HOME / Novosti /
Evaluacija podrške Europskog socijalnog fonda obrazovanju

Evaluacija podrške Europskog socijalnog fonda obrazovanju

Generalna uprava Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje provodi evaluaciju potpore Europskog socijalnog fonda obrazovanju i osposobljavanju.

 

Svrha je evaluacije procijeniti uspješnost, djelotvornost, koherentnost, relevantnost i dodatnu vrijednost potpore ESF-a obrazovanju i osposobljavanju od 2014. do 2018. godine u svim državama članicama.  Podaci prikupljeni Evaluacijom podrške Europskog socijalnog fonda obrazovanju  koristit će se za procjenu onoga što je postignuto te će pomoći Komisiji da u budućnosti pojača svoju podršku, čineći je učinkovitijom i usredotočenijom.

 

Čije se mišljenje traži?

 

Svi građani i organizacije pozvani su da daju svoj doprinos ovom savjetovanju.

To se posebno odnosi na:

  • građane bez obzira jesu li ili nisu primili ili trenutno primaju potporu iz Europskog socijalnog fonda u području obrazovanja i osposobljavanja;
  • države članice i organizacije uključene u upravljanje Europskim socijalnim fondom kao što su tijela upravljanja, posrednička tijela, nositelji projekata, članovi nadzornih odbora;
  • organizacije uključene u provođenje projekata Europskog socijalnog fonda kao korisnici ili projektni partneri: javna tijela, obrazovne institucije, nevladine organizacije, općine;
  • svaka organizacija ili građanin koji ima određeno znanje u području obrazovanja i osposobljavanja.

 

Među ostalim, evaluacijom će se ocjenjivati ​​uspješnost inicijativa Europske unije za smanjenje i sprečavanje ranog napuštanja školovanja, promicanje jednakog pristupa obrazovanju i cjeloživotnom učenju za sve, podržavanje strukovnog obrazovanja i poboljšanje kvalitete, učinkovitosti i pristupa sveučilišnom obrazovanju. Također će utvrditi koja je vrsta podrške bila najučinkovitija.

 

Ovo je savjetovanje posebno važno za sagledavanje iskustva i najboljih praksi i za pripremu temelja za poboljšane sinergije između budućeg programa Erasmus i Europskog socijalnog fonda u budućem programskom razdoblju.

 

Savjetovanje je dostupno na 23 službena jezika Europske unije. Ispitanici moraju postaviti ECAS račun, no mogu i anonimno objaviti svoje stavove kako bi se zajamčila privatnost.

Savjetovanju možete pristupiti ovdje do 24. veljače 2020. godine.

 

Rezultati ankete bit će sažeti i objavljeni na mreži, a prikazat će odgovore prema zemljama.

datum objave: 24.01.2020.