Europsko istraživačko vijeće poziva hrvatske znanstvenike na korištenje financijskih potpora

Informativni dan Europskog istraživačkog vijeća (ERC) održat će se u virtualnom izdanju 2. prosinca 2020. godine u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za mobilnost i programe EU-a te Europskog istraživačkog vijeća. Bit će to prilika za hrvatske znanstvenike i istraživače da upoznaju mogućnosti koje im nudi Europsko istraživačko vijeće – najuspješnija agencija za potporu vrhunskim istraživanjima u svijetu, čiji je budžet u sedmogodišnjem razdoblju (2014. -2020.) iznosio 13,1 milijardu eura.

Projekti Europskog istraživačkog vijeća pomiču granice znanja i istraživanja o čemu će iz prve ruke posvjedočiti pet vodećih hrvatskih znanstvenika čije je projekte financirao ERC, a to su: prof. dr. sc. Stipan Jonjić (Sveučilište u Rijeci), prof. dr. sc. Vernesa Smolčić (Sveučilište u Zagrebu), doc dr. sc. Jadranka Šepić (Sveučilište u Splitu), prof. dr. sc. Iva Tolić (Institut Ruđer Bošković) i prof. dr. sc. Nenad Pavin (Sveučilište u Zagrebu).

Ilustracija za ERC-ov webinar u Hrvatskoj

Kako funkcionira Europsko istraživačko vijeće sudionicima Info dana pobliže će objasniti akademkinja prof. dr. sc. Milena Žic Fuchs članica Znanstvenog vijeća, vrhovnog tijela ERC-a.

„Napredak znanosti i inovacija značajno utječe na rast gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta. Tome u prilog govori i statistika da gotovo 70 posto projekata financiranih potporama ERC-a dovelo do velikog napretka u nekom znanstvenom području, od čega su korist imali svi građani Europske unije. Stoga je izuzetno važno ohrabriti hrvatske znanstvenike da svojim projektima priskrbe financijska sredstva Europskog istraživačkog vijeća. Valja istaknuti kako je čak dvije trećine projekata namijenjeno mladim znanstvenicima do 40 godina“, poručio je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, koji će otvoriti ERC-ov Info dan.


Od svojeg utemeljenja 2007. godine, ERC je financirao više od 9500 projekata te je evaluirao više od 90 tisuća projektnih prijedloga. Hrvatske institucije su nositelji četiri ERC-ova projekta ukupne vrijednosti 6,2 milijuna eura. Istovremeno, hrvatski istraživači i znanstvenici izvan Hrvatske rade na 23 projekta koje financira ERC.

 

Podsjetimo, projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada, a znanstvenici se natječu u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj Europska komisija od sveukupnog broja prijava odabire tek 8 do 15 posto najboljih. Stoga su dobitnici ERC-a ujedno i dobitnici prestižnih međunarodnih i nacionalnih nagrada, među kojima se ističu 6 Nobelovih nagrada, 4 Fieldsove medalje, 5 Wolf nagrada.

Info dan 2.12.2020. - Agenda

10:00 Welcome address
Radovan FUCHS, Minister of Science and Education
Milena ŽIC FUCHS, ERC Scientific Council Member

10:15 An introduction to the ERC
Jerko MARKOVINA, ERC Scientific Officer

10:45 Coffee break

11:00 Meet the grantees
Moderator Ana BUTKOVIĆ, ERC Croatian NCP

  • Stipan JONJIĆ, University of Rijeka
  • Vernesa SMOLČIĆ, University of Zagreb
  • Jadranka ŠEPIĆ, University of Split
  • Iva TOLIĆ, Ruđer Bošković Institute
  • Nenad PAVIN, University of Zagreb

11:30 Grantee speed-dating
Moderator Sonja LESJAK, ERC Croatian Programme Committee Member

12:30 Lunch break

14:00 ERC Dos and Don’ts
Peter EGGER, ERC Panel Member

14:15 Grantee speed-dating
Moderator Sonja LESJAK, ERC Croatian Programme Committee Member

15:15 Closing remarks

15:30 End of the event

 

Povezane vijesti:

 

Znanstvenica Šepić objašnjava zašto je važno prijavljivati projekte za ERC-ove grantove

 

Prof. dr. sc. Jonjić: ERC vam osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal nova istraživanja

 

Prof. dr.sc. Tolić: ERC pomaže ostanku talentiranih znanstvenika, ali i povratku vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku

Profesor Pavin: ERC otvara vrata suradnji s prestižnim svjetskim sveučilištima

 

Profesorica Smolčić: ERC mi je omogućio da se vratim u Hrvatsku baviti znanošću na najvišoj razini

 

 

datum objave: 26.11.2020.