosno u Škotskoj kao regionalni projekt  kao podrška radu s mladima prikupljanjem i upravljanjem informacijama za mlade. Naime, u malom uredu u Edinburghu rođena je ideja kako je nužno prikupiti sve europske informacije povezane s mladima na jedno mjesto na organiziran i lako razumljiv način. Cilj je bio osigurati osobama koje rade s mladima svakodnevno informiranje mladih o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju. Ubrzo je uspostavljena mreža u cijeloj Velikoj Britaniji, a ostalo je povijest…

 

“Eurodesk je nastao u Edinburghu prije 30 godina, a sada je to jedna od najvećih europskih informacijskih mreža za mlade rasprostranjena u 36 zemalja koja broji preko 1600 partnera. Neopisivo nam je žao da se opraštamo od članice mreže koja je ujedno i njena osnivača” podijelila je s nama koordinatorica Eurodeska u Hrvatskoj, Lorena Barić.

 

Kako bi nadomjestila gubitak međunarodnih razmjena u okviru programa Erasmus+ britanska je vlada pokrenula novi međunarodni program razmjene za studente i učenike nazvan po matematičaru Alanu Turingu, koji će osigurati financiranje smještaja i razmjena počevši od rujna 2021.

 

„Željeli bismo iskoristiti ovu priliku i reći „hvala“ svima koji su surađivali s nama tijekom godina. Ponosni smo na svoj doprinos sektoru mladih u Velikoj Britaniji i drago nam je što smo mnogim mladih ljudi pomogli pronaći odgovarajuće međunarodne prilike. Dok se opraštamo, željeli bismo se usredotočiti na slavljenje ovog pozitivnog učinka“, ekipa Eurodeska UK šalje optimističnu poruku za kraj koju u cijelosti možete pronaći u objavi na njihovoj internetskoj stranici.

 

Eurodesk Ujedinjenog Kraljevstva oprašta se od programa EU - Slika 1

Ekipa Eurodeska UK zahvaljuje za 30 godina zajedničkog rada na europskoj informacijskoj mreži Eurodesk

datum objave: 20.01.2021.