HOME / Novosti /
Europska komisija objavila izvještaj Education and Training Monitor 2019

Europska komisija objavila izvještaj Education and Training Monitor 2019

Europska komisija objavila je izvještaj Education and Training Monitor 2019 u kojem se analiziraju sustavi obrazovanja i osposobljavanja u Europi s naglaskom na recentne reforme i strukturne pokazatelje.

 

U fokusu novog izvještaja su učitelji i nastavnici koji se poimaju kao čimbenik s najjačim učinkom na učenje djece u školskom okruženju. Prikazuju se izazovi koje države članice identificiraju u privlačenju i zadržavanju učitelja i nastavnika, a očekuje se da će ti izazovi biti istaknutiji tijekom sljedećeg desetljeća kada se očekuje da će se veliki broj iskusnih učitelja i nastavnika umiroviti.

 

Ovim izvještajem obilježava se i 10 godina od postavljanja strateškog okvira za europsku suradnju u području obrazovanja i osposobljavanja (ET 2020) sa šest ciljeva za područje obrazovanja (grafički prikazi niže). Podaci ukazuju na to da su europske države značajno napredovale u ostvarivanju navedenih ciljeva. U izvještaju možete pronaći informacije o promjenama u obrazovnim politikama i mjerama te podatke o strukturnim pokazateljima, uključujući i podatke za Republiku Hrvatsku.

 

 

 

 

 

 

 

Izvještaj predstavlja vrlo važan dokument u području obrazovanja koji ukazuje na promjene u obrazovnim politikama i mjerama u svakoj državi članici Europske unije. U pripremi izvještaja korišteni su brojni kvantitativni i kvalitativni izvori (Eurostat, OECD, Eurydice). Monitor pruža recentne i pouzdane podatke za 28 država članica Europske unije.

 

Publikacije su dostupne na poveznicama:

Education and Training Monitor 2019

Education and Training Monitor 2019 - Executive Summary

Education and Training Monitor 2019 - Country analysis

Education and Training Monitor 2019 - Croatia (HR)

Education and Training Monitor 2019 - Croatia factsheet (HR)

datum objave: 02.10.2019.