Europski tjedan vještina 2020. u brojkama

U obilježavanje 5. Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju od 9. do 13. studenoga 2020. uključilo se 39 zemalja. Ukupno su održana 1293 događaja na kojima je sudjelovalo rekordnih oko 4 milijuna ljudi. 

Ta je manifestacija usmjerena na promoviranje talenata i važnosti strukovnog obrazovanja za pojedince i društvo, a iskoristile su ju i ustanove iz Hrvatske koje su organizirale i održale ukupno 52 događaja.

 

Među ostalim, Srednja škola Hvar održala je gastronomsku radionicu razmjene tradicionalnih recepata, Obrtnička škola iz Splita organizirala je projekt suradnje s lokalnom tvornicom dioptrijskih leća, jedinom takvom u Hrvatskoj, kako bi učenike upoznala sa cijelim procesom izrade leća. Srednja škola Prelog organizirala je online radionice pisanja Europass životpisa i izrade jezične putovnice, a Gimnazija Vukovar održala je Lego radionicu robotike. Srednja škola Marka Marulića u Slatini održala je online aktivnosti i izložbu "Usavrši vještine kroz igru2" sa ciljem oživljavanja popularnih igara iz djetinjstva pomoću Arduino platforme uz stečena znanja i vještine iz područja elektronike i elektrotehnike.

 

Vizual Europskog tjedna vještina

 

Tijekom središnjeg europskog online događaja 10. studenoga kojeg je pratilo 800 sudionika pokrenut je i promoviran europski Pakt za vještine (Pact for skills) kojem je cilj potaknuti već zaposlene osobe na usvajanje novih vještina. "Tržište rada zahtjeva kreativno promišljanje i vještine za prelazak u digitalno i zeleno doba. Strukovno obrazovanje i osposobljavanje stvara nove talente koji potom ostvaruju karijeru i doprinose ekonomijama", izjavio je europski povjereni za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

 

U okviru Tjedna vještina dodijeljene su i nagrade za izvrsnost u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Dobitnici i ostali podaci o održanom Tjednu vještina objavljeni su u online brošuri.

 

 

Pročitajte još:

 

Inspirativna priča o hrvatskom ambasadoru Europskog tjedna vještina

Uključite se u Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Strukovnjaci, prijavite fotopriču o zelenim ili digitalnim vještinama i osvojite vrijedne nagrade

Raste interes hrvatskih strukovnih škola za Erasmus+

datum objave: 14.01.2021.