Europska komisija obavijestila prijavitelje o rezultatima poziva za dodjelu Erasmus povelje u visokom obrazovanju za novo programsko razdoblje

Krajem prosinca 2020. Izvršna Agencija Europske komisije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) elektroničkom poštom obavijestila je sve prijavitelje (visoka učilišta) o rezultatima poziva za dodjelu Erasmus povelje u visokom obrazovanja (Erasmus Charter for Higher Education - ECHE) za 2020. godinu. Među dobitnicima ECHE povelje su i 42 hrvatska visoka učilišta.

ilustracija za visokoškolsko obrazovanje

 

ECHE povelja preduvjet je sudjelovanja visokih učilišta iz programskih zemalja u programu Erasmus+ za razdoblje od 2021. do 2027. godine i predstavlja okvir za kvalitetnu provedbu Erasmus+ aktivnosti. Visoka učilišta kojima je dodijeljena ova Povelja obvezuju se na daljnju internacionalizaciju ustanove i pridonošenje ciljevima Europskog prostora obrazovanja. Osnova načela Povelje nalažu kvalitetnu provedbu mobilnosti studenata i osoblja visokih učilišta, razvoj partnerstva s inozemnim visokim učilištima sukladno svojim strategijama internacionalizacije, promicanje mogućnosti za pojedince u nepovoljnom položaju, provedbu načela nediskriminacije i jednakog pristupa, razvoj transnacionalnih aktivnosti podučavanja. Dodatno, za novo programsko razdoblje Povelja ističe provedbu kombiniranih (blended) mobilnosti, automatskog priznavanja ishoda mobilnosti, “digitalizaciju” Erasmusa te uvođenje građanske uključenosti i ekološke prihvatljivosti u projektne aktivnosti.

 

Više informacija o ECHE smjernicama možete pronaći na službenim internetskim stranicama Europske komisije.

 

Dobitnici Povelje zaprimit će daljnje informacije od Europske komisije, a u međuvremenu svojim rezultatima mogu pristupiti preko svog korisničkog računa na portalu Funding & tender opportunities.

 

Visoka učilišta  koja su propustila ovaj poziv za dodjelu nove Erasmus povelje u visokom obrazovanja imat će priliku prijaviti se na sljedećem pozivu tijekom 2021. godine.

 

Uskoro očekujemo objavu prvog općeg poziva za novi program Erasmus+ (razdoblje od 2021. do 2027. godine), a prve rokove za podnošenje projektnih prijedloga očekujemo najranije u ožujku. Novi će program Erasmus+ zahvaljujući proračunu čiji ukupni iznos premašuje 26 milijardi eura biti još uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom.

Podsjetimo, tijekom prošlog sedmogodišnjeg razdoblja zahvaljujući  programu Erasmus+ u unaprjeđenje kvalitete i relevantnosti hrvatskog visokog obrazovanja internacionalizacijom,  uloženo je gotovo pola milijarde kuna.

 

Čari inozemnih aktivnosti razmjene i prakse te održavanja nastave i stručnog usavršavanja omogućene su za više od 18 tisuća hrvatskih studenata i nastavnika, dok svake godine oko 3.500 stranih studenata i nastavnika koristi blagodati hrvatskog akademskog života i ta brojka stalno raste.

 

 

Prema infografici Europske komisije za 2019. godinu, hrvatskim visokim učilištima na raspolaganju je bilo  11 203 943 eura.  Odlaznih studenata 2018/2019 bilo je 2191, a odlaznog osoblja 1312.

datum objave: 13.01.2021.