Europska nagrada za eTwinning projekt vinkovačke osnovne škole

Projektu I' m in LOVE with the GREEN EARTH Osnovne škole Ivana Mažuranića u Vinkovcima dodijeljena je europska eTwinning nagrada u dobnoj kategoriji 12-15 godina. Projekt je osvojio drugo mjesto, a u više su kategorija bila prijavljena ukupno 932 projekta. Priznanje će predstavnicima škole biti dodijeljeno na virtualnoj godišnjoj eTwinning konferenciji 22. listopada 2020. godine.

 

 

Projekt I'm in LOVE with the GREEN EARTH proveden je u četiri partnerske zemlje - Hrvatskoj, Italiji, Rumunjskoj i Tunisu. "Glavni je cilj projekta poticati i razvijati pozitivan vrijednosni odnos prema živim bićima i prirodi kao cjelini i to nas je upravo i motiviralo za sudjelovanje u projektu. Učenici su osvijestili činjenicu kako je priroda naše blago i kako žele razmišljati zeleno i postati zeleni kako bi održali ovaj svijet čistim", poručuju Kata Grgljanić, Manda Šteko, Željka Cajner, Vesna Grgurić i Ankica Saračević, učiteljice razreda koji su sudjelovali u projektu.

 

U aktivnostima je sudjelovalo oko 50 učenika iz dva treća razreda te četvrtog, petog, sedmog i osmog razreda. Svaki se razred uključio u projekt u trenutku kada je prema njihovom nastavnom planu i programu došao red na realizaciju. "To je bilo izuzetno dobro zamišljeno na početku i osiguralo je ostvarenje sadržaja prema našim planovima. Znanja, vještine i stavovi stečeni sudjelovanjem u ovom projektu omogućuju učenicima bolje razumijevanje svijeta koji ih okružuje, lakše snalaženje u novim situacijama u prirodnom i društvenom okruženju te donošenje odluka za osobnu dobrobit, dobrobit zajednice i prirode", poručuju učiteljice.

 

 

Aktivnosti su bile brojne. Izrađivali su božićne ukrase i čestitke od prirodnih materijala, ukrašavali božićno drvce, učenici su izrađivali plakate, prezentacije, maske, cvjetove, sadili su cvijeće i drveće, sudjelovali u javnom predstavljanju projekta u Tjednu europskih projekata u Vinkovcima, organizirali prodaju cvijeća, sudjelovali sa svojim maskama na gradskom karnevalu, zdravo doručkovali i priredili izložbu crteža na Međunarodnom pčelarskom sajmu u Vinkovcima. Čistili su okoliš svoje škole te uređivali školski i dvorišni prostor. Obilježili su i Dan planeta Zemlje.

 

 

 

Učenici su otkrivali i upoznavali živu prirodu, njezinu raznolikost, povezanost i promjenljivost. Različitim aktivnostima oblikovali su pozitivan vrijednosni odnos prema živim bićima i prirodi kao cjelini. Istraživali su i brinuli se o svijetu u kojem žive, razvijali empatiju. Informirali su se, kritički mislili i odgovorno djelovali. Razmišljali su zeleno te su svojim postupcima i sudjelovanjem u ovom projektu željeli dati svoj mali doprinos ugodnijem, ljepšem i sigurnijem životu na Zemlji.

 

"Bile smo ponosne na djecu, a oni sretni jer su surađivali kroz sigurno okruženje web portala na kojima su razmjenjivali svoje ideje i ostvarili nova prijateljstva. Upoznali su različite ljude, kulture. Učili su prihvaćati različitost kroz uzajamno uvažavanje i zajedničko napredovanje gradeći bolji svijet. Na kraju bismo naglasile da je za školu važno što je velik broj učenika koji su bili uključeni u ovaj projekt unaprijedio svoje socijalne i građanske kompetencije", poručuju učiteljice.

 

Učenici su shvatili kako svojim djelovanjem čovjek često narušava prirodnu i društvenu ravnotežu ostavljajući vidljive posljedice. Djelovanje  ljudi trebalo bi biti u skladu s održivim razvojem, usmjereno na očuvanje prirode i okoliša te unapređivanje društva. A nagrada, na koju smo jako ponosni, samo je dokaz uspješne suradnje i kvalitetnih zajedničkih postignuća, zaključuju ponosne učiteljice Kata Grgljanić, Manda Šteko, Željka Cajner, Vesna Grgurić i Ankica Saračević.

 

Ovom je projektu 2019. dodijeljena Nacionalna i Europska oznaka kvalitete.

 

#etwprizes20 #eTwconf20

datum objave: 21.10.2020.