Europski parlament odobrio 28 milijardi eura za novi Erasmus+

Europski parlament na ovotjednoj sjednici odobrio je novi Erasmus+ vodeći program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. S gotovo dvostruko više sredstava u odnosu na prethodni, novi program će biti uključiviji, zeleniji i pristupačniji korisnicima, uključujući i odrasle polaznike.

 

U razdoblju 2021. – 2027. za program koji je dokazao svoju važnu ulogu u jačanju europskog identiteta odvojit će se gotovo dvostruko više sredstava (više od 28 milijardi eura iz različitih izvora) u odnosu na prethodno sedmogodišnje razdoblje (14,7 milijardi eura).

Zastupnici su u završnoj fazi pregovora s Vijećem uspjeli osigurati dodatnih 1,7 milijardi eura.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici prije usvajanja programa većina sudionika istaknula je da su životi mladih ljudi pogođeni pandemijom COVID-19 i ukazali na važnost programa Erasmus+ koji su građani ocijenili najuspješnijim programom EU-a za buduće generacije.

Zgrada Europskog parlamenta u Strassbourgu; photo bx Pixaby

Potpora uključivanju

Novi program Erasmus+ pružat će više alata i resursa za potporu uključivanju. Komisija i države članice moraju izraditi akcijske planove za poboljšanje pristupa učenju i mobilnosti za osobe koje su u prošlosti imale manje mogućnosti za sudjelovanje, među ostalim za osobe s invaliditetom, osobe koje žive u uvjetima siromaštva ili u udaljenim područjima i osobe migrantskog podrijetla.

Oni koji ne raspolažu dostatnim sredstvima za pokrivanje početnih troškova sudjelovanja u programu (kao što su karta za vlak ili troškovi smještaja) mogu primati dodatne stipendije, uključujući plaćanja unaprijed. Prijave se ne mogu odbijati zbog viših troškova ako su oni povezani s mjerama kojima se jamči uključivanje.

Mobilnost za odrasle polaznike

Za razliku od prethodnog programa novi Erasmus+ obuhvaćat će i boravak polaznika programa za obrazovanje odraslih u drugoj državi članici do najviše šest mjeseci. Na taj će se način građanima svih dobi i iz svih sredina pomoći da stječu nove vještine za rad i život kako bi se bolje prilagodili promjenama koje donose zelena i digitalna tranzicija, kao i onima koje je uzrokovala pandemija bolesti COVID-19.

Jednostavniji pristup „zelenijem” programu Erasmus+

Novi program Erasmus+ bit će jednostavniji i pristupačniji za podnositelje prijava uz korisnicima prilagođenije IT sustave i manje papirologije. U njegovu okviru nudit će se „mala partnerstva”, posebni programi financiranja za manje organizacije, kao što su udruge mladih i sportski klubovi.

Mjerit će se i doprinos programa postizanju Unijinih ciljeva potrošnje u području klime i smanjenja vlastitog ekološkog otiska, primjerice poticanjem upotrebe klimatski prihvatljivih načina prijevoza sudionika.

Inovativni modeli obrazovanja

Inicijativa DiscoverEU postala je dio programa Erasmus+. Omogućuje mladima da se prijave za dodjelu putnih propusnica kako bi putovali Europom u svrhu učenja (npr. sudjelovanja u intenzivnom tečaju jezika ili u muzejskim radionicama) i otkrivali kulturnu i jezičnu raznolikost Europe.

Inicijativa „Europska sveučilišta” omogućit će studentima stjecanje diplome kombiniranjem studija u nekoliko zemalja EU-a, dok se u okviru treće inicijative „Centri strukovne izvrsnosti” izgrađuju lokalni i međunarodno povezani ekosustavi vještina.

Erasmus+ povezuje ljude iz svih sredina i pomaže izgraditi istinsku europsku zajednicu

„Erasmus+ jedan je od programa EU-a sa znatno većim sredstvima i uključuje mnoge važne izmjene i poboljšanja koji omogućuju da nastavi jačati europski osjećaj pripadnosti i pruža bolje prilike za zapošljavanje Europljanima”, izjavio je izvjestitelj Milan Zver (EPP, Slovenija). „Parlament će pozorno pratiti njegovu provedbu kako bi osigurao da Erasmus+ postane uključiviji te da pruža prilike što većem broju ljudi”, dodao je.

Sabine Verheyen (EPP, Njemačka), predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, izjavila je: „Erasmus+ je europska priča o uspjehu koju ćemo zahvaljujući našim nastojanjima moći nastaviti. On povezuje ljude iz svih sredina i pomaže izgraditi istinsku europsku zajednicu. Mladi i svi koji žele učiti, studirati i upoznavati nove ljude zbog pandemije su suočeni s velikim izazovima, koji su još veći za one iz marginaliziranih društvenih skupina. Danas je važnije nego ikada prije da im Europa pruži ruku i osigura alate koji će im omogućiti da rastu, budu ambiciozniji i međusobno se povezuju. Nitko ne smije biti zapostavljen. Upravo to želimo postići s novom generacijom programa Erasmus+.”

Više informacija pročitajte u priopćenju Europskog parlamenta.

Povezani sadržaj:

 

Erasmus+ za 2021: Hrvatskoj na raspolaganju više od 28 milijuna eura

datum objave: 20.05.2021.