Europska komisija osigurala 232 milijuna eura za borbu protiv epidemije koronavirusa

Nakon pojave koronavirusa u Italiji, Europska komisija je najavila novi paket pomoći od 232 millijuna eura za učinkovitiju borbu protiv njegova širenja. Istovremeno, države članice imat će punu podršku Komisije u kontekstu pripremnih, izvanrednih ili planiranih mjera u suzbijanju zaraze.

'Broj novih slučajeva nastavlja rasti i javno zdravstvo je naš prioritet. Međunarodna zajednica mora surađivati kako bi se poboljšalo stanje pripravnosti u Europi, Kini ili drugdje. Europa mora povesti primjerom', izjavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Europska komisija osigurala 232 milijuna eura za borbu protiv epidemije koronavirusa - Slika 1

Iz Europske komisije je također poručeno kako Europska unija još ne razmatra zabranu putovanja u šengenskom prostoru nakon što se Italijom širi koronavirus, ali priprema planove za nepredviđene situacije.

Povjerenica EU-a za zdravstvo Stella Kyriakides kazala je kako ograničenja putovanja u šengenskom prostoru trebaju biti proporcionalna i koordinirana među državama članicama. Istaknula je da trebaju biti temeljena na znanstvenim dokazima te je napomenula da Svjetska zdravstvena organizacija zasad ne savjetuje uvođenje restrikcija putovanja i trgovine.

Kako bi pomogli talijanskim vlastima i procjenili situaciju u toj zemlji u kontekstu borbe protiv koronavirusa u zajednički posjet Italiji ovoga će tjedna otputovati stručnjaci iz Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Novi koronavirus službenog naziva Covid-19 koji se u prosincu 2019. godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei proširio se iz Kine na više od dvadeset zemalja i teritorija na gotovo svim kontinentima. U Europi trenutno je najkritičnija situacija u susjednoj Italiji zbog čega je u Hrvatskoj podignut stupanj pripravnosti, a nadležna su ministarstva objavila preporuke u kojima se hrvatskim građanima savjetuje izbjegavanje putovanja u zarazom pogođena područja.

Na mrežnoj stranici Europskog istraživačkog vijeća nalazi se lista odobrenih istraživačkih projekata s ciljem suzbijanja koronavirusa.

 

datum objave: 24.02.2020.