Hrvatska znanstvenica Jadranka Šepić dobitnica prestižnog znanstvenog Oscara

Jadranka Šepić, znanstvenica s Instituta za ocenografiju i ribarstvo u Splitu dobitnica je ERC Starting grant projekta vrijednog čak 6 milijuna kuna (806.250 eura). Projekt pod nazivom SHExtreme koji će dr. Šepić voditi na Institutu za oceanografiju i ribarstvo bavi se procjenama doprinosa visoko-frekventnih oscilacija razine mora i ekstremnim razinama mora duž europskih obala.


Veliki uspjeh hrvatske znanstvenice sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo

Budući da se radi o najprestižnijoj potpori za istraživanje u Europi nagrada se kolokvijalno naziva i ‘znanstvenim Oscarom’.

Zanimljivo je istaknuti da je Jadranka Šepić jedina ovogodišnja hrvatska dobitnica ERC-a koji se dodjeljuje najboljim mladim znanstvenicima na početku razvoja samostalne karijere. Također, Europsko istraživačko vijeće njezin je projekt izdvojilo kao jedan od devet primjera pobjedničkih projekata.

Smatra se kako će istraživanje imati utjecaj na buduće studije procjene na temu ekstremnih razina mora te obalnog planiranja, a obuhvaća bitnu temu današnjice – globalno zagrijavanje. Naime, predviđa se da će se do kraja 21. stoljeća srednja razina mora u svijetu povećati za 40 do 60 cm. Projekt SHExtreme započet će 1. rujna 2020. godine, a na njemu će se zaposliti više ljudi.

Europsko istraživačko vijeće ove je godine dodijelilo 408 ERC grantova, za što je u sklopu programa Obzor 2020. izdvojen 621 milijun eura.

Više informacija pročitajte na mrežnim stranicama Obzora 2020.

datum objave: 06.09.2019.