Grupa Jedni za druge sjajan je primjer ljudske solidarnosti i humanosti u vremenu krize

Facebook grupa Jedni za druge, čiji članovi u vrijeme širenja koronavirusa pomažu ljudima kojima je potrebna pomoć,  sjajan je primjer kako krizne situacije iz nas mogu izvući ono najbolje. Solidarnost i humanost utkane su u svakodnevicu osnivačice grupe Tije Špero, koja inače aktivno sudjeluje u projektu solidarnosti "Skladište znanja“ u sklopu EU programa Europske snage solidarnosti.

Otkako je 14. ožujka 2020. Tia osnovala grupu, nije ni slutila da će broj volontera spremnih pomagati starijim i nemoćnim sugrađanima u samo šest dana narasti na gotovo 14 tisuća. Grupa mladih entuzijasta izgradila je mrežu dobrovoljaca spremnih dostavljati hranu, lijekove i druge potrepštine starijim i građanima lošijeg zdravlja za koje je izlaženje iz kuće u vrijeme pandemije koronavirusa posebno opasno.

 

Grupa Jedni za druge sjajan je primjer ljudske solidarnosti i humanosti u vremenu krize - Slika 1

 

„Ideja je nastala slučajno, kad je jedan prijatelj na Instagram stavio post da nudi pomoć svima kojima treba otići po hranu, lijekove, potrepštine. Dogovorili smo se da bi bilo super napraviti grupu koja bi tako pomagala ljudima koji ne smiju izlaziti iz kuće, starijima, zdravstveno rizičnima...", otkrila je Tia Špero, osnivačica i administratorica grupe Jedni za druge, kako je započela ova pohvalna inicijativa o solidarnom pomaganju potrebitima.

 

Grupa Jedni za druge sjajan je primjer ljudske solidarnosti i humanosti u vremenu krize - Slika 2

 

Mjere opreza

Kako s dostavljenim namirnicama ne bi došlo do neželjenog širenja virusa, svi volonteri u kontaktu s rizičnim skupinama moraju poduzeti mjere zaštite koje preporučuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dakle nositi maske na licu, rukavice, robu ostavljati ispred stana. Na grupi je objavljen i link na kojem se mogu detaljnije informirati o svemu: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/.

Također, radi smanjivanja mogućnosti neželjenih posljedica na volontere se apelira da mreže solidarnosti razvijaju prvenstveno u svojim mikrosredinama. „Započnite u vašem ulazu ili ulici, potom u kvartu. Preuzimajte slučajeve koji su vam bliži, zalijepite obavijest na vrata svoje zgrade kako bi vam se stariji ili bolesni članovi zajednice mogli javiti i kontaktirajte predstavnika stanara kako biste prvo provjerili potrebe vaše neposredne okoline. U fotografijama grupe je gotov primjer letka koji možete zalijepiti na vrata. Ako vas netko kontaktira, a niste u mogućnosti pružiti im pomoć, njihove zahtjeve možete objaviti u grupi kako bi netko drugi tko je blizu mogao preuzeti“, ističe se u apelu.

Kako zatražiti pomoć

Oni kojima je potrebna pomoć mogu u tražilicu grupe napisati svoj kvart te pretražiti postove članova koji nude pomoć. Zasad je po svim zagrebačkim kvartovima uspostavljena mreža ljudi spremnih pomoći. Kako su pomagači označeni (taggirani), oni kojima je potrebna pomoć mogu im se direktno javiti ili ostaviti post u grupi.

Budući da se grupi Jedni za druge pridružuje sve više ljudi, smišljaju se i ideje o organiziranju online psihološke pomoći za one koji teško podnose izolaciju.

Vrijeme krize ujedno je i vrijeme za solidarnost i ljudskost, ali i veliku odgovornost prema sebi i drugima, a grupa Jedni za druge upravo je dokaz kako te plemenite ideje provesti u praksi.

 

Na stranici www.europskesnagesolidarnosti.hr informirajte se o rokovima za program Europske snage solidarnosti za 2020. godinu za volonterske projekte, volonterska partnerstva, projekte solidarnosti, projekte stažiranja i zaposlenja.

datum objave: 20.03.2020.